واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: روزنامه زمان: تجارت ايران و تركيه از طريق هالك بانك مشروع است
يك تحليلگر ترك با تاكيد بر اين كه روابط ايران و تركيه از طريق هالك بانك از مشروعيت لازم برخوردار است، نوشت: افزايش روابط تجاري با ايران به عنوان يك كشور دوست و برادر در فضاي تحريم يك مسووليت اخلاقي است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامه زمان - چاپ تركيه در تحليلي با اشاره به ارتباط ايران و هالك بانك و اتهامات وارده به اين بانك در روزهاي اخير نوشت: يكي از عوامل اهميت عمليات گسترده مبارزه با فساد مالي كه سهشنبه هفته گذشته در تركيه برگزار شد و اين كشور را به لرزه درآورد، مطرح شدن نام هالك بانك در اين عمليات بود. بر اساس ادعاهاي انجام شده مديرعامل اين بانك در اين عمليات حضور داشته و بر اساس اطلاعات به دست آمده از سوي پليس در يك جعبه كفش 4.5 ميليون دلار پول پيدا شده است.
اين روزنامه در ادامه آورد: اين عمليات تنها يك عمليات ساده در جهت مبارزه با فساد مالي، پولشويي و رشوه نيست بلكه رنگ و بوي سياسي به خود گرفته است. به خصوص يكي از دلايل مورد اتهام قرار گرفتن هالك بانك ارتباط تجاري اين بانك با ايران و حضور اين بانك به عنوان يكي از مجراها و كانالهاي مهم براي ايران است.
روزنامه زمان در بخش ديگري از اين تحليل با اشاره به تحريمهاي اعمالي عليه ايران، نوشت: ايران براي سوراخ كردن موانع تحريمي كه توسط آمريكا و اسراييل بر سر راه اين كشور گماشته شده است، از كانالهايي استفاده ميكند. اسراييل ميخواهد به خاطر برنامه هستهيي ضربات سنگيني بر ايران وارد كند و بر همين اساس شوراي امنيت سازمان ملل و كنگره آمريكا را تحت فشار قرار داده است. در اين ميان تركيه عضو ناتو بوده و در كمپ غرب قرار دارد و بر همين اساس تركيه نيز بايد از تحريمهاي اعمال شده از سوي شوراي امنيت پيروي كند.
به نوشته اين روزنامه ترك، ايالات متحده همواره روابط ايران و تركيه به خصوص افزايش روزافزون تجارت دو كشور و تهاتر طلا ناراضي بوده و تا حد تهديد در اين باره هشدار داده است. اما در اين باره بايد وجدان، اخلاق و حقوق را نيز فراموش نكنيم. اگر تركيه با وجود تحريمهاي اعمالي از طريق هالك بانك به تجارتش با ايران ادامه ميدهد اين يك راه كاملا مشروع است. همچنين از نظر حقوقي و اخلاقي نيز كار معقولي است.
روزنامه زمان در ادامه آورد: در طول 10 سال گذشته دو كشور توانستهاند تجارتشان را گسترش دهند و هدفشان دستيابي به مبادلات تجاري بالغ بر 30 ميليارد دلار است. اگر از نظر حقوقي و اخلاقي بخواهيم مشروعيت امور را مورد بررسي قرار دهيم بايد در اين باره آمريكا را به خاطر تحريمهاي اعمالي عليه ايران مورد بازخواست قرار دهيم. آمريكا در سالهاي گذشته بدون هيچ عذاب وجداني توانست به بهانه صدام به عراق حمله كند و اكنون تحريمهايي عليه ايران اعمال كرده است.
اين روزنامه ترك در ادامه با اشاره به ايجاد منطقه عاري از تسليحات هستهيي، نوشت: در حالي كه در منطقه خاورميانه سلاح هستهيي ممنوع است، اسراييل صدها سلاح در دست دارد اما از اين كه روزي ايران به دليل پايان سوختهاي فسيلياش به برنامه هستهيي دست يابد احساس ناراحتي ميكنند. اين مساله را نميتوان درك كرد.
به نوشته اين روزنامه، افزايش روابط تجاري با ايران به عنوان يك كشور دوست و برادر در فضاي تحريم يك مسووليت اخلاقي است كه هم از نظر تجاري براي هر دو كشور منفعتزاست. تركيه با وجود بحران اقتصادي توانسته است به راحتي از اين بحران به در آيد. بر همين اساس بايد به اين نكته توجه كنيم كه در عمليات اخير انجام شده عليه هالك بانك به غير از فاكتور ايران، ابعاد ديگري نيز وجود دارد. اول اين كه چرا بايد مديرعامل يك بانك 4.5 ميليون دلار در خانه خود نگه داشته باشد و اين بانك براي چه كساني و چه شركتهايي بدون رعايت قوانين بينالمللي وام داده است. اكنون اين بر عهده قاضي است كه حقايق را آشكار كند.
انتهاي پيام
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]