واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: رويارويي و پنهانكاري
آنها با چين به منزلة بازيگري ضعيف رفتار و خارجيهايي را كه در چين ميزيستند، از لحاظ قانوني مصون ميكردند. اين دورهاي است كه به اكثر دانشآموزان آمريكايي دربارة آن چيزي ياد داده نميشود. برعكس هر دانشآموز چيني مرثية اهانتهاي قدرتهاي بيگانه به غرور ملي را از بر ميكند.
لذا وقتي كه دالايي لاما از جناح غربي كاخ سفيد خارج شد و با چندين گزارشگر دربارة مكالمات طولانيش با اوباما گپ زد ـ اوباما يك كپي از نامة فرانكلين روزولت كه در هفت سالگي دالايي لاما خطاب به وي نوشته بود، به او داده بود ـ امريكاييان شخصيت مذهبي مهربان و آرامي ديدند، در حاليكه چينيها اين اقدام را به ديدة تلاشي ديگر براي تجزية كشورشان نگريستند.
آنها هنگامي هم كه اوباما سرانجام يك بستة تسليحاتي كوچك به تايوانيها داد (اما هيچ يك از اف16هايي را كه طالب بودند؛ كه ميتوانستند به سرزمين اصلي چين حمله كنند جزو اين بسته نبود) عكسالعملي مشابه داشتند.
واكنش پكن به خشمي حساب شده و طولاني منجر شد. ديدارهاي از دير باز تنظيم شده بين واحدهاي نظامي چين و آمريكا لغو شد. وقتي كه جفري بادر و جيمز استاينبرگ به پكن رفتند، آنها را خوب تحويل نگرفتند ـ و برايشان درخصوص حق چين در دريايي مورد منازعةجنوب چين وعظي دور و دراز كردند.
چين گفت كه تثبيت حقوقش در حلقهاي 1200 مايلي كه از جزيرة هانيان تا نزديك سنگاپور را در بر ميگيرد ـ قلمرويي كه بسياري از كشورهاي آسيايي مدعي آن هستند ـ يك «اولويت ملي» است. اعلام حق مالكيت چين بر اين منطقه، از جمله شامل نقشهاي كه غالباً آن را براي توصيف چشمانداز دريايي كه ميگويد بايد آن را كنترل كند، مورد استفاده قرار ميدهد، به دهة 1960 مسبوق است.
اين اعلام حق بسيار پيشتر از شروع اكتشافات در منطقه براي يافتن منابع جديد نفت بود. حال بر بادر و استاينبرگ روشن ميشد كه يك سال از شروع رياست جمهوري اوباما گذشته دردسر در پيش است.
از همة مكانهايي كه جهانگردان ثروتمند چيني اين روزها انبوه ميشوند ـ تيفاني در نيويورك، نمايشهاي مد درپاريس، پلاژهاي بالي ـ جزاير پارسل در صدر فهرست قرار ندارند.
اين جزاير كپه صخرههايي در درياي جنوب چين و منبع فضولات پرندگان دريايي و تقريباً فاقد حيات گياهي هستند چه رسد به كازينوها و رستورانها.
لذا بسيار عجيب مينمود كه در سال 2010، دولت چين نمايشي بزرگ از تأسيس دفاتر گردشگري در آنجا راه انداخت.
بديهي است نقشةچين براي اين جزيرهها به قصد انتشار در صفحات مجلة سفر و فراغت نبود.
دربارة استراتژي پاسيفيك بود: ويتنام، فيليپين و برونئي هنوزمدعي مالكيت اين جزاير كوچك هستند، زيرا هر كس كه بتواند مدعي موثق آنها باشد مدعاي قويتري براي سلطة عملي بر صدها مايل آبهاي پيراموني با ماهي فراوان و كانيهاي زيردريا خواهد داشت.
اكسان موبيل و گازپروم روسيه هم به دنبال يافتن ذخاير نفت و گاز استخراج نشدهاي ميگردند كه اميدوارند با ذخاير عربستان سعودي رقابت كند.
چين با تأسيس دفتر جهانگردي، ادعايي بسيار متهورانهتر مطرح كرد. سپس، پكن مبارزهاي فعالانه براي بيرون راندن كشتيها از اطراف اين جزاير آغاز كرد. آمريكا اولين طعم اين استراتژي چين را در سال 2009 چشيد.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]