واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: استمداد سوگمندانه نماينده مشهد براي توجه مجلس و دولت به پايتخت معنوي ايران۲۱ سال استراتژي نادرست در طرح بازسازي بافت پيراموني حرم مطهر
نماينده مشهد در مجلس شوراي اسلامي ديروز در نطق ميان دستور از نمايندگان، دولت و نهادهاي مسئول براي توجه به مسائل و نيازهاي مشهد استمداد طلبيد. حجت الاسلام والمسلمين دكتر بحريني ضمن اشاره به پروژه توسعه بافت پيراموني حرم مطهر گفت: آسيب شناسي اين پروژه عظيم ملي و اسلامي در «استراتژي نادرست» آن خلاصه مي شود.
حجت الاسلام دكتر بحريني خطاب به مجلس و دولت چنين گفت:نعمت بي بديل حضور هشتمين امام شيعيان در ايران، دو وظيفه مهم را متوجه ما كرده است: اول، خدمتگزاري به مضجع شريف و توسعه بارگاه منور رضوي و دوم، پذيرايي كريمانه از زائران امام(ع).
مي توانيم با سربلندي ادعا كنيم كه بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، با اهتمام ستودني آستان قدس رضوي، در رابطه با وظيفه نخست، توفيقات چشمگيري داشته ايم. به گفته وي امروز بارگاه منور حضرت رضا(ع) از جهت توسعه صحن ها و رواق ها و نيز از جهت سبك بي بديل معماري ايراني - اسلامي بي شك، از عظيم ترين و باشكوه ترين حرم هاي اهل بيت پيامبر(ص)، و در زمره تأثيرگذارترين بناهاي مذهبي جهان است. وي گفت: در حال حاضر سالانه ۲۵ ميليون زائر از سراسر ايران و اقصي نقاط جهان براي زيارت مضجع شريف حضرت رضا(ع) به مشهد مقدس سفر مي كنند. پيش بيني شده است كه در يك دهه آينده (در افق 1404) تعداد ميهمانان حضرت به حدود 50 ميليون زائر داخلي و 5 ميليون زائر خارجي برسد.
سخن از قطعه اي از بهشت
دكتر بحريني ادامه داد: مركز ثقل حضور اين خيل عظيم زائران در مشهد، محدوده اي محيط بر حرم مطهر، به وسعت حدود 360 هكتار است كه در تقسيمات شهري مشهد به عنوان منطقه ثامن شناخته مي شود. وي تصريح كرد: اين قطعه از زمين كه مضجع شريف امام رئوف را همچون نگيني در برگرفته است بي ترديد، جزو فاخرترين زمين هاي موجود در سرتاسر كره خاكي است. اين قطعه از زمين به واسطه وجود مضجع شريف حضرت رضا(ع)، رسالت تربيتي سنگيني بر عهده دارد و قرار است هر سال ده ها ميليون نفر زائر مشتاق را در خود سكني دهد و زمينه ايجاد تحول معنوي را در آنان فراهم آورد، متاسفانه، به لحاظ بافت شهري، جزو قديمي ترين و فرسوده ترين مناطق مسكوني تجاري كشور است و معابر تنگ و غير استاندارد، واحدهاي مسكوني و زائرسراهاي مخروبه و ناهنجاري هاي اجتماعي ناشي از آن، فضاي ناخوشايندي را در مجاورت يكي از شكوهمندترين حرم هاي اهل بيت فراهم آورده و به بزرگ ترين مانع براي پذيرايي كريمانه از ميهمانان حضرت رضا(ع) مبدل شده است.
نماينده مردم مشهد و كلات خاطرنشان كرد: بيست و يكسال پيش با موافقت و تأكيد مقام معظم رهبري، عمليات بهسازي منطقه ثامن آغاز شد و امروز پس از گذشت دو دهه، ضمن تقدير و تشكر از تلاش هاي خالصانه همه دست اندركاران اجراي اين پروژه بزرگ، سوگمندانه بايد اعتراف كنيم كه گام هايي كه در اين مسير برداشته شده است، هم از جهت كمي و هم از جهت انطباق با نيازهاي زائران، ناكافي بوده است. وي با اشاره به موانعي كه باعث شده است تلاش هاي شبانه روزي مجريان طرح در ۲۱ سال گذشته از اثربخشي كافي برخوردار نباشد، گفت: آسيب شناسي اين پروژه عظيم ملي و اسلامي در «استراتژي نادرست» آن خلاصه مي شود. استراتژي انتخاب شده، اجراي طرح با «تراز مالي صفر» بوده است؛ به اين معني كه بايد هزينه هاي سرسام آور ايجاد معابر، تأسيسات و اماكن عمومي جديدالاحداث، از محل درآمدهاي حاصل از خود طرح تأمين شود. با انتخاب اين راهبرد، عملاً موازين اقتصادي بر الزامات فرهنگي غلبه كرد و طرحي صد در صد فرهنگي به پروژه اي عمدتاً اقتصادي تقليل يافت.
بسياري از پروژه هاي خرد و كلاني كه در منطقه ثامن در حال اجراست، توسط سرمايه گذاران با خط كش «نرخ بازگشت داخلي سرمايه» كه معياري صرفاً اقتصادي است انتخاب شده و همين امر، وجهه فرهنگي منطقه ثامن را تحت الشعاع خود قرار داده است.
راه خروج از بن بست
بحريني افزود: خروج از اين بن بست يك راه بيشتر ندارد و آن، تغيير استراتژي حاكم بر طرح و تلقي آن به مثابه طرحي ملي و بين نسلي است كه هم دولت، هم مجلس و هم نهادهاي محلي بايد نسبت به آن عميقاً احساس مسئوليت كنند و من به عنوان نماينده شهر حضرت رضا(ع)، از مقام معظم رهبري، از توليت معزز آستان قدس رضوي، از دولت خدمتگزار و از نمايندگان ولايتمدار ملت براي تسريع در بازسازي منطقه ثامن و جلوگيري از تبديل آن به يك منطقه توريستي بي هويت استمداد مي طلبم و نمي توانم نسبت به حريم قدسي حرم رضوي و آنچه در آن قطعه زمين بهشتي در جريان است بي تفاوت باشم. اين تصور غلط كه بهسازي بافت پيراموني حرم حضرت رضا(ع) و زمينه سازي براي پذيرايي كريمانه از زائران، وظيفه اي صرفاً منطقه اي است و نهادهاي فرامنطقه اي بالاخص دولت و مجلس در اين زمينه وظيفه اي برعهده ندارند، باعث شده كه ۲۱ سال بعد از آغاز اين پروژه و بعد از ۳۵ سال از پيروزي انقلاب اسلامي، مشهد همچنان شرمنده ميهمانان حضرت رضا(ع) باشد و قصه پر غصه بودجه زيارت، شاهدي بر حاكميت اين تصور نادرست بر دستگاه برنامه ريزي و بودجه بندي در دولت محترم است.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]