واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: شرايط اهداي خون چيست؟
داوطلب اهدا ممكن است پس از مطالعه پيام انتقال خون يا پمفلتهاي موجود از اهداي خون انصراف داده و بدون هيچگونه توضيحي سازمان را ترك كند. همچنين ممكن است داوطلب پس از مطالعه و قبل از اعلام انصراف به صورت خصوصي با پزشك اهدا كنندگان مشورت كند.
با تمام پيشرفتهاي علمي بشر در درمان بيماران هنوز هيچ مادهاي جايگزين خون نشده است. در كشور ما نيز ادامه زندگي حدود 2000 بيمار تالاسمي و هزاران بيمار دردمند ديگر (بيماران جراحي، نوزادان مبتلا به زردي، مصدومان تصادفات، آسيب ديدگان حوادث غيرمترقبه، بيماران دچار سوختگي، مبتلايان به بدخيميها، بيماران دياليزي، بيماران هموفيلي و ...) به ايثار انسانهاي آگاه و دلسوزي كه اهدا كننده مستمر خون سالم هستند، وابسته است.
به گزارش ايسنا، خون بافت زندهاي است كه نجات بخش زنده است و ميانگين حجم آن در هر فرد بالغ بر 4.5 الي 5.5 ليتر است. خون از دو قسمت سلولي و پلاسمايي تشكيل شده است.
عناصر سلولي 45 درصد حجم خون را تشكيل ميدهند و شامل گلبولهاي قرمز با طول 120 روز كه مسوول اكسيژن رساني به سلولهاي بدن ميباشد، هستند. گلبولهاي سفيد نيز با طول عمري از چند روز تا چند ماه كه مسوول دفاع از بدن در برابر عوامل خارجي ميباشند و نيز پلاكتها با طول عمر 7 الي 10 روز كه در بند آمدن خونريزي دخالت دارند، از ديگر عناصر سلولي تشكيل دهنده حجم خون هستند.
پلاسما نيز 55 درصد حجم خون را تشكيل ميدهد و داراي پروتئينهايي نظير آنتيباديها، فاكتورهاي انعقادي خون و مواد غذايي نظير انواع قندها، چربيها، املاح مختلف و هورمونهاست.
شرايط اهداي خون چيست؟
- حداقل سن 18 سال تمام و حداكثر 60 سال ( در صورت اهداي خون مستمر تا 65 سال)
- حداقل وزن 50 كيلوگرم
- فواصل اهداي خون هر هشت هفته يك بار مشروط به آنكه تعداد دفعات آن در طول يكسال بيش از چهار مرتبه براي مردان و 3 مرتبه براي زنان نباشد.
- همراه داشتن كارت شناسايي معتبر عكسدار (ترجيحا كارت ملي)
لازم به ذكر است در صورت وجود سوابق زير بايد پزشك انتقال خون در جريان قرار گيرد:
- آلرژيها: كهير و آلرژي تنفسي و ...
- سابقه غش، صرع و تشنج
- سابقه اعتياد به مواد مخدر تزريقي
- سابقه اعمال جراحي
- سابقه رفتارهاي پرخطر (تماس جنسي خارج از چهارچوب خانواده)
- سابقه خالكوبي، حجامت و تتو
- سابقه زردي و يرقان در خود يا خانواده
- مسافرت به مناطق آندميك مالارياخيز
- سابقه بيماري هاي قلبي و عروقي
- سابقه مصرف دارو
مراحل اهداي خون داوطلبانه چگونه است؟
1- ورود: بعد از ورود به بخش اهداكنندگان تابلوي پيام انتقال خون و همچنين پمفلتهاي قرار گرفته در اختيارتان را مطالعه كنيد.
داوطلب اهدا ممكن است پس از مطالعه پيام انتقال خون يا پمفلتهاي موجود از اهداي خون انصراف داده و بدون هيچگونه توضيحي سازمان را ترك كند. همچنين ممكن است داوطلب پس از مطالعه و قبل از اعلام انصراف به صورت خصوصي با پزشك اهدا كنندگان مشورت كند.
2- ثبت نام با كارت شناسايي معتبر عكسدار صورت ميگيرد (اعلام كدملي و كد پستي بسيار مهم است) سپس ليبل اهدا و برگه خود حذفي محرمانه به اهدا كنندگان ارايه ميشود.
3- انجام تست هموگلوبين: در اين مرحله ميزان هموگلبين اهداكنندگان اندازهگيري ميشود.
4- مشاوره و معاينه پزشكي: در اتاق معاينه توسط پزشك، نبض، فشار خون و وزن شما اندازهگيري ميشود و از نظر كم خوني نتيجه آزمايش هموگلوبين بررسي و سپس سوالاتي درباره بيماريها، داروها و رفتارهاي شخصي از شما پرسيده خواهد شد. (مرحله مشاوره )اين اهميت را دارد كه شما بدانيد بخش مهمي از تضمين سلامت خون و فرآوردههاي آن وابسته به صداقت داوطلبين در پاسخگويي به پزشك اهداكنندگان در مورد سوابق بيماري، رفتارهاي شخصي و يا مواجهه با عوامل خطرساز است.
5- اخذ رضايتنامه: پس از تاييد سلامت فرد توسط پزشك، رضايت نامه اهدا توسط داوطلب اهداي خون امضا ميشود.
6- مرحله خودحذفي محرمانه: داوطلب پس از مطالعه بروشور خودحذفي، معاينه، مشاوره پزشك و اطلاع از مطالب مربوط به رفتارهاي پرخطر همانگونه كه در پايين فرم ثبت نام توضيح داده شده درباره مصرف يا عدم مصرف خون اهدايي نظر خود را اعلام ميكند.
7- در صورت انتخاب گزينه بله، خون اهدا كننده پس از آزمايشات غربالگري مورد استفاده قرار ميگيرد ودر صورت انتخاب گزينه خير با وجود انجام آزمايشات غربالگري خون اهدا كننده از چرخه مصرف خارج ميشود.
8- مرحله اهداي خون: داوطلب پذيرفته شده به سالن خونگيري راهنمايي ميشوند و خونگيري توسط تكنسين خونگيري در شرايط استريل و با استفاده از وسايل يك بار مصرف انجام ميشود و ظرف مدت پنج الي 10 دقيقه يك واحد خون از شما اخذ خواهد شد.
9- استراحت و پذيرايي: اهداكننده خون 10 الي 15 دقيقه پس از اهداي خون بر روي تخت استراحت ميكند و سپس پذيرايي از وي به عمل ميآيد.
توجه: لازم به ذكر است در طي هر مرحله داوطلب اهداي خون در صورت تمايل ميتواند انصراف دهد و مركز اهداي خون را بدون هر گونه توضيحي ترك كند.
10- اطلاع رساني تلفني: با ارايه بروشور مربوطه ضمن ارايه توصيههاي پس از اهداي خون از اهدا كننده درخواست ميشود تا در صورت بروز علايم مربوط به ابتلا به هر گونه بيماري عفوني طي روزهاي آينده و يا اعلام هر گونه سوابق پزشكي فراموش شده نظير سابقه مصرف دارويي و ... انتقال خون استان مربوطه را به منظور حذف خون اهدايي در جريان قرار دهد.
اهداي خون مستمر:
اهدا كننده مستمر فرد سالمي است كه حداقل طي يك سال دو مرتبه خون اهدا كند.
مزاياي اهداي خون چيست؟
اهداي خون مستمر سبب افزايش ضريب امنيت و سلامت خون شده زيرا در هر بار اهدا مشاوره انجام و كليه آزمايشات غربالگري بر روي خون اهدايي انجام ميشود.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]