واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
منظور دفاع حاکم دبی از لغو تحریمهای ایران چیست؟ نگاهی به آمار تجارت خارجی میان ایران و امارات به خوبی نشان میدهد که ظرفیت تجارت خارجی ایران از قبال برداشته شدن تحریمها با توجه به هاب تجاری بودن امارات متحده و به ویژه دبی، میتوان منجر به سود کلان تجاری برای امارات متحده عربی شود.
امروز حاکم دبی شیخ محمد بن راشد آل مکتوم در مصاحبه با بی بی سی، در دفاع از توافق هسته ای ایران اشاره کرد: من بر این باورم آنچه ایران درباره وضعیت صلح آمیز برنامه هسته ایش می گوید، درست است. حاکم دبی همچنین از جامعه جهانی خواسته تا تحریم ها علیه ایران را کاهش دهد و عنوان کرده است: ایران همسایه ماست و خواهان هیچ مشکلی نیستیم. تحریم ها را از ایران بردارید سپس همه سود خواهند کرد.
اظهارات حاکم دبی البته در شرایطی مطرح می شود که بیشتر کشورهای حاشیه خلیج فارس از توافق هسته ای میان ایران و ۵ + ۱ اظهار نارضایتی کرده اند و حتی کشوری مانند عربستان سعودی همراستا با رژیم اسرائیل، خواهان تجدید نظر غرب برای تعلیق بخشی از تحریم های ایران شده بود.
اما چرا رویکرد حاکم دبی و به شکل کلی امارات متحده عربی در خصوص توافق هسته ای و برداشته شدن تحریم های ایران تا این اندازه با دیگر همسایگان عرب ایران متفاوت است.
این امر به احتمال بسیار قوی، ناشی از موقعیت امارات متحده و به ویژه دبی به عنوان هاب تجاری منطقه و مجرای تجاری اصلی ایران برای صادرات و واردات است.
پس از اعمال تحریم های غرب علیه ایران، حجم تجارت خارجی ایران و امارات متحده عربی به شدت کاهش یافت، به گونه ای که در سال ۹۰ نزدیک به ۲۴ میلیارد دلار تبادل مالی بین ایران و امارات وجود داشت. در سال گذشته این رقم به ۱۵ میلیارد دلار تبدیل شد.
بنا بر آمار گمرک ایران در یازده ماه منتهی به اسفند ماه سال ۹۱ واردات ایران از امارات از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۵۲ و ۴۵ درصد کاهش یافته و به حدود ۶. ۱ میلیون تن به ارزش ۹. ۷ میلیارد دلار رسید. این در حالی است که صادرات ایران به امارات نیز در همین مدت از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۱۴. ۵ و ۴ درصد کاهش یافت و به ۳. ۹ میلیون تن با ارزش ۳. ۹ میلیارد دلار رسید.
چندی پیش نیز احمد بوتی رئیس گمرک دبی اعلام کرده بود که مبادلات تجاری میان ایران و دبی در سال ۲۰۱۲ میلادی ۲۵ میلیارد درهم (شش میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار) بوده است که این میزان در مقایسه با تجارت ۳۶ میلیارد درهمی سال ۲۰۱۱، کاهشی حدود ۳۱ درصد را نشان می دهد.
این در حالی است که در سال جاری پیش بینی می شود این رقم به ۱۰ میلیارد دلار کاهش پیدا کند.
معنی این اعداد و ارقام و اهمیت کاهش تجارت با ایران برای امارات متحده زمانی بهتر درک می شود که به یاد داشته باشیم که امارات یک کشور تولیدی نیست، بلکه پایگاه تجارت دوباره است؛ یعنی کالایی به امارات برده می شود و از آنجا صادر شده یا کالایی به امارات و از آنجا به ایران می آید.
با اعمال تحریم های جدید غرب بر علیه ایران، تجارت با کشورهایی نظیر امارات سخت شد. تحریم هایی که کشورهای چین و هند و برخی دیگر از کشور ها را تحت فشار می گذاشت که در قبال خرید نفت از ایران فقط کالاهای خوراکی و دارویی تحویل دهند. این موجب شد معاملات ایران که تا پیش از این از راه دوبی، با چین و هند و تایوان و کره انجام می شد، مستقیم با خود این کشور ها انجام شود.
معنی دیگر این امر محروم شدن امارات متحده از تجارتی تقریبا پر سود با یکی از مهم ترین شرکای تجاری خود به عنوان هاب تجاری است.
چندی پیش نیز شورای اقتصادی دبی اعلام کرد که ۷۰درصد از تجارت غیرنفتی دبی با ایران و هند انجام می شود و از نظر ارزشی نیز عمده این تجارت مربوط به طلا و جواهر آلات است. در گزارش این شورا عنوان شده بود که هر گونه تحریمی علیه ایران یا هرگونه تغییری در سیاست های واردات طلای هند می تواند آسیب جدی به اقتصاد و تجارت دبی بزند.
این همه به این معناست که دفاع امیر دبی از برداشته شدن تحریم های ایران موضوع چندان عجیب و غریبی نیست و جای هیچ گونه تعجب یا حتی تبلیغات خبری نیز ندارد. بی گمان برداشته شدن تحریم علیه ایران بیشتر شرکای تجاری سابق ایران را ـ به جز هند و چین ـ مسرور خواهد کرد، زیرا دوباره بازار ایران و سودهای ناشی از صادرات مجدد به ایران را به این کشور ها باز خواهد گرداند.(تابناک)
جمعه 27 دی 1392 17:53
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]