تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مؤمن را بر مؤمن، هفت حق است. واجب ترين آنها اين است كه آدمى تنها حق را بگويد، هر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1846046298




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سالروز مرگ نايب‌السّلطنه قاجار كه مجلس را به تعطيلي كشاندتعطيلي مجلس دغدغه مشترك حجاريان و نايب‌السلطنه قاجار


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سالروز مرگ نايب‌السّلطنه قاجار كه مجلس را به تعطيلي كشاندتعطيلي مجلس دغدغه مشترك حجاريان و نايب‌السلطنه قاجار
ناصرالملك، نايب‌السّلطنه قاجار در ماجراي اخراج مورگان شوستر آمريكايي زماني كه مجلس تن به اولتيماتوم روس‌ها نداد، مجلس و نشريات را توقيف كرد و از انجام انتخابات مجلس تا زماني كه احمدشاه به سن قانوني نرسيده بود، خودداري كرد.


به گزارش خبرنگار تاريخ خبرگزاري فارس، ابوالقاسم‌خان قره‌گوزلوي همداني فرزند احمدخان و نوۀ محمودخان ناصرالملك فرمانفرما در سال ۱۲۴۵ هجري شمسي متولد شد؛ پدرش نظامي بود و اغلب اوقاتش را در خارج از منزل به سر مي‌برد و به همين دليل او در دامان پدربزرگش ميرزا محمودخان ناصرالملك پرورش يافت. در سفر دوم ناصرالدين شاه به اروپا، محمودخان ناصرالملك كه از همراهان شاه بود، نوۀ خود ابوالقاسم را نيز براي تحصيل به لندن برد. ابوالقاسم در دانشگاه آكسفورد به تحصيل پرداخت و پس از فراغت از تحصيل مدتي با سمت وابسته سفارت ايران در لندن خدمت كرد و دو بار هم به نيابت سفارت فوق‌العاده به دربار هلند و دربار آلمان رفت.

ميرزا ابوالقاسم در سال ۱۳۰۱ هجري قمري به ايران آمد و يك سال بعد به خواهش پدر بزرگش از طرف ناصرالدين شاه به عنوان «مشير حضور» ملقب شد. ابوالقاسم‌خان در دستگاه ناصرالدين شاه به كار مترجمي مشغول شد و پس از سفر سوم ناصرالدين شاه به اروپا، در شورايي كه عباس ميرزا ملك‌آرا به دستور شاه براي تنظيم قوانين تشكيل داد، عضويت داشت و قوانين و آيين‌نامه‌هاي خارجي را ترجمه مي‌كرد. ميرزا ابوالقاسم‌خان همچنين در غياب محمدحسن‌خان اعتمادالسلطنه، روزنامه‌هاي خارجي را براي شاه مي‌خواند و خطابه‌هاي سفراي خارجي را براي او و بيانات شاه را براي سفيران ترجمه مي‌كرد. پس از انتخاب ميرزا علي‌خان امين‌الدوله به عنوان صدراعظم در سال ۱۳۱۴ هجري قمري، ناصرالملك به سمت وزارت ماليه برگزيده شد و با كنار رفتن امين‌الدوله در سال ۱۳۱۶ هجري قمري، ابوالقاسم‌خان هم از وزارت ماليه كنار رفت و پس از آن مأمور حكومت كردستان شد. ناصرالملك پس از پيروزي انقلاب مشروطه در كابينه‌هاي ميرزا نصرالله‌خان مشيرالدوله، سلطان علي‌خان وزير افخم و امين‌السلطان وزير ماليه بود.

پس از سقوط كابينۀ ميرزا احمدخان مشيرالسلطنه، نمايندگان مجلس شوراي ملي در نشستي محرمانه و خصوصي ميرزا ابوالقاسم‌خان ناصرالملك را نامزد رييس‌الوزرايي كردند. با تاييد اين تصميم از سوي محمدعلي شاه، فرمان رييس‌الوزرايي ناصرالملك در سوم آبان ماه ۱۲۸۶ هجري شمسي صادر شد. ناصرالملك بعد از چند روز مشورت با نمايندگان بدون خواستن نظر شاه، وزيران خود را به مجلس معرفي كرد و چون بيشتر افراد اين كابينه با هم ارتباط خانوادگي داشتند به «كابينه خانوادگي» مشهور شد.

اولين اقدام ناصرالملك براي ايجاد تفاهم بين شاه و مجلس اين بود كه شاه و شاهزادگان بلافاصله در مجلس حضور يابند و براي حفظ مشروعيت و صيانت از قانون اساسي سوگند وفاداري به مشروطيت ياد كنند. محمدعلي شاه از اين پيشنهاد ناصرالملك استقبال كرد و قرار شد مجلس روزي براي سوگند شاه و شاهزادگان تعيين كند؛ بدين ترتيب شاه و شاهزادگان در روز ۱۹ آبان ۱۲۸۶ هجري شمسي در مجلس حضور يافتند و اين سوگند را به جا آوردند.

اقدام ديگر او سر و سامان دادن به بودجه مملكت و كاستن از بودجه شاه، شاهزادگان و دربار بود. در دوره ناصرالملك بود كه براي اولين بار، مجلس بودجه‌اي را براي كل كشور تدوين كرد و به اين ترتيب توانست گام بلندي در راه اصلاح شيوۀ بودجه‌ريزي كه پايه و اساس هر حكومتي است، بردارد و وظيفۀ خود را كه نظارت در امر دخل و خرج مملكت است، اجرا كند. اگر چه محمدعلي شاه و شاهزادگان در باطن فوق‌العاده ناراضي بودند ولي در ظاهر مخالفتي از خود نشان ندادند و در عوض بعضي از شاهزادگان و درباريان با اجير كردن تعدادي از اوباش، نظم عمومي را مختل كرده و دست به اغتشاش زدند.

در اين آشوب و بلوا ناصرالملك تاب مقاومت نياورده و استعفاي خود و وزيران را به محمدعلي شاه تسليم كرد ولي شاه استعفاي او را قبول نكرد و از او خواست به كار خود ادامه دهد. با اين حال عده‌اي در روز ۲۲ آذرماه به در مجلس آمده و بر ضد مشروطه دست به تظاهرات زدند و به نمايندگان توهين كردند و اين باعث شد كه به سمت آن‌ها تيراندازي شود، در نتيجه بين مشروطه‌خواهان و جمعيت تظاهركننده زد و خورد آغاز شد و عدۀ نسبتاً زيادي مقتول و مجروح شدند و بازار تهران نيز تعطيل شد. احتشام‌السلطنه، رييس مجلس مسبب را شاه دانست و دو تن را نزد شاه فرستاد و از او گله كردند. شاه كه از اين كار عصباني شده بود، دستور داد فرستادگان مجلس را به فلك بستند و بعد هم هر دوي آن‌ها را اعدام كرد. او سپس رييس مجلس را به حضور خواست و رييس مجلس احتشام‌السلطنه هم به همراه وزراي كابينه نزديك غروب‌‌‌ همان روز به حضور شاه رسيدند. شاه پس از فحاشي زياد و نواختن چوب به سر و صورت آن‌ها، دستور توقيف و اعدام همۀ آن‌ها را صادر كرد. او همچنين دستور داد ناصرالملك را با قهوۀ قجري بكشند. در همين زمان چرچيل نايب رييس سفارت انگليس كه از شرح ماوقع مطلع شده بود، وارد كاخ شد و اجازه ملاقات خواست. با شفاعت چرچيل و يادآوري اين مطلب از سوي او كه ناصرالملك داراي نشان دولتي از انگلستان است، رييس‌الوزرا از مرگ نجات يافت اما شاه شرط كرد كه او بايد فوراً ايران را ترك كند و بدين ترتيب ناصرالملك صبح فرداي آن روز ايران را به مقصد اروپا ترك كرد.

ناصرالملك بعد از خروج از ايران به لندن رفت و تا سال ۱۳۲۹ هجري قمري به ايران بازنگشت. او يكي از دشمنان سرسخت محمدعلي شاه محسوب مي‌شد و در تمام طول دوران حضور در لندن درصدد براندازي حكومت او بود. هر چه بعد‌ها محمدعلي شاه از او خواست كه به ايران بيايد، اما او كه از مقاصد شاه اطلاع داشت، به ايران نيامد.

پس از خلع محمدعلي شاه و جانشيني احمد شاه ۱۲ ساله، عضدالملك نايب‌السلطنه شد و در اين زمان ناصرالملك بعد از سال‌ها به ايران آمد. مدت نيابت سلطنت عضدالملك طولاني نشد و او در شهريور ۱۲۸۹ شمسي در سنين بالا‌تر از ۹۰ سالگي درگذشت. بعد از مرگ عضدالملك، براي جانشيني از طرف قاجاريه نام سه نفر برده مي‌شد كه عبارت بودند از عبدالصمد‌ ميرزا عزالدوله پسر محمدشاه و برادر ناصرالدين شاه، مهديقلي‌خان مجدالدوله پسردايي و داماد ناصرالدين شاه و بالاخره ميرزا احمدخان علاءالدوله داماد عضدالملك. پيشنهاد گروهي ديگر، ميرزا حسن‌خان مستوفي‌الممالك بود و البته سردار ‌اسعد بختياري هم براي قبول چنين پستي بي‌ميل نبود. اما در اين ميان گروهي با محوريت ذكاءالملك فروغي كه آن زمان رييس مجلس بود، به تلاش افتادند و زمينه را در مجلس براي انتخاب ناصرالملك فراهم كردند و سرانجام ناصرالملك با اكثريت ضعيفي (۴۰ رأي) در اول مهرماه ۱۲۸۹ به نيابت سلطنت تعيين شد. وقتي اين خبر را تلگرافي به وي اطلاع دادند، ناصرالملك براي قبول چنين پستي شرايطي سنگين قائل شد كه از جمله ماهيانه يكصد هزار ريال حقوق بود كه مورد پذيرش واقع شد. بدين ترتيب ناصرالملك به مدت حدود چهار سال نايب‌السلطنه ايران ماند و گاهي در لندن و زماني در تهران به امور رسيدگي مي‌كرد.

او سپهدار تنكابني را مامور تشكيل كابينه كرد و از او خواست به بهانه اينكه ديگر خطري مشروطيت را تهديد نمي‌كند مجاهدين را خلع سلاح كند. در ماجراي اخراج مورگان شوستر آمريكايي زماني كه مجلس تن به اولتيماتوم روس‌ها نداد، ناصرالملك مجلس را منحل و نشريات را توقيف كرد و از اين زمان عملاً نوعي ديكتاتوري به وجود آورد و از انجام انتخابات مجلس تا زماني كه احمد شاه به سن قانوني نرسيده بود، خودداري كرد.

سرانجام چند روز پيش از آغاز جنگ جهاني اول، ناصرالملك احمد شاه ۱۸ ساله را به تخت سلطنت نشاند و خود با وصول مطالبات گذشته مجددا به اروپا رفت. پس از خلع قاجاريه و آغاز سلطنت رضا شاه پهلوي، ناصرالملك بار ديگر به ايران آمد و سرانجام در روز ۴ دي ماه ۱۳۰۶ هجري شمسي در تهران درگذشت. فرداي آن روز به مناسبت درگذشت ناصرالملك ادارات تعطيل و مراسم تشييع او با حضور اعضاي هيات دولت، وزير دربار، سفيران كشورهاي خارجي، نمايندگان مجلس شوراي ملي و سران قشون و اعيان و رجال از منزلش تا سه راه امين‌حضور برگزار شد و پيكر او در جوار حرم حضرت عبدالعظيم در شهر ري به خاك سپرده شد.

انتهاي پيام/

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن