واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: عاشورا پژوهي در آثار علامه حكيمي؛ تحقق عدالت، اساسيترين هدف عاشوراست
توجه به عاشورا و امام حسين (ع) نبايد مختص محرم و صفر باشد، زيرا عاشورا تنها يك فصل از زندگي سيدالشهداء (ع) است و زندگي اين امام بزرگ، جنبههاي ديگري هم دارد كه در همه روزهاي سال بايد به آن پرداخته شود. عاشورا پژوهي در آثار علامه حكيمي؛ تحقق عدالت، اساسيترين هدف عاشوراست
چهارمين جلسه نقد و بررسي آثار مكتوب عاشورايي با نقد و بررسي عاشوراپژوهي در آثار علامه محمدرضا حكيمي با سخنراني محمد اسفندياري، نويسنده و منتقد حوزه دين، در سالن اجتماعات اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي استان تهران برگزار شد.
به گزارش ايلنا، اسفندياري در اين جلسه اظهار كرد: توجه به عاشورا و امام حسين (ع) نبايد مختص محرم و صفر باشد، زيرا عاشورا تنها يك فصل از زندگي سيدالشهداء (ع) است و زندگي اين امام بزرگ، جنبههاي ديگري هم دارد كه در همه روزهاي سال بايد به آن پرداخته شود.
نويسنده كتاب «راه خورشيدي» با بيان اينكه به عاشورا با دو نگاه ميتوان نگريست، گفت: نگاه نخست، نگاهي عاطفي است كه منعكس كننده بخشي از عاشوراست. بيشتر كتابهايي كه طي حدود سيصد سال گذشته درباره عاشورا نوشته شدهاند، الهام گرفته از همين نگاه عاطفي بودهاند و به همين دليل كلماتي مانند گريه، مصيبت، حزن، غم، بلا و ابتلا را در اين نوع ادبيات ميتوان يافت. نتيجه اين نوع نگاه اين است كه عاشورا را تنها يك تراژدي بناميم و بر مصيبتهاي آن بگرييم اما نگاه دوم، نگاه سياسي به عاشوراست كه نتيجه اين نگرش، تغيير واژگان ذكر شده به واژههايي مانند آزادي، عدالت، آزادگي و عدالتخواهي است.
نويسنده و منتقد حوزه دين با بيان اينكه از مشخصات استاد محمدرضا حكيمي ظلمستيزي و عدالتخواهي است، گفت: علامه حكيمي به «فيلسوف عدالت» مشهور است. وي به عاشورا با نگاهي سياسي نگريسته و با كليدواژههاي نگاه سياسي، عاشورا را بررسي كردهاست.
اسفندياري افزود: از ديدگاه علامه حكيمي «عدالت» اساسيترين هدف و كليدواژه قيام عاشوراست. در مفهوم «عدالت» عدالت سياسي، عدالت اقتصادي و عدالت قضايي مورد نظر است و بايد به طور همزمان به هر سه بعد عدالت توجه شود.
وي يادآور شد: حكيمي در آثار خود توجه زيادي به موضوع عدالت دارد و هدف او از نوشتن كتاب، پرداختن به موضوع عدالت است و در موضوع امام حسين (ع) نيز بر عنصر عدالت و قيام عدالتخواهانه عاشورا اشاره مستقيم دارد.
اسفندياري عنوان كرد: در باب عاشوراپژوهي تاكنون كتابهاي متعددي از سوي متقدمان و متأخران نوشته شدهاست و حتي برخي كتابها به قلم اهل سنت و مسيحيان نيز نوشته شدهاند اما همچنان خلاءهاي زيادي براي شناخت قيام عاشورا ديده ميشود.
وي افزود: علامه حكيمي بهخوبي موضوع عدالت و ارتباط آن را با قيام عاشورا بررسي و تلاش كردهاست حقيقت عاشورا را براي اجراي عدالت به تصوير بكشد.
محمدرضا حكيمي، متفكر، نويسنده ايراني و اسلامي مشهور به «علامه» و «فيلسوف عدالت» است. كتابهاي «خورشيد مغرب»، «آنجا كه خورشيد ميوزد»، «دانش مسلمين»، «اجتهاد و تقليد در فلسفه»، «ادبيات و تعهد در اسلام»، «بعثت، غدير، عاشورا، مهدي (عج)»، «عقل سرخ»، «عاشورا، عدالت»، «عاشورا، غزه» و «عاشورا مظلوميتي مضاعف» از جمله آثار اين متفكر و فيلسوف معاصرند.
در ابتداي اين مراسم «محمد صادق افراسيابي» معاون فرهنگي، مطبوعاتي و اطلاع رساني اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان تهران گفت: علامه حكيمي به ظلم ستيزي و عدالت خواهي توجه ويژه داشت.
وي افزود: علامه حكيمي آثارتاليفي و تحقيقي زيادي در موضوع فلسفه عاشورا داشتهاند كه بر اساس توافقي كه با اساتيد دانشگاهها داشته بنا شده تا با نگاه و ديد متفاوتي بررسي شوند.
وي خاطر نشان كرد: هدف از برگزاري اين نشست اين است تامخاطبان بيشتربه فلسفه قيام امام حسين (ع) آشنا شوند.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]