تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس سه خصلت داشته باشد، دنيا و آخرتش سالم مى‏ماند: به خوبى فرمان دهد و خود به آن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835736466




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زير هشت (شرح مفاهيم منتخب ماده 8 قانون رسيدگي به تخلفات اداري)


واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: زير هشت (شرح مفاهيم منتخب ماده 8 قانون رسيدگي به تخلفات اداري)
*تهمت و افتراء در بند 4 ماده 8 قانون رسيدگي به تخلفات اداري:
رعايت آزادي معنوي افراد كه همانند آزادي تن يكي از موهبتهاي الهي و لازمه آسايش عمومي است،عبارت است از اينكه حرمت و شرافت خانوادگي،كاري و اجتماعي افراد مصون از تعرض باشد حق هتك حرمت و حيثيت اشخاص را نداشته باشد.به همين دليل به علت جايگاه بالاي نقش تهمت و افترا در سلب آزادي معنوي افراد در اين نوشتار سعي برآن داريم تا به صورت خلاصه به توضيح و بررسي اين عناوين در بند 4 ماده 8 قانون رسيدگي به تخلفات اداري و ساير قوانين بپردازيم:
الف - پيشينه تاريخي جرم انگاري تهمت و افتراء
از نظر تاريخي مذموم دانستن تهمت و افترا از ديرباز مورد توجه اديان الهي و قوانين موضوعه بشري قرار گرفته و هرگونه تعرض به حيثيت و شرافت اشخاص قابل تعقيب كيفري و مستحق عقوبت اخروي ويا مجازات دنيوي شناخته شده است.كه به عنوان مثال ميتوان به موارد ذيل اشاره نمود:
در مجمع القوانين حمورابي و يونان و رم قديم،افتراء و بهتان جرم تلقي شده و مجازات مفتري در بابل در پاره‌اي از اوقات مرگ بوده است(محمد وليدي-حقوق جزاي اختصاصي)
در اعلاميه حقوق بشر سال 1948 نيز در ماده 12 شرافت و حيثيت و اسم و رسم اشخاص مصون از تعرض شناخته شده است (وليدي-منبع پيشين)
ب- تعريف تهمت و افتراء
در لغت:به معني دروغ بستن به چيزي و بهتان زدن است(لغت نامه دهخدا)
در اصطلاح حقوقي:نيز عبارت است از نسبت دادن صريح صريح عمل مجرمانه بر خلاف حقيقت و واقع به شخص يا اشخاص معين است، به يكي از طرق مذكور، مشروط بر آنكه صحت عمل مجرمانه در نزد محاكم قضايي ثابت نشود.(مير محمد صادقي)
پ - صور تهمت:
ـ افتراء:
تهمت زننده با علم و آگاهي، گناه يا عيبي را به شخصي نسبت مي‌دهد يعني مي‌داند كه آن شخص داراي اين عيب نيست و يا اين گناه از او صادر نشده است مع الوصف آن را به او نسبت مي‌دهد و حتي گاهي خود او مرتكب عمل زشتي شده ولي براي نجات خود از گرفتاري و فرار از مجازات آنرا به ديگري نسبت مي‌دهد، كه در اصطلاح به آن افتراء گويند.
ـ تهمت (بهتان):
تهمت زننده بدون علم بلكه از روي ظن و گمان چيزي را به شخصي نسبت مي‌دهد كه در اصطلاح به آن تهمت (بهتان) گويند.
ت - تهمت و افترا در قرآن و اسلام
از ديد اسلام تهمت يكي از گناهان كبيره است. بايد توجه داشت كه تهمت زدن به بي گناه از زشت‌ترين كارهائي است كه اسلام آن را به شدت محكوم كرده است، آيات قرآن و روايات متعدد اسلامي كه در باره اين موضوع وارد شده نظر اسلام را در اين زمينه روشن مي سازد. خداوند در سوره نساء آيه 211 مي‌فرمايد: ((مَن يكْسِب خَطِيئَةً أَوْ إِثماً ثُمَّ يرْمِ بِهِ بَرِيئاً فَقَدِ احْتَمَلَ بهْتَناً وَ إِثْماً مُّبِيناً))، كسي كه خطا يا گناهي مرتكب شود، سپس بيگناهي را متهم سازد بار بهتان و گناه آشكاري بر دوش گرفته است.
از ديگر مصاديق بارز آن آيه 38 سوره يونس است كه كه ميگويد ((أَمْ يقُولُونَ افْتَرَاهُ قُلْ فَأْتُواْ بِسُورَةٍ مِّثْلِهِ))آيا شما ميگوييد كه پيامبر (ص)در تبليغ و بيان كلام‌الله مجيد،چيزي را به دروغ بسته است.
پيامبر خدا صلي‌الله عليه وآله مي‌فرمايند: ((هر كس به مرد يا زن مؤمن بهتان زند يا درباره او چيزي بگويد كه از آن مبراست، خداوند در روز رستاخيز وي را بر تلّي از آتش نگه دارد تا از حرف خود درباره او برگرد)).
امام صادق(ع) از حكيمي چنين نقل مي كند: ((البهتان علي البريء اثقل من جبال راسيات، تهمت زدن به بي گناه از كوه‌هاي عظيم نيز سنگين‌تر است!))
ث - اطراف دعواي افتراء
مفتري: كسي كه تهمت و افتراء را به شخص ديگري (مفتري عليه)نسبت داد است.
مفتري عليه:كسي تهمت و افتراء به او نسبت داده شه است.
ج - اركان جرم افتراء
1-ركن قانوني: ماده 923 قانون مجازات اسلاي مصوب 1/2/1392(ماده 697 قانون قديم) ركن قانوني اين جرم مي‌باشد.كه عنوان ميدارد ((هركس به وسيله اوراق چاپي يا خطي يا به وسيله درج در روزنامه و جرائد يا نطق در مجامع يا به هر وسيله ديگر به كسي امري را صريحا نسبت دهد يا آن‌ها را منتشر نمايد كه مطابق قانون آن امر جرم محسوب مي‌شود و نتواند صحت آن را ثابت نمايد، جز در مواردي كه موجب حد است، به يك ماه تا يك سال حبس و تا 74 ضربه شلاق يا يكي از آن‌ها، حسب مورد، محكوم خواهد شد.
تبصره: در مواردي كه نشر آن امر اشاعه فحشا محسوب گردد، هرچند بتواند صحت اسناد را ثابت نمايد، مرتكب، به مجازات مذكور خواهد شد.))
از مفاد ركن قانوني جرم افتراء ميتوان به اين نتيجه دست يافت كه باراي تحقق جرم مذكور سه شرط لازم است:
1-1- منتسب بودن جرم به ديگري
1-2- صريح بودن انتساب
1-3- ناتواني مفتري از اثبات صحت اسناد
2- ركن مادي: اين ركن شامل رفتار فيزيكي مفتري ميباشد. مثل افعال مثبت گذاردن،مخفي كردن و متعلق به غير قلمداد كردن.
3- ركن معنوي: به اين معنا كه مفتري سوءنيت داشته باشد و عمل خود را عالما و عامدا به قصد متهم نومدن ديگري انجام دهد.
چ - مجازات تهمت در دنيا و آخرت
در آخرت:
خداوند در قرآن مي‌فرمايد: "وَ الَّذينَ يرْمُونَ الْمُحْصَناتِ ثُمَّ لَمْ يأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَداءَ فَاجْلِدُوهُمْ ثَمانينَ جَلْدَةً وَ لا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهادَةً أَبَدًا وَ أُولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ إِلاَّ الَّذينَ تابُوا مِنْ بَعْدِ ذلِكَ وَ أَصْلَحُوا فَإِنَّ‌الله غَفُورٌ رَحيمٌ"؛ "و كساني كه آنان پاكدامن را متهمّ مي‌‏كنند، سپس چهار شاهد(بر مدّعاي خود) نمي‌‏آورند، آنها را هشتاد تازيانه بزنيد و شهادتشان را هرگز نپذيريد؛ و آنها همان فاسقانند، مگر كساني كه بعد از آن توبه كنند و جبران نمايند (كه خداوند آنها را مي‌‏بخشد)؛ زيرا خداوند آمرزنده و مهربان است.
در دنيا:
در قانون مجازات نيز قانونگذار اشعار داشته كه جز در مواردي كه موجب حد(80تازيانه) است، به يك ماه تا يك سال حبس و تا 74 ضربه شلاق يا يكي از آنها محكوم ميشود.
مستنبط از مطالب مرقوم ميتوان اينگونه نتيجه گرفت كه هر گاه كسي اعم از كارمند و غير آن اعمالي خلاف واقع را كه مشمول مصاديق جرم تهمت و افتراء مي‌شود و آن را به هر طريقي به كسي منتسب نمايد، در صورتي كه كارمند دولتي باشد مشمول مجازات مقرر در ماده 923 قانون مجازات اسلامي (ماده 697 قانون قديم) و بعلاوه تخلف اداري مي‌شود. و در صورتي كه غير كارمند باشد فقط مشمول ماده 923 قانون مجازات اسلامي(ماده 697 قانون قديم) مي‌باشد.
رضا پورداود

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[مشاهده در: www.jomhourieslami.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن