واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: گفتگوي «فردا» با دكتر ابهري درباره تبعات اجتماعي رشد منفي جمعيت با سمينار رشد منفي جمعيت، مثبت نمي شود/ دولت بسته تشويقي ارائه كند
براي رفع اين مشكل بايد تمهيدات كافي و اصولي انديشيده شود وگرنه با حرف زدن اين قضايا بهبود نمي يابد. متاسفانه جمعيت جوان كشور كه امروز ايران را در رديف جوانترين كشورها قرار داده در بيست سال آينده در روند معكوس خواهد يافت و حتي مجبور خواهيم شد در بيست سال آينده نيروي كار از خارج وارد نماييم.
سرويس اجتماعي «فردا»: در سالهاي آينده شرايط جمعيتي در بسياري از كشورها به حالت خاكستري در خواهد آمد. به گونهاي كه جمعيت بالاي 64 سال در جهان به نسبت اقشار جوان و ميانسال رشد بيشتري را تجربه خواهد كرد از جمله اين كشورها ايران است. پيش بيني هاي جمعيتي نشان مي دهند احتمال اين كه جمعيت ايران قبل از سال1420 با نرخ رشد منفي مواجه شود، بسيار بالا است.
اگر ايران به همين صورت به ادامه جايگزيني جمعيتي بپردازد و برنامه اي براي تعادل آن نداشته باشد در 80 سال آينده جمعيت 31 ميليوني را تجربه خواهد كرد كه 47 درصد آن را افراد سالمند بالاي 60 سال را در برمي گيرند و اين درحالي است كه در خاورميانه كشورهاي عربستان و قطر داراي بيشترين رشد جمعيتي در ميان ساير كشورهاي منطقه هستند.
در اين خصوص دكتر مجيد ابهري در گفتگو با خبرنگار «فردا» با بيان اينكه مشكل رشد منفي جمعيت با همايش و سخنراني و مقاله حل نمي شود گفت: با توجه به اينكه تا بيست سال آينده جمعيت جوان ايران تبديل به ميانسال و سالمند خواهد شد و با عنايت به اخطارهاي مقام معظم رهبري در تغيير سبك زندگي و خطرات كاهش جمعيت و سالمندي جمعيت، افزايش جمعيت بدون مهيا ساختن زيرساخت هاي ضروري كاري دشوار و شايد غير ممكن است.
وي در ادامه اظهار داشت: برخي افراد تصور مي كنند با مقاله، همايش، سخراني، گزارش و پژوهش مي توان با اين آسيب مقابله كرد در حاليكه زيرساخت هاي ضروري براي افزايش جمعيت عبارت است از آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، مخصوصا تغذيه خصوصا در دوران نوزادي و كودكي.
ابهري همچنين با اشاره به سياست گذاري هاي غلط جمعيتي در چند سال اخير اظهار داشت: از آنجايي كه هزينه فرزند آوري بسيار بالا بوده و قيمت مواد مصرفي براي فرزند جديد بسيار گران است دولت قبل از هر گامي در اين زمينه بايد بسته تشويقي مانند شيرخشك، بهداشت و درمان رايگان را تا دو سال براي خانواده ها آماده سازد. سياست گذاري هاي دوفرزند كافي است يا فرزند كمتر زندگي بهتر كه در جامعه رشد پيدا كرد باعث افرايش خانواده هاي تك فرزنده گرديد. خطرات تك فرزندي از نظر افسردگي و انزوا براي كودكان و استرس فرزند پروري براي والدين موجب مي گردد كه خانواده هاي تك فرزنده رشد و گسترش يابند.
اين جامعه شناس كشورمان در ادامه افزود: براي رفع اين مشكل بايد تمهيدات كافي و اصولي انديشيده شود وگرنه با حرف زدن اين قضايا بهبود نمي يابد. متاسفانه جمعيت جوان كشور كه امروز ايران را در رديف جوانترين كشورها قرار داده در بيست سال آينده در روند معكوس خواهد يافت و حتي مجبور خواهيم شد در بيست سال آينده نيروي كار از خارج وارد نماييم.
اين كارشناس مسائل اجتماعي كشور يادآور شد: بنابراين تشويق به ازدواج و افزايش مهارت فرزندآوري و فرزند پروري ضمن آماده ساختن زيرساخت هاي لازم امور اساسي براي تغيير رشد جمعيت و مثبت ساختن فرزند آوري خواهد بود. متاسفانه با مدرن شدن كشور هفت درصد باكاهش ازدواج و هجده درصد ناهنجاري متلاشي شدن خانواده روبرو هستيم. افزايش آمار طلاق بيوگي و فرزندان طلاق را به وجود مي آورد كه خود يكي از ناهنجاري هاي اساسي جامعه مي باشد.
وي در پايان با انتقاد از عملكرد نا صحيح مديران در بحث ازدواج جوانان تاكيد كرد: تاخير در ازدواج و كاهش آمار ازدواج به خاطر مسائل مادي چندان مورد قبول نيست بلكه آنچه در اين ميان خودنمايي مي كند ضعف مسئوليت پذيري جوانان و عدم حمايت سازمان ها و نهادهاي دولتي در عمل از ازدواج جوانان است. وام ازدواج بيشتر به يك لطيفه اجتماعي شباهت دارد تا حمايت از جوانان. مشكل گراني مسكن، بيكاري و عدم اشتغال آفريني براي جوانان از موانع اصلي ازدواج و در پي آن فرزند آوري است. اگر اين مشكلات حل نشود افزايش آمار طلاق و كاهش آمار ازدواج همراه با مشكلات موجود فرزند آوري باعث پيرتر شدن رشد نرخ جمعيت خواهد شد.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]