واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تدوين سياستهاي راهبردي و توجه به ظرفيتسازي در زمينه اجراي طرح سطحبندي مؤسسات قرآني
گروه مؤسسات قرآني مردمنهاد:عضو هيئت علمي گزينش اساتيد قرآن دانشگاه آزاد سراسر كشور، اجراي طرح سطحبندي مؤسسات قرآني را نيازمند تدوين سياستهاي راهبردي و پشتوانه علمي قوي عنوان كرد و گفت: اين طرح بايد تحت يك برنامهريزي كلان، علمي و مدون و با توجه به ظرفيتهاي قرآني اجرا شود.
حسن فروغي، عضو هيئت علمي گزينش اساتيد قرآن دانشگاه آزاد سراسر كشوردر گفتوگو با خبرگزاري بينالمللي قرآن (ايكنا)، در رابطه با اين كه سطحبندي مؤسسات قرآني چه تأثيري در سرعتبخشي ورود قرآنآموزان به مرحله كسب مهارتهاي تخصصي قرآن دارد، گفت: با توجه به اينكه قرآن، خود به همه چيز بهصورت تخصصي نگاه ميكند، اجراي طرح سطحبندي در مؤسسات قرآني نيز بسيار ضروري است و بايد در اجراي اين طرح يك نگاه واقعبينانه به شرايط موجود داشته باشد و يك نگاه تخصصي لازم است.
وي در رابطه با اين كه سطحبندي فعاليتهاي مؤسسات قرآني بايد براساس چه اصولي صورت پذيرد، عنوان كرد: از نگاه تخصصي، سطحبندي مؤسسات قرآني بسيار مطلوب و عالي است ولي از نظر واقعبينانه شايد در همه مراكز قرآني اين ظرفيت وجود نداشته باشد.
فروغي با ذكر مثالي اظهار كرد: بهعنوان مثال يك مؤسسه تخصصي كه در زمينه ارائه آموزههاي قرآني از جمله حفظ، ترجمه و مفاهيم و قرائت قرآن در سطوح عمومي و تخصصي فعاليت ميكند بايد در زمينه برگزاري تمامي اين كلاسها ظرفيت كافي، اساتيد مجرب و طرحها و برنامههاي لازم را داشته باشند.
وي سطحبندي مؤسسات قرآني را عاملي مؤثر بر فضاسازي قرآن در جامعه عنوان كرد و افزود: در واقع در اكثر مراكز چنين ظرفيتهايي براي اجراي طرح سطحبندي وجود ندارد، مگر مراكز خاصي، به عنوان مثال تعدادي از مؤسسات قرآني در قم واجد چنين شرايطي هستند.
فروغي بيان كرد: اين روزها با توجه به گستره حوزه ارتباطي و فضاي مجازي، امكان تخصصي شدن آموزههاي قرآني در اين حوزه وجود دارد و بايد مركزي تشكيل شود و اين خود نياز به سياستهاي راهبردي و پشتوانه علمي قوي دارد تا تحت يك برنامهريزي كلان، علمي، مدون، استاندارد و آكادميك، ظرفيتهاي قرآني تقويت شوند.
وي در رابطه با نقش فعاليتهاي پژوهشي در سطحبندي مؤسسات قرآني، عنوان كرد: با توجه به الهام و آموزشي كه از قرآن ميگيريم در زمينه آموزش قرآن و قرآنپژوهي نيز بايد نگاه تخصصي داشته باشيم.
دبير علمي فصلنامه علمي ـ پژوهشي قرائتپژوهي گفت: بايد مشخص شود كه هدف از سطحبندي چيست، هر مؤسسهاي در يك زمينه موفق است، با بررسي فعاليت مراكز با يك نگاه تخصصي و ايجاد تعامل حقيقي بين مؤسسات قرآني و مشخص شدن اهداف، همه مراكز در يك سطح قرار خواهند گرفت، همچنين با اجراي طرح سطحبندي هر مركز قرآني نسبت به تخصص خود براي مراكز ديگر الگو ميشود.
بررسي وضعيت محتوايي مؤسسات قرآني در زمينه اجراي طرح سطحبندي
وي در ادامه افزود: سطحبندي در صورتي معنا پيدا ميكند كه چند مؤسسه وجود داشته باشند كه در يك حوزه ظرفيت دارند و در اجراي اين طرح بايد مؤسسات را از نظر شكلي، سازماني، محتوايي و برونداد علمي مورد بررسي دقيق قرار داد.
عضو هيئت علمي جامعةالمصطفي(ص) درباره اين كه برگزاري مسابقات قرآني چه تأثيري در مشخص شدن سطوح آموزشي مؤسسات قرآني دارد، اظهار كرد: مسابقات قرآن اگر در راستاي آموزش و نگاه تخصصي به قرآن برگزار شود، ميتواند تأثيرگذار باشد، ولي كمتر چنين حقيقتي وجود دارد.
توجه به ظرفيت افراد در زمينه برگزاري مسابقات قرآن
وي بيان كرد: معمولاً در سال چند بار مسابقات قرآن برگزار ميشود و هر شخص با توجه به ظرفيتهايي كه دارد در مسابقات شركت ميكند و سطح آن مشخص ميشود در واقع مسابقات قرآن بايد هدفمندتر برگزار شود؛ مسابقه بهعنوان يك آزمون ارزشيابي خوب است، اما بايد نسبت به رويكرد و ساختار برگزاري آن تجديد نظر شود.
فروغي در رابطه با موانع اجراي اين طرح آموزشي، تصريح كرد: قطعاً چون نگاه جامعي نسبت به اين قضيه وجود ندارد، معيارها كاملاً مشخص نيست و ممكن است برخي مراكز دچار دلزدگيهايي شوند.
وي يادآور شد: در حال حاضر قائده و استاندارد علمي براي اين طرح در نظر گرفته نشده و يك سري كليات در نظر گرفته شده است، ضمن اينكه بايد به فعاليتهاي قرآني ارج نهيم، اما اين فعاليتها بايد ساماندهي شود و يك هيئت علمي وجود داشته باشد كه قوائدي براي اجراي اين طرح در نظر بگيرد.
هدفمند شدن مؤسسات قرآني با ايجاد حلقه ارتباطي و علمي بين نهادهاي قرآني
فروغي اظهار كرد: به هر حال بايد نگاه جامعتري وجود داشته باشد و حلقه ارتباطي علمي بين مراكز و نهادهاي قرآن برقرار شود تا هدفمندتر اين سياستهاي علمي را دنبال كنند.
وي در مورد اين كه سطحبندي مؤسسات قرآني نيازمند پشتيباني و راهنمايي مناسب از سوي چه مراكزي است، تصريح كرد: در حال حاضر حامي اصلي فعاليتهاي قرآني در سطح كشور، رهبر معظم انقلاب اسلامي هستند كه برحق نظرات دقيق و كارشناسي دارند.
وي در پايان خاطرنشان كرد: بعضاً ديگر اساتيد نيز نگرشهاي مختلفي را دارند، اما وحدت رويه و ساماندهي علمي كمتر مشهود است و علاقهمندان به فعاليتهاي قرآني نيز بايد تشكلهايي را تشكيل دهند و به حمايت از فعاليتهاي قرآني بپردازند.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]