تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر که ما را پس از مردنمان زیارت کند گویا ما را هنگام زنده بودنمان زیارت کرده است....
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834208075




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مروري بر برنامه‌هاي جديد معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نـوري بـر تاريكخانـه يارانه‌هـا و آگهي‌هـاي دولتـي


واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: مروري بر برنامه‌هاي جديد معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نـوري بـر تاريكخانـه يارانه‌هـا و آگهي‌هـاي دولتـي
روز 19 شهريور ماه بود كه حسين انتظامي، چهره نام آشناي مطبوعات با حكم علي جنتي وزير ارشاد به عنوان معاون مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي منصوب شد. انتصاب او از اين جهت با استقبال اهالي مطبوعات مواجه شد كه انتظامي علاوه بر آنكه پيش از اين سابقه حضور در مسووليت مدير كل مطبوعات داخلي را در وزارت ارشاد در كارنامه دارد، هم در روزنامه‌هاي جام جم و همشهري مديرمسوول بوده و هم پنج دوره نماينده مديران مسوول در هيات نظارت بر مطبوعات بوده است. او كتاب‌هايي هم در حوزه روزنامه‌نگاري و اقتصاد مطبوعات در حوزه‌هاي رسانه‌هاي مكتوب و رسانه‌هاي آنلاين تاليف و منتشر كرده كه نشان‌دهنده نگرش دقيق او به حوزه رسانه است. به همين جهت انتصاب او با حمايت اهالي رسانه مواجه شد كه او را مديري آشنا به مطبوعات و از اهالي رسانه مي‌دانستند. مهدي محسنيان راد همان زمان با استقبال از انتصاب انتظامي به سمت معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: آقاي انتظامي دو ويژگي مهم دارد؛ نخست اينكه تجربه مطبوعاتي بالايي دارد و از نظر مديريت و تنوع كارهاي مطبوعاتي در همه حوزه‌ها تجربه دارد و كار كرده است و زبان حوزه مطبوعات را مي‌شناسد و دوم اينكه تحصيلات مرتبط با مطبوعات را دارد كه متاسفانه اين مساله در سال‌هاي اخير خيلي مد‌نظر نبوده است. سعيد ليلاز هم كه از نويسندگان نام‌آشناي رسانه‌ها است در اين مورد گفت‌: آقاي انتظامي از نظر شخص و شخصيت آدم منطقي‌اي بوده و به نظرم اگر بخواهيم با شعار اعتدالگرايي دولت يكي را در شرايط حاضر براي معاونت مطبوعاتي نام ببريم، نام آقاي انتظامي گزينه منطقي و معتدلي است. دكتر احمد توكلي‌، استاد ارتباطات دانشگاه علامه‌طباطبايي هم در يادداشتي كوتاه درباره انتصاب حسين انتظامي چهار ويژگي براي وي برشمرد كه موجب مي‌شود او را چهره شايسته‌اي براي معاونت مطبوعاتي توصيف كند‌: آدم تندرويي نبوده و نيست. و مشي اعتدالي دارد؛ دوم اينكه يك چهره رسانه اي است؛ سوم اينكه پله‌هاي اين عرصه را يك به يك بالا آمده است؛ و در نهايت دانش رسانه‌اي بالايي دارد. در مجموع آنچه در مورد انتصاب انتظامي مطرح مي‌شد نشان‌دهنده استقبال از اين انتخاب بود. هرچند كه او راه دشواري در معاونت مطبوعاتي در پيش دارد و برخي انتقادهايي كه در مورد برخي اقدامات او از گوشه و كنار شنيده مي‌شود مويد همين ادعاست.

انتظامي در مراسم معارفه خود اعلام كرد كه برنامه‌هاي جديد معاونت مطبوعاتي و اطلاع‌رساني، در راستاي شعارهاي انتخاباتي رئيس جمهور منتخب و همسو با اهداف ارائه شده در برنامه‌هاي وزير فرهنگ و ارشاد به مجلس شوراي اسلامي تنظيم شده است. وي سرفصل برنامه‌هاي جديد خود را در 5 فصل اعلام كرد كه هر يك حاوي برنامه‌هايي بود اما كليت برنامه‌هاي او شامل دفاع از حقوق رسانه و روزنامه‌نگاران و تلاش براي افزايش منزلت آنان، كوچك‌سازي و كاهش تصدي‌گري دولت، توجه به اقتصاد مطبوعات و بهبود فضاي كسب و كار رسانه‌اي، بازنگري، پيشنهاد، پيگيري اصلاح و تكميل قوانين و آيين‌نامه‌ها، و توسعه ديپلماسي رسانه‌اي به مثابه يكي از پايه‌هاي ديپلماسي عمومي اعلام شد.

گام‌هايي براي شفاف‌سازي

انتظامي در مرحله نخست، شفاف‌سازي را در سرلوحه برنامه‌هاي خود قرار داد و در همين راستا اقداماتي انجام داد كه پيش از آن سابقه نداشت. ابتدا در روز 14 آبان 92، سايت معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي نخستين بار جدولي منتشر كرد كه ميزان آگهي‌هاي دولتي روزنامه‌ها طي شش ماه اول سال را كه حاصل عملكرد دولت قبلي بود نشان مي‌داد. اين نخستين مرحله از شفاف‌سازي معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد در دوران مديريت انتظامي‌بود. در مرحله بعدي در روز دوم آذرماه، فهرست يارانه‌هاي نشريات استاني منتشر شد و در مرحله سوم در روز 23 آذرماه، جدول توزيع آگهي‌هاي دولتي در استان‌ها منتشر شد و در دسترس همگان قرار گرفت. پيش از آن، آنچه نشريات در قالب يارانه و آگهي دولتي دريافت مي‌كردند، محرمانه بود و همين امر دست را براي پرداخت سليقه‌اي يارانه‌ها و آگهي‌هاي دولتي باز مي‌گذاشت كه حاصل آن تفاوت معنادار ميزان يارانه‌ها و آگهي‌هاي دولتي به روزنامه‌هايي كه در راستاي منويات دولت قبل حركت مي‌كردند با رسانه‌هاي منتقدي است كه مطابق نظرات دولت نمي‌نوشتند. اين امر در مورد آگهي‌هاي دولتي روزنامه‌ها كاملا آشكار بود و حتي در مورد پرداختي‌ها به نشريات استاني هم در برخي موارد صدق مي‌كند. البته هنوز گام‌هايي براي شفاف‌سازي در حوزه يارانه‌ها باقي مانده است. هنوز ميزان يارانه‌هاي پرداختي به روزنامه‌ها در شش ماه يا 9 ماه اول امسال مشخص نيست و همچنين هنوز اعلام نشده به نشريات مختلف چه ميزان يارانه پرداخت شده است كه قطعا شفاف‌سازي در اين موارد نيز مي‌تواند پرده از رانتهاي پنهان ديگري بردارد. در اين ميان معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد علاوه بر برداشتن گام‌هايي براي شفاف‌سازي پرداختي‌ها به رسانه‌ها – كه البته فعالان رسانه‌اي انتظار دارند همچنان ادامه يافته و گام‌هاي بعدي آن هم برداشته شود – براي تعيين ميزان دقيق پرداخت يارانه‌ها به مطبوعات هم كارگروه اقتصاد مطبوعات را تشكيل داد تا اين كارگروه به فرمول ثابت و مشخصي براي پرداخت يارانه‌ها برسد؛ هر چند كه اين فرمول به طور كامل‌تر از سال آينده امكان اجرايي شدن خواهد يافت.

فرمولي براي يارانه‌ها

جلسات كارگروه ياد شده در روزهاي اول، هشتم‌، پانزدهم و بيست و نهم مهر ماه سال جاري با حضور مسوولان معاونت و آقايان عليرضا بختياري (مدير مسوول روزنامه دنياي اقتصاد و هفته‌نامه تجارت فردا)‌، علي‌اكبر بهبهاني (مدير‌عامل شركت تعاوني مطبوعات)‌، سعيد تقي‌پور (صاحب امتياز روزنامه جهان اقتصاد و مديركل پيشين مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي)‌، سيد‌محمد صفي‌زاده (مدير مسوول گروه نشريات ابرار)‌، سيد‌علاء‌الدين ظهوريان (مدير عامل شركت پيام همشهري و مديركل پيشين مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي)‌، امير‌عباس فتاح‌زاده (مدير مسوول نشريه سلامت)‌، سيد‌جلال فياضي (مدير مسوول هفته‌نامه فرا‌خبر و مديرعامل پيشين خبرگزاري جمهوري اسلامي)‌، مصطفي كواكبيان (رييس انجمن مديران روزنامه‌هاي غيردولتي) و بيژن مقدم (مدير‌مسوول روزنامه جام‌جم ) تشكيل شد كه آنها پس از بحث و تبادل نظر به دستورالعملي براي تعيين ميزان يارانه‌ها رسيدند.

فرمول محاسبه يارانه مطبوعات به شرح زير است:

در كنار اين فرمول، شروط ديگري هم براي پرداخت يارانه به نشريات در نظر گرفته شده بود كه همگي، كمي و قابل بررسي به نظر مي‌رسند و از آنجا كه توسط فعالان نام آشناي حوزه رسانه تعيين و تصويب شده بود، كسي به مخالفت با آن نپرداخت. البته قرار بر آن شد تا براي بررسي كيفي نشريات نيز برنامه‌ريزي شود تا نه فقط بر اساس كميت، بلكه بر‌اساس كيفيت محتوايي نيز در تقسيم يارانه‌ها مسايل مربوطه مورد توجه قرار گيرد. توجه به فصل دوم قانون مطبوعات (رسالت مطبوعاتي)‌، رويكرد ارزشي، ميزان محتواي اختصاصي، رعايت الگوهاي حرفه‌اي، التزام به اخلاق حرفه اي و جذابيت بصري (گرافيك و كيفيت چاپ) از جمله شاخص‌هايي است كه براي بررسي محتواي كيفي رسانه‌ها مدنظر قرار گرفته و توسط كميته‌اي مركب از اعضاي ذيل ارزيابي مي‌شود:

الف- يكي از اعضاي هيات نظارت بر مطبوعات يا كارشناس مطلع به انتخاب اين هيات

ب- مديركل مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي

ج- نماينده شوراي هماهنگي تشكل‌هاي صنفي مديريتي مطبوعات

د- نماينده شوراي هماهنگي تشكل‌هاي صنفي روزنامه‌نگاري مطبوعات

ه- يكي از اعضاي شوراي پژوهشي «دفتر مطالعات و برنامه‌ريزي رسانه‌ها» به انتخاب اين شورا

و- يكي از سردبيران با سابقه به انتخاب كارگروه «اقتصاد مطبوعات»

ي- معاون فرهنگي اداره كل مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي

البته اين امر منوط به تهيه آيين‌نامه شفاف مبتني بر كار پژوهشي است كه ابتدا قرار است اين ارزيابي در مورد روزنامه‌هاي سراسري و استاني و سپس هفته نامه‌هاي سراسري صورت گيرد و در ادامه، ساير نشريات را نيز در برمي‌گيرد.

انتقاد نسبت به يارانه‌ها

در همين اوضاع و احوال بود كه نخستين يارانه مطبوعات در دولت جديد به حساب روزنامه‌ها واريز شد. در اين ميان واريز يارانه 600 ميليوني به روزنامه خبر جنوب حاشيه‌ساز شد و بيژن نوباوه عضو كميسيون فرهنگي مجلس، ضمن انتقاد از اختصاص نامتوازن يارانه مطبوعات گفت: دولت در عرض شش ماه در مورد پرداخت يارانه به روزنامه‌ها و خبرگزاري‌ها حدود 600 ميليون تومان يارانه فقط به روزنامه خبر جنوب داده است. اين انتقاد در شرايطي مطرح شد كه روزنامه خبر جنوب يكي از پرتيراژترين روزنامه‌هاي ايران است و صفحات آن چند برابر روزنامه‌هاي ديگر است و طبيعتا با فرمولي كه توسط كارگروه يارانه مطبوعات تعيين شده يارانه بيشتري دريافت مي‌كند. روزنامه خبر جنوب علي‌رغم برخورداري از تيراژ بالا در شش ماهه نخست سال از دريافت آگهي دولتي محروم مانده بود و ديگر روزنامه پرتيراژ استاني يعني خراسان نيز نسبت به ساير روزنامه‌ها ميزان كمتري آگهي دولتي دريافت كرده بود. نوباوه همچنين از پرداختن به كميت به جاي كيفيت در تخصيص يارانه به مطبوعات انتقاد كرد و مديران فرهنگي را به عقب‌ماندگي متهم كرد. اين در حالي است كه قرار شده بود براي پرداخت يارانه‌ها بر اساس كيفيت و محتوا، فرمولي جديد تدوين شود و تا آن زمان صرفا بر اساس شاخص‌هايي كمي نسبت به پرداخت يارانه اقدام گردد. انتقادات نوباوه از آن جهت مطرح مي‌شد كه روزنامه خبرجنوب و روزنامه‌هاي خبر و خبر ورزشي، از طيف نزديك به حسين انتظامي هستند و به همين دليل برخي اين شائبه را مطرح كرده بودند كه ممكن است برخي روابط در پرداخت يارانه‌ها دخيل باشد. مجموع انتقادات، معاونت مطبوعاتي را به پاسخگويي واداشت و نكاتي را بدين شرح درباره يارانه مطبوعات مطرح كرد:

1-‌ پرداخت يارانه براي اولين‌بار در تاريخ كشورمان بر اساس ضابطه اعلامي صورت مي‌گيرد. ضابطه شفاف علاوه بر پاسخگويي مستمر، مانع از بي‌عدالتي، اعمال سليقه و روابط متكي بر رانت مي‌شود. اعلام علني ضابطه و سپس اعلام ارقام، جلوه‌اي از شفافيت است كه خود دروازه عدالت تلقي مي‌شود.

2- در آيين‌نامه مذكور تصريح شده است كه رفع عيوب، اصلاحات و تكميل آن به مرور صورت مي‌گيرد. كما اينكه كارگروه «اقتصاد مطبوعات» كه متشكل از چهره‌هاي مطبوعاتي است، با دريافت بازخوردهايي از همكاران مطبوعاتي در حال تكميل اين آيين‌نامه هستند.

3- مراجعه به اظهارات مديران مسوول نشريات كشور كه پس از اعلام ضابطه يا اعلام ارقام در رسانه‌ها منعكس شد نشان مي‌دهد اين مدل مورد استقبال اكثريت مطبوعات قرار گرفته است. راستي آزمايي اين ادعا با يك جستجوي ساده در فضاي مجازي به دست مي‌آيد.

4- نقاط قوت آيين‌نامه ياد شده علاوه بر شفافيت به شرح زير است. اين محورها براي نخستين ‌بار به اجرا گذاشته مي‌شوند كه اهل فن مي‌دانند توجه به هريك، از شجاعت‌مديريتي اين وزارتخانه حكايت دارد:

1- حذف تدريجي مطبوعات دولتي از دريافت يارانه كه با هدف كمك به مطبوعات بخش خصوصي صورت مي‌گيرد.

2- اعتماد به جامعه مطبوعات (قبول خوداظهاري) و در عين حال برخورد قاطعانه با ناسالمي‌هايي كه متأسفانه در حال تبديل شدن به هنجار بود. (اعلام تيراژهاي دروغين توسط معدود مديران نشريات و چاپخانه‌ها) دولت راستگويان مكلف است علاوه بر شفافيت و صداقت، زمينه‌ها و علل بي صداقتي آحاد ملت را مانع شود.

3- جلوگيري از ورود كساني كه به بهانه كار فرهنگي اما با هدف دريافت يارانه مطبوعات وارد اين جرگه مي‌شوند. (نصاب‌هايي براي شروع حمايت از روزنامه، هفته‌نامه، ماهنامه و ... ذكر شده است).

4- رفتار مساوي با نشريات استاني. قبلاً نوبت‌هاي واريز يارانه براي نشريات سراسري بيشتر از نشريات استاني بود و همين مركزگرايي، يكي از علل درخواست‌هاي متزايد سراسري شدن نشريات استاني بود؛ نكته‌اي كه آمايش سرزميني در حوزه فرهنگ و همچنين توسعه فرهنگي- اجتماعي مناطق را به طور جدي تهديد مي‌كند.

5- توجه به كيفيت محتوايي به جاي محاسبه صرفاً كمّي و همچنين اعلام روشن شاخص‌ها (ارزشگرايي، هم‌راستايي با رسالت مطبوعات مندرج در قانون مطبوعات، توجه به اصول حرفه‌اي، رعايت اخلاق حرفه‌اي و ميزان توليد اختصاصي و اعلام تركيب كميته‌اي 5 نفره و صنفي كه از اِعمال سليقه مستقيم دولت جلوگيري كند.)

6- تأثيرپذيري مستقيم از هيأت نظارت بر مطبوعات به عنوان بالا‌ترين مرجع نظارت بر رسانه‌ها از طريق:

اولاً، تأثير ده درصدي هر تذكر اين هيأت بر يارانه نشريات متخلف

ثانياً، حضور نماينده آن هيأت در تركيب 5 نفره تعيين ضريب كيفي

7- تلاش براي ارتقاي حرفه‌اي مطبوعات. در حالي كه روزنامه‌هاي تك‌برگي و با تيراژ بسيار پايين، حيثيت مطبوعات را زير سؤال مي‌برند، اعلام استانداردهاي حداقلي و زمان اِعمال آن (زمستان سال‌جاري) سبب مي‌شود تحركي براي رفع اين آسيب صورت گيرد.

8- در كليه موارد به جاي «عِقاب بلا بيان»، شاخص‌ها و معيارها و زمان اجراي آن به صورت صريح گفته شده است تا مطبوعات بتوانند رفتار خود را تنظيم كنند، از جمله:

-‌ ‌معيارهاي ضريب كيفي و مرجع تشخيص آن

- حداقل‌هاي كمّي در تيراژ و صفحات براي روزنامه و هفته‌نامه تلقي شدن يك نشريه و در عين حال تفاوت قائل شدن بين حداقل‌هاي ضروري براي نشريات سراسري نسبت به نشريات استاني. توجه به اين تفاوت جلوه‌اي از عدالت است.

9- يارانه هر نشريه صرفاً به حساب صاحب امتياز واريز مي‌شود.

10- فرمول نحوه محاسبه يارانه در آيين نامه موصوف به طور دقيق بيان شده است. اين فرمول تابعي از تعداد شماره منتشر شده در شش ماه اول، قطع نشريه، ميانگين صفحات، معدل تيراژ و خصوصي يا دولتي بودن نشريات است.

11- همچنان كه در فهرست ارقام تخصيص يافته يارانه مطبوعات استاني براي شش ماهه اول اعلام شد، مباني محاسبه (تعداد شماره، ميانگين صفحات و دولتي يا خصوصي بودن نشريه) به تفكيك هر نشريه اعلام شده است تا چنانچه در اطلاعات ورودي، اشتباهي رخ داده باشد، احقاق حق شود. ضمناً به درخواست عمده مديران مسوول، تيراژها اعلام نشده است، هرچند اداره كل مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي آمادگي دارد در صورت خواست اكثر نشريات، اين آمار را نيز در جداول اعلامي بگنجاند.

12- تا‌كنون فقط به نشرياتي كه مكاتبه و پيگيري مي‌كرده اند يارانه تعلق مي‌گرفته است امّا يكي از اهداف اعلام علني ضابطه و همچنين فهرست ارقام، منظور داشتن نشرياتي است كه بي‌اطلاع از اين حق بوده‌اند و يا پيگيري‌هاي مداوم و بعضاً مغاير كرامت انساني را مطابق شأن خود نمي‌دانسته‌اند.

13- در فهرست اعلامي، مبالغ دريافتي در تير ماه سال جاري نيز اعلام شده است. همچنان كه ملاحظه مي‌شود اين ارقام براي بعضي نشريات به طرزي غيرمنطقي‌، زياد يا كم است. در پرداخت جديد، اين ارقام به عنوان علي‌الحساب منظور شده و از سهميه شش ماهه آن (مطابق فرمول اعلامي) كسر شده است.

14- ممكن است گفته شود مبلغ دريافتي يك نشريه نسبت به دوره‌هاي قبل، كمتر شده است. اين قياس، ملاك درستي براي تداوم رويه غلط نيست بلكه مقايسه نشريات با يكديگر روشي منطقي است كه اداره كل مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي آمادگي رسيدگي به آن را دارد.

15- با مراجعه به سايت معاونت امور مطبوعاتي و اطلاع‌رساني كه فهرست كامل همه رسانه‌هاي داراي مجوز را براي اولين بار و به صورت بهنگام ارائه كرده است، مي‌توان دريافت كه صاحب امتياز هر نشريه چه كسي است.

اذهان سالم با مراجعه به آن فهرست در مي‌يابند كه برخي اظهارنظرها و پيش داوري‌ها فاقد صحت است.

16-‌ در آن فهرست ضمناً اعلام شده كه همكاران اداره حمايت (اداره كل مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي) تا يك هفته و تا ساعت 20 در محل كار خود حاضرند تا به اشتباهات احتمالي، رسيدگي و در فهرست اصلاحي منظور كنند. حدود 50 نشريه با تكميل مدارك خود (به ويژه برگه‌هاي اعلام وصول) از اين امكان استفاده كردند.

5- از منتقدان محترم انتظار مي‌رود به جاي بيانات كلي، آيين‌نامه اعلامي را مطالعه و سپس شرح و نقد كنند تا عيوب احتمالي آن مرتفع شود. همچنين ميزان پايبندي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به آن آيين‌نامه را به محك بگذارند.

البته راه دشوار معاونت مطبوعاتي صرفا در حوزه يارانه‌ها و آگهي‌هاي دولتي مطبوعات نيست و اين معاونت در حوزه‌هاي ديگري كه بازمانده از دولت گذشته است، همچون سمان يا همان سامانه پرماجراي ثبت آثار روزنامه نگاران و خبرنگاران و همچنين برخي طرحهاي جديدي كه در قالب برنامه‌هاي معاون جديد مطبوعاتي اعلام شده مانند ايجاد نظام صنفي خبرنگاران راه دشواري پيش رو دارد كه اين موارد را نيز در زمان مقرر مورد بررسي قرار خواهيم داد. اما آنچه در اين گزارش مورد نظر بود، مروري بر برنامه‌هاي معاون جديد مطبوعاتي در حوزه يارانه‌ها و آگهي‌هاي دولتي به عنوان دغدغه مهم رسانه‌ها بود كه جاي بحث و بررسي بيشتري هم دارد؛ ضمن اينكه اطلاع از ميزان يارانه پرداختي به نشريات براي روزنامه نگاران و خبرنگاران شاغل در آن نيز مفيد خواهد بود چرا كه ديگر با بهانه‌هاي عجيبي همچون مشكلات مالي روزنامه و نشريه به دليل عدم پرداخت يارانه از سوي كارفرمايان خود مواجه نخواهند شد.

يارانه مستقيم يا غيرمستقيم؟

ضابطه‌مند كردن يارانه‌ها دشواري‌هاي خاصي دارد كه قطعا برخي از آن گلايه خواهند داشت؛ به ويژه اگر مباحث كيفي مطبوعات هم در آينده مطرح شود كه آن گاه سنجش كيفيت نشريات مي‌تواند باب تازه‌اي براي انتقادات باز كند كه به دليل عدم برخورداري از كميت‌هاي قابل سنجش چندان قابل ارزيابي دقيق و منصفانه و يكسان از سوي همه طرف‌ها نخواهد بود. شايد بهتر باشد هزينه‌اي كه بابت يارانه‌ها‌ و كمك‌هاي دولتي به نشريات پرداخت مي‌شود و با عنايت به افزايش هزينه‌هاي نشريات و روزنامه‌ها طي سال‌هاي اخير به ويژه با توجه به افزايش هزينه‌هاي كاغذ و چاپ، ديگر تاثيرگذاري سابق را در نشريات ندارد و صرفا به اعانه‌اي براي كمك‌هاي مالي هر چند وقت يكبار به روزنامه‌ها و ساير نشريات تبديل شده، آنگونه كه اغلب صاحب‌نظران حوزه رسانه هم اعتقاد دارند صرف توانمندسازي نشريات و خبرنگاران و روزنامه‌نگاران شاغل در رسانه‌ها شود تا راه‌هاي جلب هر چه بيشتر مخاطبان خود را پيدا كنند و با اتكا به توانمندي‌هاي خود، حيات پربارتري در عرصه رسانه‌اي كشور داشته باشند. البته نيل به اين هدف چندان ساده نيست و قطعا دشواري‌هاي خاص خود را خواهد داشت، اما بايد بپذيريم كه سرانجام روزي بايد با يارانه‌هاي دولتي خداحافظي كنيم و چه بهتر كه در حال حاضر اين اقدام صورت گيرد. البته اين به معناي حذف يارانه‌ها نيست بلكه سوق دادن آن به سمت راههاي جايگزين براي حمايت از رسانه‌ها است. اين حمايت مي‌تواند از طرق مختلفي همچون خريداري روزنامه‌ها و نشريات توسط دولت و ارگان‌هاي دولتي براي توزيع رايگان بين مردم در وسايل حمل و نقل عمومي، قطارها، هواپيماها و ... اعمال شود كه دو هدف عمده كمك به مطبوعات و گسترش فرهنگ مطالعه در بين مردم را در پي خواهد داشت. همچنين مي‌توان دستگاه‌هاي دولتي را ملزم كرد با خريداري نشريات تخصصي و توزيع آن نشريات بر مبناي حوزه تخصصي آن در سازمان‌هاي مرتبط يا بين فعالان آن حوزه، نشريات تخصصي را هم ياري دهند. طبيعتا اين قدم اول در هدفمند ساختن يارانه‌هاي دولتي براي نشريات خواهد بود و مي‌توان به موازات اين اقدام يا پس از آن، از تجربيات ديگري هم در مورد يارانه مطبوعات استفاده كرد تا به جاي پرداخت وجه نقد به رسانه‌ها، كمكي به مراتب بيشتر اما با هدفمندي دقيق‌تر به رسانه‌ها پرداخت كرد. اينگونه به جاي آنكه به رسانه‌ها ماهي بدهيم، با تلاش براي توانمندسازي آنها ماهيگيري را به رسانه‌ها آموزش خواهيم داد.

پنجشنبه 5 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مردم سالاری]
[مشاهده در: www.mardomsalari.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن