واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
اکبر زنجان پور از دنیای تئاتر می گوید
وظیفه کارگردان به گونه ای است که باید آنچه را که در ذهن خود تداعی می کند به بازیگران خود انتقال دهد. اگر پلی را در مقابل بازیگر قرار دهیم و برای پریدن از آن بازیگر را محدود کنیم خلاقیت بازیگر گرفته می شود و اینکه آیا بازیگر را باید محدود کرد و یا نه ؟!
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،نمایش «دایی وانیا» به کارگردانی اکبر زنجان پور از12 آذر ماه روی صحنه سالن اصلی تئاتر شهر رفته است . به همین بهانه گفت و گویی با اکبر زنجان پور انجام داده ایم که می خوانید: با توجه به آشنایی شما به آثار چخوف ؛ چرا نمایشنامه « دایی وانیا »را انتخاب کردید؟
ـ چخوف را به عنوان یک نویسنده تئاتر دوست دارم. اکثر متن های چخوف توسط من روی صحنه رفته است. تصمیم گرفتم بعد از نمایش « باغ آلبالو» ،« سه خواهر» ،« ایوانوف» و «مرغ دریایی » نمایش «دایی وانیا» را در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه ببرم.
نمایش شما یک اثر کلاسیک است ، چرا از ابزار مدرن در طراحی صحنه استفاده شده است؟
- این دید گاه و جهان بینی من است که دوست دارم نمایش را به این گونه ارائه کنم.شاید شخص دیگری تمام ابزار و صحنه ها را کامل و مثل واقعیت روی صحنه قرار دهد. ولی استفاده من از ابزار بیشتر به صورت مینی مالیستی بوده است. در نمایش بیشتر نگاه و سلیقه کارگردان مهم است و نگاه جهان شمولی را به نمایش خود دارد. در اکثر نمایش ها کارگردان ها می دانند که چه می خواهند روی صحنه ببرند، ولی در موردشما به این صورت نیست. نگاه می کنم چه خواسته ای دارم و خود متن مرا به کجا دعوت می کند و یا من متن را به کجا سوق می دهم .در یک نقطه به جایی می رسیم که یک اتفاق جدید رخ می دهد. بیشتر به درون کار می رویم تا ببینیم ماحصل نمایش چه می شود.
در نمایش« دایی وانیا» بازیگران باتجربه را روی صحنه می بینیم ، چقدر در جریان نمایش دست بازیگران برای خلاقیت های فردی باز بوده است ؟
وظیفه کارگردان به گونه ای است که باید آنچه را که در ذهن خود تداعی می کند به بازیگران خود انتقال دهد. اگر پلی را در مقابل بازیگر قرار دهیم و برای پریدن از آن بازیگر را محدود کنیم خلاقیت بازیگر گرفته می شود و اینکه آیا بازیگر را باید محدود کرد و یا نه ؟! من نظری عکس آن را دارم باید دست بازیگر را باز گذاشت و او را روی صحنه هدایت کرد.
شما نمایش سنگینی برای ارائه دارید ،چه شد کاراکتر «دایی وانیا» را برای خود انتخاب کردید ؟
در مرحله اول این کاراکتر را خیلی دوست دارم و اکثر دوستانی که در این امر فعالیت حرفه ای دارند از بازی من در نمایش راضی بودند. ما باید همیشه خود را برای کار آماده نگاه داریم. همه می دانیم که اجرا و کارگردانی به صورت همزمان سخت است، اما سختی زمانی است که یک گروه با هم در زمان اجرا هم زبان نباشند. شاید سن من از لحاظ مترزمانی بیشتر از کاراکتر دایی وانیا ست، اما سعی کردم بازی خودم را به کاراکتر دایی وانیا نزدیک کنم.
در طراحی صحنه و لباس هارمونی زیبایی می بینیم ، همکاری تیم طراحی صحنه و لباس چگونه حاصل شد؟
- خیلی خوشحالم که زحمات گروه به نتیجه رسیده و این یک تلاش دسته جمعی است و متعلق به تک تک اعضای گروه .همیشه من در زمان طراحی اعلام می کردم که نمی خواهم بازگو کننده تاریخ لباس باشیم، بلکه باید شکل صحنه را داشته باشد. یعنی ما لباس هایی احتیاج داریم برای استفاده اجرا و صحنه و نه برای زندگی. اگر قرار باشد این لباس ها مسیر جاری زندگی نشان بدهد باید بقیه وسایل صحنه هم به طور طبیعی روی صحنه قرار دادشود.
در نمایش سعی کردیم رنگ زندگی را پر رنگ تر نشان دهیم نه آنکه زندگی را معنا گرا کنیم
در مرحله پایانی قرار بر این بوده یک نمایش اجرا شود و خوب شما در نمایش می بینید که بازیگران در کنار صحنه هستند و در زمان اجرا روی صحنه می روند و بعد از اجرا به جای خود بر گشته و نمایش را نگاه می کنند.
چه میزان دکتر دلخواه در بازنویسی و ترجمه متن دخیل بود؟
- در اواخر ترجمه نمایشنامه حس کردم در ادبیات نوشتاری متن اشتباهی رخ داده است و چون دکتر دلخواه به زبان انگیلسی آشنایی بیشتری داشت خواهش کردم که اواخر متن را بازنویسی کند. البته این متن توسط یکی از مطرح ترین مترجم های کشور ترجمه شده، ولی حس من این بوده که اواخر متن نوعی شلختگی وجود دارد. طی صحبتی که با گروه داشتم ترجیح دادیم اواخر متن را را با کمک دکتر دلخواه بازنویسی کنیم .
چرا برای جدان کردن صحنه از فیلتر آبی استفاده شده است؟
- یک از دلایل استفاده فیلتر این بوده است. در فصل پاییز هستیم. ما سعی کردیم مسائل زیبا شناسی را در صحنه رعایت کنیم، مضاف بر اینکه امکانات نوری در تئاتر شهر بسیار ضعیف است.
در انتها سعی کردیم از یک فیلتر برف استفاده کنیم که بیشترین تاثیر را روی مخاطب گذاشته و آن حس صحنه را به تماشاچی منتقل کند.
اگر شما در صحنه تفکری می بینید بر اساس احساس رخ داده و شکلی به خودش می گیرد که به قول عارفان به خودش نور می گیرد. چخوف در آثارش سعی کرده خودش را به مخاطب تحمیل نکند. همین گونه تفکر چخوف را نویسنده جهانی کرده و آثار ش را جاوادنه است.
ایده استفاده از عمق میدان و باز ی ها در انتهای سن در طول اجرای نمایش چگونه شکل گرفت ؟
- اولین وظیفه یک گروه این است وقتی متنی را روی صحنه می برد باید در مرحله اول برای مخاطب خود تصویر سازی کند. این تصویر سازی را در یک نقطه از سن محدود نکردم . همواره بر این عقیده بودم که باید از کل فضای صحنه استفاده کنم و تصویری متفاوت به تماشاچی ارائه دهم.
چرا اکثرا میزانس های شما در یک سوم شمال غربی سن بسته شده است؟
- صحنه سالن اصلی تئاتر شهر و مکانی که تماشاچی در آن نشسته است به سمت مغرب کشیده و ما سعی کردیم انتهای رمپ را به سمت غرب سالن سوق دهیم تا هم با میزانس های نمایش و هم با دید مخاطب همسان شود .
وضعیت تئاتر را چگونه می بینید؟
- ما در تئاتر برنامه مناسبی نداریم. همواره به دنبال پالایش کردن تئاتر هستیم . همواره اعلام می شود که به موضوع آسیب شناسی در تئاتر می پردازند، ولی هیچ رویکردی نمی بینیم . تئاتر ما بیمار نیست، بلکه برنامه مناسبی برا ی اداره آن نداریم .باید با سرویس دهی مناسب تئاتر را به پویایی برسانیم .
قرار داد شما با مرکز چگونه بوده است ؟
- ترجیح می دهم در این مورد صحبت نکنم . خودتان هم می دانید که کمک هزینه برای اجرای نمایش خوب نبوده و چون من هر چند سال یک بار نمایشی را برای ارائه آماده می کنم و برای نمایش بودجه را هم به من بدهند هیچ تغییری در من حاصل نمی شود.
نگاه شما به تغییر سریع مدیریت ها در عرصه تئاتر چگونه است؟
- نظر خاصی ندارم، من نه آن مدیر قبلی را می شناختم و نه الان شناختی از مدیریت جدید دارم.
چه توصیه ای برای فارغ تحصیلان نمایش دارید؟
- با وجود این همه کلاس و دانشکده های هنر و نبودن بستر های سخت افزاری فقط می توانم احساس همدردی کنم.
چرا فعالیت شما در سینما کم رنگ شده است؟
- نسبت به فضای حاکم ترجیح می دهم در سینمافعالیت نداشته باشم، البته پیشنهاداتی برای همکاری به من داده شده است ، ولی بعد از بررسی ترجیح دادم فعلا فعالیت نداشته باشم. گفتنی است ،نمایش «دایی وانیا» تا 30 دی ماه روی صحنه سالن اصلی تئاتر شهر است.
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۲ - ۲۱:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]