واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
گام های اساسی مبارزه با فساد تهران - ایرنا - روزنامه « اعتماد» روز دوشنبه در ستون نگاه روز زیر عنوان « گام های اساسی مبارزه با فساد » نوشت: هنوز نمی توانیم اظهارنظری خاص در مورد اینکه دولت یازدهم تصمیم جدی گرفته مبنی بر اینکه در حوزه اختیار خودش با رانت خواری و فساد اداری مقابله کند، داشته باشیم.
در ادامه این مطلب آمده است : مقابله با فساد اداری تا جایی که به دولت مربوط می شود شناسایی فاسدها و معرفی آنها به دستگاه قضایی است که این کار تا حالا صورت نگرفته و جز اشاره یی به یک مورد روشن موارد دیگر بیان نشده است.
در زمینه برخورد با مفسدان اقتصادی اقدام اولیه با دستگاه قضایی است که خارج از کنترل دولت است و معلوم نیست رویه های قضایی ما چقدر مناسب برای برخورد با مفسدان یا بازگرداندن مال از دست رفته به دامان ملت است.
اما آن چیزی که وظیفه اصلی دولت را تشکیل می دهد و اختیار اصلی دولت نیز در همین حوزه است، مبارزه با فساد است.
باید دقت داشته باشیم که مبارزه با فاسد با مبارزه با فساد فرق دارد.
اگر دولت بخواهد با فاسدها برخورد کند ممکن است به یک موفقیت های نسبی برسد اگرچه تاکنون در 35 سال گذشته عملکرد روشنی در این زمینه مشاهده نشده است.
در عین حال مبارزه با فاسدها احتیاج به همکاری بین دستگاهی و بین قوه یی دارد که تعاملات روشنی را می طلبد.
به عبارتی در زمینه مبارزه با فاسد دولت تنها نیست و به تنهایی نیز نمی تواند اقدام کند، فقط می تواند آنها را به قوه قضاییه معرفی کند بدون اینکه حتی بتواند جلوی آن پدیده را بگیرد.
اما آن کاری که دولت خود مستقل از دستگاه قضایی می تواند انجام دهد و دراختیار و انحصار دولت و شخص آقای روحانی و جهانگیری است، مبارزه با «فساد» است، که در مرحله پیشگیری و بازدارندگی از فساد است.
اعضای کابینه یازدهم از برجسته ترین و زبده ترین عناصر اجرایی و سیاسی تاریخ بعد از انقلاب هستند.
اگر قصدشان مقابله با فساد باشد باید به سمت آزادسازی اقتصادی، مبارزه با رانت خواری و رانت زدایی از اقتصاد حرکت کنند.
دولت به جای اینکه نامه نگاری کند خیلی راحت می تواند بهره مالکانه یی را که به صورت کاملا رانت جویانه به بهره برداران معادن می دهد حذف کند، قیمت خوراک پتروشیمی را به قیمت جهانی برساند و از طرفی آنها را در قیمت گذاری کالاهایشان آزاد بگذارد.
آن برق و گاز ارزان قیمتی که به شرکت های تولید فولاد و بقیه موسسات تعلق می گیرد و در عین حال آزاد هستند که به هر قیمت که خواستند کالاهای خود را صادر کنند، از موارد رانت است.
ما تا زمانی که به سمت آزادسازی اقتصادی و مقررات زدایی حرکت نکنیم و تا زمانی که فرصت برابری را بین تمام فعالان اقتصادی برای بهره مندی از مواهب اقتصادی کشور و برای رقابت با همدیگر در یک محیط آزاد و سالم فراهم نکنیم، اساسا با فساد مقابله نکرده ایم.
پشت هر مقرراتی، یک فاسد خوابیده است.
زمانی که نرخ بهره بانکی فاصله عجیبی با نرخ بهره بازار آزاد و نرخ تورم دارد در واقع خواسته یا ناخواسته دولت یک شبکه فساد گسترده را در شبکه بانکی سامان داده است.
از تعداد متقاضیان تاسیس بانک که از اوایل دهه 1380 قارچ گونه روییده اند می توان این را فهمید.
دولت هنوز کاری نکرده است.
درست است که نرخ تورم کاهش یافته ولی فاصله بین نرخ تورم و نرخ بهره به حداقلی که جلوی فساد را بگیرد نرسیده است.
دولت باید در زمینه های بسیار روشنی در مسیر مبارزه با فساد و نه مبارزه با فاسدها گام بردارد.
گام عملی دولت در زمینه مقابله با فساد فقط و فقط از طریق آزادسازی اقتصاد، حذف رانت ها، امتیازات و انحصارات موجود، امکان پذیر است.
چرا باید شرکت های پتروشیمی بتوانند از یک سود تضمین شده بهره ببرند ولی کشاورزها نه؟
چرا شرکت های لبنیات نباید چنین سود تضمین شده یی را دریافت کنند؟
اگر اساسا دولت نمی تواند سود همه شرکت ها و همه بنگاه های اقتصادی را تضمین کند که البته نمی تواند و عاقلانه هم نیست، چرا باید به بعضی ها ضمانت بدهد و به بعضی ها ندهد؟
من دولت را دعوت می کنم به اینکه فراتر از نامه نگاری برای مبارزه با فاسدهای اقتصادی و معرفی کسانی که مردم می دانند که اینها چه کسانی بوده اند، به مقابله با فساد بپردازد. از طریق آزادسازی اقتصادی، حذف بروکراسی، مقررات زدایی و از طریق حذف رانت ها و امتیازات ویژه یی که به خیلی از نهادها و دستگاه های دولتی و شبه دولتی و نهادهای بخش عمومی داده می شود ولی به بقیه تعلق نمی گیرد.
*سعید لیلاز
اول **581 **1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
14/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]