واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
حال و روز خراب هنر کهن ایرانیان؛ تصاویر
این روزها با برچیده شدن نقل نقالی از محافل و مجامع مختلف، این هنر کهن ایران باستان در کمای فراموشی به سر میبرد.
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز؛ هنر نقالی یادگاری از بزرگان، اساتید و اهالی فن و سخن گذشته است که در هیاهوی قهوهخانهها نقلهایی را برای مردم بازگو میکردند. این بزرگان با پردهخوانی از روی نقاشی قهوهخانهای به بازگویی اساطیر و افسانههای شاهنامهها میپرداختند و داستانهای حماسی ایران باستان را با ضرب و زنگ مرشدان همراه میکردند. شاهنامه نقل محافل این جمع بود و بسیاری از کسانی که تحصیلات کافی برای بهرهگیری از شاهنامه فردوسی را نداشتند، با حضور در این مجامع از آن بهرهمند میشدند. اما امروزه نقل و نقالی رنگ و بوی اصیل خود را از دست داده و آن طور که باید جایی در بین روزمرگیهای جامعه ندارد، به نوعی که در سکوت و اغما به سر میبرد. امروز با به وجود آمدن شکلهای جدیدی از سرگرمی، گوشیهای موبایل، اینترنت و ماهواره محبوبیت قهوهخانهها کاهش یافته و هنر ایرانباستان به تدریج رو به زوال گذاشته است.
کاهش اجرای هنر نقالی که بزرگان این عرصه حرف از مردن آن میزنند به نوعی همه را به تفکر واداشته، تفکری که باید به عمل تبدیل و مانع از مرگ این هنر شود. این هنر که به ثبت جهانی رسیده، امروز در معرض نابودی قرار دارد، گویا هیچ گوشی یارای شنیدن حرف دل این هنر را ندارند. میراث فرهنگی همدان در یک سال اخیر دو بار هنر نقالی را سرلوحه برنامههای خود کرده که نخستین بار در جشنواره آواها و نواهای ایرانی بود که بسیار مورد استقبال قرار گرفت، دومین برنامه نیز به فاصله هشت ماه به عنوان همایش نقالان برتر کشور در همدان برگزار شد که همین برنامه نیز بسیار جالب توجه بود، هفت نقال برجسته کشور نیز در آن حضور یافتند. *هنر نقالی در حال مرگ است یکی از نقالان برجسته کشور که در همایش نقالان برتر همدان حضور یافته بود، با بیان اینکه هنر نقالی در حال مردن است، افزود: هنگامی که هنر نقالی نیاز به توجه مسئولان داشت کسی حمایت نکرد و همین مرگ نقالی را رقم زد. سید مصطفی سعیدی افزود: نقالی از عشق و ارادت یک فرد نسبت به وطن نشأت میگیرد و بیتوجهی به این هنر، عشق و ارادت یک هنر را هدف میگیرد.
وی هنر نقالی را از هنرهای اصیل و فاخر ایران باستان دانست و گفت: این هنر با نسلهای گذشته و آبا و اجداد ما رقم خورده و باید برای حفظ این اصالت اصیل همت گماشت. *نقالان گنجینه ارزشمند کشور هستند یکی دیگر از هنرمندان نقالی کشور نیز بر حفظ این هنر باستانی تأکید کرد و گفت: باید در پاسداشت این هنر و نقالان تلاش کرد، چراکه چنین هنر و هنرمندانی گنجینه ارزشمندی برای کشور هستند. ابوالفضل ورمزیار اظهار کرد: نقالی هنری است که نباید فراموش شود چرا که با خون ایرانیان عجین است اما با بیتوجهی از سوی مسئولان، به فراموشی رفته و در حال نابودی است. وی با بیان اینکه این هنر ثبت جهانی شده و در فهرست آثار جهانی یونسکو قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: این هنر به قدری نشان از اصالت و فرهنگ کشور دارد که یونسکو نیز در همین راستا این هنر را ماندگار کرده اما خود ما به این هنر بیتوجهیم. این هنرمند نقالی یادآور شد: اشاعه هنر نقالی نیازمند نقل سینه به سینه است و اگر جوانان نیز به دنبال یادگیری این هنر هستند باید در جوار اساتید مشق کرده و این هنر را به جان و دل بسپارند تا بتوانند تکنیکهای آن را پیاده کنند. وی با بیان اینکه همواره از تأکید بر توجه به نقالی سخنانی گفته شده، اظهار کرد: تاکنون نقالان و مسئولان از تأکید بر نقالی طرحها و ایدههایی دادهاند اما گویا هنوز خبری از حمایت نیست. ورمزیار اذعان کرد: امروز نقالی تنها به برنامهها و همایشهایی خلاصه شده است که اگر این مراسمها نیز نباشد نقالی باید در گوشهای خاک بخورد. *تبلیغات رسانهای در گسترش هنر نقالی موثر است یکی از نقالان جوان کشور نیز با تأکید بر اینکه حفظ این هنر در گرو توجه جوانان و نوجوانان به این هنر محقق میشود، بیان داشت: علت عمده فراموشی این هنر بها ندادن به آن است که باید چنین نگاهی از سر این هنر برداشته شود. مجتبی حسنبیگی افزود: علاقه به نقالی پیش شرط ورود به عرصه نقل و نقالی است و همین امر میطلبد این هنر را در معرض دید قرار داد تا از دیدهها محو نشود. وی تبلیغات رسانهای را در گسترش این هنر موثر دانست و گفت: تا زمانی که این هنر در دسترس مردم قرار نگیرد گذشته خود را بازنمییابد. این نقال و شاهنامهخوان بیان داشت: تاکنون هرچه از حمایت مسئولان گفته شده، در حد شعار باقی مانده، هرچند شعار به حفظ این هنر کمک نمیکند. در هر حال آنچه در سخنان همه این نقالان مشهود بود، مرگ تدریجی این هنر فاخر است که نگرانی همه فعالان این عرصه که شاید به تعداد انگشتان دست باشند را برانگیخته است. هنرمندان این عرصه انگشتشمارند و باید با حمایت از آنها، به اشاعه هنر و حفظ هنرمندان این عرصه پرداخت. هنری که صیانت آن پاسداشت شاهنامه فردوسی و اسطورههایی است که نشان از غیرت و غرور ایران و ایرانی دارد. خبرگزاری فارس 115
۱۳۹۲/۱۱/۷ - ۱۶:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]