واضح آرشیو وب فارسی:فارس: روزنامه حريت تركيه گزارش دادمثلث ايران، طلا و هالك بانك/ ۸ ميليارد دلار طلاي ايران در انتظار خروج از تركيه
روزنامه حريت تركيه نوشت: با وجود اينكه هنوز جزئياتي از نحوه صادرات طلاي تركيه به ايران آشكار نشده، اما مثلث ايران، طلا و هالك بانك راهي براي دور زدن تحريمهاي ايران و تسويه بدهي انرژي آنكارا به اين كشور بوده است.
به گزارش گروه اقتصاد بينالملل خبرگزاري فارس، روزنامه حريت تركيه در گزارشي نوشت: با وجود اينكه هنوز بخش مهم از جزئيات نحوه صادرات طلا به ايران از طريق تركيه آشكار نشده است، اما اجازه بدهيد به طور مختصر در مورد مثلث ايران- طلا- هالك بانك كه اين روزها بر سر زبانها افتاده است، توضيح دهيم.
آمريكا و اتحاديه اروپا در سال 2010، اعمال تحريمهاي تجاري عليه ايران را آغاز كرد؛ پس از آن، محدوديتهايي بر مبادلات مالي و نقل و انتقالات پولي با ايران مورد اجرا گذاشته شد.
در مارس 2012، انتقال پول و انجام تراكنشهاي مالي از طريق شبكه بينالمللي سوئيفت به مقصد ايران و يا از اين كشور به كشورهاي ديگر غيرممكن شد.
به عبارت ديگر، ايران ديگر قادر نخواهد بود تا ارزي از كشور ديگري دريافت كند، يا پولي پرداخت كند.
به هرحال يك در و مسير ويژه و مخصوص براي چنين كشورهايي مانند تركيه كه از ايران گاز طبيعي و نفت خريداري ميكنند، وجود داشت. تركيه با ايجاد 2 حساب بانكي براي ايران در هالكبانك، يكي به ارز خارجي و ديگري به ليره اين كشور، براي اين موضوع راه حلي يافت.
از سوي ديگر، ايران نيز قادر بود، تا پولي معادل قيمت انرژي فروخته شده به تركيه را در صورت حساب سپردهاي در اين بانك نگه دارد.
همچنين فرمول ديگري نيز يافته شد؛ ايران شروع به تبديل ليره تركيه و دلارهاي موجود در حساب بانكي خود به طلا و انتقال آنها به كشور خود كرد.
ابتدا آنها طلا را از بازار بينالمللي با پول موجود در سپردههاي خود در هالك بانك خريداري و سپس آن را به صورت فيزيكي وارد تركيه ميكردند.
از آنجايي كه يك طرف معامله يك شركتتركيهاي بود، هيچ محدوديتي دراينباره وجود نداشت.
بر اساس اين گزارشها، واردات طلاي تركيه افزايش يافت. پس از آن، ايرانيها اين حجم طلاها را از تركيه به كشور خود انتقال دادند. اين اقدام در محاسبات تجارت خارجي تركيه به عنوان صادرات طلا از تركيه به ايران محسوب ميشد.
با اين حال به نظر ميرسيد كه از اين صادرات سودي عايد تركيه نميشود، اما در نهايت آنكارا با اين روش، بدهي واردات انرژي خود از ايران را پرداخت ميكرد.
آمريكا به منظور ممانعت از اين انتقال طلا نيز، صادرات طلا به ايران را در ابتداي جولاي 2013 ممنوع كرد.
از اين ماه، صادرات طلاي تركيه كه يك راه غيرمستقيم پرداخت براي واردات از ايران بود، متوقف شد.
اكنون مشخص شده است كه، طلا با پول انباشته شده در حسابهاي بانكي ايران به تركيه وارد شده است و بخش عمده اين طلاهاي وارداتي به ارزش حدود 13 ميليارد دلار در تركيه نگهداري ميشده است.
به طور مختصر ميتوان گفت كه در 3 سال گذشته، حدود 8 ميليارد دلار طلا به ايران صادر شده است و احتمالا رقمي به همين ميزان طلا نيز در داخل تركيه به علت محدوديتها در انتظار خروج و انتقال به ايران است.
انتهاي پيام/ب
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]