تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هيچ آيينى، با نادانى رُشد نمى كند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829890607




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

صداوسيما 20 شبكه اما فقط يك نظر


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: صداوسيما 20 شبكه اما فقط يك نظر
اشاره به 20 كانال تلويزيوني را مي توان به اين معني دانست كه مشكل با تعدد شبكه ها حل نمي شود زيرا باز انگار تنها يك صدا را مي شنوي.
عصر ايران؛ مهرداد خدير- " با اين كه منطقي بهتر از منطق اهل بيت در جهان وجود ندارد ولي در حال حاضر به رغم وجود حدود 20 كانال تلويزيوني در كشور چون مباحث يك جانبه مطرح مي شود مخاطبان زيادي را جذب نمي كند."

اين عبارات، نقد تازه آيت الله هاشمي رفسنجاني بر رويكرد صدا وسيماست كه هر چند دو ماه پس از " جعبه سانسور" خواندن اين دستگاه صورت پذيرفته قابل تامل تر است. زيرا توصيف قبلي واكنش به فضا سازي اين رسانه درقبال خاطرات آيت الله و دفاع از حق شخصي تلقي شد و اين بار اما بي آن كه بحث خود او مطرح باشد به آسيب شناسي پرداخته است.

طرفه اين كه اتفاقا اين روزها بر سر نوع رفتار يكي دو خانم عضو هيات پارلماني اروپا صدا وسيما با هاشمي مهربان شده و بي آن كه احتمال دهد تفاوت هاي فرهنگي و ناآگاهي از پروتكل ها موجب تلقي بي احترامي شده گاه دل سوزتر جلوه مي كنند!

در نگاه هاشمي ريشه ريزش مخاطب در صدا وسيما طرح يك جانبه مباحث است و از اين رو آموزه قرآن را به مثابه راهكار ارايه مي دهد:" مژده ده بندگان را. آنان كه سخن ها را مي شنوند و از نيكوترين آنها پيروي مي كنند."

20 كانال تلويزيوني اصرار دارند يك سخن واحد را القا كنند و حتي شاهد رقابت صوري هم بين آنها نيستيم. وقتي موضوعي سياسي در ميان باشد يك گزارش تنظيم مي شود و شبكه هاي مختلف همان را پخش مي كند. گوينده يك سخن را مي گويد، كارشناس – كه چه بسا بيرون از صدا وسيما با اين عنوان شناخته نشود- همان را تاييد مي كند و يك نفر هم ميكروفون به دست در مقابل بازار تهران از چند تن از شهروندان تاييديه آن را مي گيرد و همه يك سخن را تكرار مي كنند. اين همان " طرح يك جانبه مباحث" است.

مثال جالب و تامل برانگيز در اين باره مقايسه گزارش هاي تلويزيوني با نرخ مشاركت در انتخابات است. تلويزيون با هر كه مصاحبه مي كند او از شركت خود خبر مي دهد و اين به معني مشاركت 100 درصدي است اما وقتي نوبت به آمار رسمي مي رسد صحبت از 50 يا 60 درصد است و اين يعني منطقا امكان ندارد همه شركت كنند. بنابراين بخشي از مردم كه نظر ديگري دارند يا حاضر مي شوند اما به كانديداي مورد علاقه گرايش ندارند نه تنها جذب نمي شوند كه موضع مي گيرند.

نقد اصلي هاشمي " طرح يك جانبه مسايل " است. محبوبيت برنامه هاي معدودي كه به اين آفت مبتلا نيستند اين گزاره را تاييد مي كند. كما اين كه برنامه 90 مجال بحث طرف هاي مختلف درگير يا ذي نفع در يك موضوع را مطرح مي كند و مجري به نوعي با افكار عمومي همسويي نشان مي دهد. در كدام برنامه سياسي اما هنگامي كه نام يك شخصيت برده مي شود به او مجال مي دهند به بحث بپيوندد؟

هاشمي رفسنجاني در سال هاي پيش از انقلاب با گروه هاي مختلف ارتباط داشته، بعد تر در شوراي انقلاب اين رابطه را تا جايي كه امكان داشته ادامه داده و در دوران رياست مجلس نيز به برآيند نظرات توجه كرده و همان قدر كه گفته، شنيده است. از اين رو تا حد قابل توجهي از آفات نگاه يك جانبه بركنار مانده يا واقعيت هاي سياسي اين ويژگي را در او پرورانده و تقويت كرده از اين رو نمي تواند نگاه يك جانبه صدا و سيما را تاييد كند.

اشاره به 20 كانال تلويزيوني را مي توان به اين معني دانست كه مشكل با تعدد شبكه ها حل نمي شود زيرا باز انگار تنها يك صدا را مي شنوي. وقتي اصرار صدا و سيما بر خود حق بيني حتي رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام را نيز راضي نكند از ديگران چگونه مي توان انتظار داشت ابراز رضايت كنند؟

سياست گذاري مديران اين رسانه به گونه اي است كه بيننده احساس نمي كند در لذت كشف، شريك شده يا به واقعيت تازه اي دست يافته است. بلكه اين احساس به آدمي دست مي دهد كه اصرار دارند باور خود را بقبولانند. انگار نه انگار كه حقيقت آيينه اي است چند تكه كه هر كه بخشي را در دست دارد. آيينه تمام قد حقيقت تنها و تنها نزد آنان است و خود را در آن تماشا مي كنند و مي ستايند و اندكي از ديده ها شان را نيز به روايت خود با ما در ميان مي گذارند.

احتمالا در واكنش به سخنان آقاي هاشمي آماري از ميزان مخاطبان ارايه خواهد شد كه الزاما نادرست نخواهد بود. چرا كه استفاده از برنامه هاي رسانه رسمي در ايران مستلزم صرف هزينه نيست و طبيعي است هر كه گيرنده اي داشته باشد سر مي زند اما تاكيد درست هاشمي بر " جذب" است و احتمالا اعتماد نه آمار بينندگان.

مردم مي بينند اما شماري انگار نمي بينند و مي شنوند و انگار نمي شنوند چرا كه تاثير آن كم شده است.

عرفان ايراني جوهره فرهنگ ايراني است و جان مايه آن " وحدت در عين كثرت و كثرت در عين وحدت." به بهانه وحدت نمي توان از " كثرت" غفلت كرد و تعدد شبكه ها تنها ظاهري از " كثرت " را تامين مي كند چرا كه اينجا كثرت بايد به صورت " تكثر" در نظرآيد.

" همه بدند و ما خوبيم"، با ذائقه تنوع پسند مخاطب امروزي سازگار نيست و پس مي زند. شايد برخي بر هاشمي هم خرده بگيرند كه او نيز با يك پيش فرض موضوع خود را مطرح كرده است.

آري، او به هر حال روحاني شيعه است و در يك ژانر مشخص فكري تعريف مي شود اما در همين چارچوب نيز احساس تكثر نمي كند.

به تعبير دكتر محسنيان راد – استاد علوم ارتباطات- دوران مخاطب ارسطويي كه مبهوت گوش مي داد يا گيرنده و مصرف كننده صرف بود رو به اتمام است. بنا بر اين قضيه فراتر از " دهكده جهاني" است و صحبت از " بازار پيام" است. در اين بازار " مخاطب" به " ارتباط گير گزينش گر" بدل مي شود و چه بسا بتوان گفت بدل شده است. در اين بازار حجره ها و غرفه ها از عمق بزرگ مي شوند نه از دهانه (همان دهنه در اصطلاح اهل بازار).

حدس اين نويسنده بر اين است كه هاشمي رفسنجاني مي خواهد همين را بگويد. به اين معني كه دل خوش كردن به تعدد كانال ها و برشمردن آنها بزرگ شدن حجره ها ي بازار پيام از دهانه است و تكثر و چند صدايي بزرگ شدن حجره ها و غرفه ها از عمق.

هاشمي يك واقعيت مدرن علم ارتباطات را با زبان ساده و ديني بيان كرده است.

پنجشنبه 5 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن