محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832456560
دودليل مخالفت آمريكا باحضور ايران در ژنو۲
واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: دودليل مخالفت آمريكا باحضور ايران در ژنو۲
آمريكا در شرايط كنوني سعي دارد با مقاومت در برابر درخواستهاي بينالمللي براي حضور ايران در ژنو۲، به نوعي از پذيرفتن رسمي قدرت ايران سر باز زده تا بدين طريق، پيامدهاي احتمالي آن را خنثي كند.
به گزارش جهان به نقل از برهان، اگر بپذيريم آمريكا در يك دههي اخير با تحريم و ايجاد تنگناهاي مالي و سياسي براي ايران، در صدد كاهش قدرت تأثيرگذاري اين كشور در منطقه بوده است، ميتوان نتيجه گرفت اكنون نميخواهد با پذيرش آن در ژنو۲، به صورت « رسمي » مهر بطلاني بر پروژهي مهار اين كشور بزند.
« بحران هزار روزهي سوريه با دخالت بازيگران منطقهاي و فرامنطقهاي همچنان ادامه دارد. در اين ايام، گروههاي مسلحي به وجود آمدهاند كه مناطق خارج از كنترل دولت مركزي را بين خود تقسيم كردهاند... تكفيريها از كشورهاي مختلف به خيابانهاي سوريه سرازير شدهاند تا از دروازهي شهرهاي اين كشور خود را به درهاي بهشت برسانند؛ كودكان سلاح به دست گرفتهاند و جنگسالاران نقش خود را در تخريب سوريه به خوبي ايفا ميكنند! تعداد پناهندگان سوريه بزرگترين تعداد پناهندگان در جهان معاصر را تشكيل دادهاند.
از دست رفتن جان انسانها وحشتناكترين چهرهي جنگ در سوريه است. مرگ ناشي از جنگ سوريه در نيمهي اول سال ۲۰۱۳ به ميزان ۶۷ درصد افزايش يافته است و به حدود ۱۰۰ هزار نفر تا كنون رسيده است. تخمين زده ميشود كه ۴۰۰ هزار نفر نيز دچار قطع عضو يا مجروحيت شدهاند كه مجموع اين دو عدد بيش از دو درصد جمعيت سوريه را شامل خواهد شد.» ۱
گزارش فوق به خوبي تصويري از وضعيت بحران در سوريه را نمايش ميدهد. با اين وجود، قدرتهاي بينالمللي كه خود را حافظ صلح در جهان ميدانند، نه تنها تا كنون اقدامي مثبت و تأثيرگذار در اين مسير انجام ندادهاند، بلكه با مداخلهگري در جهت تعميق بحران نيز حركت كردهاند.
نشست ژنو۲، كه در ادامهي ژنو۱ قرار است در ۲۲ ژانويه (دوم بهمن) در شهر مونترو سوئيس برگزار شود، با كشوقوسهاي فراوان و باجخواهيهاي زيادي روبهروست. ( اين نشست با وجود برگزار شدن در شهر مونترو، همچنان به اسم ژنو۲ معروف است )
تاريخ برگزاري اين نشست بارها تغيير كرده و اخضر الابراهيمي، نمايندهي سازمان ملل در امور سوريه، سفرها و مشورتهاي زيادي انجام داده تا با طرفهاي درگير در بحران سوريه در مورد برگزاري نشست به توافق برسد. كنفرانس ژنو۱ هيچ گاه اجرايي نشد و شايد بتوان يكي از دلايل اصلي آن را در عدم حضور دو قدرت منطقهاي تأثيرگذار در سوريه، يعني ايران و عربستان دانست. در ژنو۲ نيز همان اشتباه در حال تكرار است و آمريكا اين بار با حضور ايران در اين نشست مخالفت كرده و دليل اصلي خود را عدم پايبندي و قبول توافقنامهي ژنو۱ عنوان كرده است.
با وجود آنكه تا كنون ۲۶ كشور به اين نشست دعوت شدهاند و تقريباً از تمامي كشورهاي منطقه نمايندهاي در اين نشست حضور خواهد داشت، عدم حضور يكي از تأثيرگذارترين كشورهاي منطقه، يعني ايران، ميتواند دورنما و افق اين نشست را تيره و تار جلوه دهد.
ايران در بحرانهاي مهم منطقه، از جمله عراق، افغانستان و لبنان، حضور فعال و سازنده داشته و دكتر ظريف، وزير امور خارجهي ايران، اين مسئله را در كتاب « آقاي سفير» بارها مطرح كرده است. از طرفي ديگر، نتايج توافقنامهي هستهاي ايران و ۱+۵ و كنفرانس ژنو۲ به نوعي به يكديگر ارتباط يافتهاند؛ چرا كه در اولي ايران «طرف اصلي» ماجراست و در مسئلهي دوم نيز اين كشور يكي از بازيگران تأثيرگذار و تعيينكننده است. اگر در ژنو۲ ايران دعوت نشود، سخت ميتوان نسبت به موفقيت آن خوشبين بود و چه بسا اين مسئله مستقيماً بر توافقنامهي هستهاي نيز اثر خواهد گذاشت.
اما چرا آمريكا اين بار با حضور ايران در اين مسئله مخالفت كرده است؟ در اين مطلب سعي ميشود تنها به دلايل احتمالي آمريكا براي مخالفت با حضور ايران در ژنو۲ پرداخته شود.
۱. پذيرش رسمي قدرت ايران در منطقه
آمريكا از سال ۱۳۵۷ كه انقلاب اسلامي به پيروزي رسيد و ايران سياست عدم تعهد مثبت را انتخاب كرد، يكي از متحدين قدرتمند خود در منطقه را از دست داد. اين امر منجر به تهديدهاي امنيتي در منطقه براي آمريكا شد و اين كشور مجبور گرديد براي حفظ منافع خود، هزينههاي بيشتري بپردازد.
ظرفيتهاي داخلي ايران، اين كشور را به صورت بالقوه و بالفعل قدرت اول منطقه معرفي ميكند و اين مهم در سند ۱۴۰۴ نيز كاملاً لحاظ شده است (در اين سند برنامهريزيهاي لازم براي تبديل شدن ايران به قدرت اول منطقه در سال ۱۴۰۴ آمده است).
تحولات سه سال گذشته در خاورميانه نيز عرصهاي مهم براي «نمايش» و «نمود» قدرت منطقهاي ايران بوده است. مهمترين مسئله در اين تحولات، بحران سوريه است كه ايران در طول مدت اين بحران همواره از دولت اين كشور حمايت كرده و راهحل سياسي را به عنوان تنها راهحل منطقي و سازنده پيشنهاد داده است.
اما در طرف مقابل، محور غربي- عربي از مداخلهي نظامي و اعزام تروريست به سوريه حمايت كرده و خواستار بركناري رئيسجمهور قانوني اين كشور شده است.
حتي آمريكا براي حملهي نظامي به سوريه ساعت و زمان مشخص نيز تعيين كرد. اما در نهايت راهحل پيشنهادي، ايران محور حل بحران سوريه قرار گرفت.
آمريكا در يك دههي اخير با ايران از طريق مذاكرات و ديپلماسي پنهان در موضوعات مختلف مذاكره داشته است (مسئلهي عراق، افغانستان و امثالهم). آخرين نمونهي آن مذاكرات در عمان در مورد پروندهي هستهاي بود.
در واقع به نظر ميرسد كه آمريكا از مذاكرات آشكار و رسمي با ايران واهمه دارد. دليل اين امر احتمالاً اين است كه آنها نميخواهند با پذيرش رسمي اين كشور در حل مسائل منطقهاي، نقش تعيينكنندگي و اثربخش آن را به صورت رسمي بپذيرند و با اين اقدام، قدرت نرم ايران در منطقه را افزايش دهند.
اگر بپذيريم آمريكا در يك دههي اخير، با تحريم و ايجاد تنگناهاي مالي و سياسي براي ايران، در صدد كاهش قدرت تأثيرگذاري اين كشور در منطقه بوده است، ميتوان نتيجه گرفت اكنون نميخواهد با پذيرش آن در ژنو۲، به صورت «رسمي» مهر بطلاني بر پروژهي مهار اين كشور بزند.
در همين ارتباط، ايلان برمن، معاون شوراي سياست خارجي آمريكا، ميگويد: « نبايد اين واقعيت را فراموش كرد كه از لحاظ ژئوپليتيك، قدرت گرفتن ايران در منطقه، يك بازي با حاصل جمع صفر است. هر قدر ايران قدرتمندتر شود، واشنگتن و متحدانش ضعيفتر خواهند شد و كشورهاي منطقه نيز، حتي اگر آمريكا اين مسئله را درك نكند، به خوبي از اين امر آگاهاند.
به همين خاطر است كه برخي از آنها مانند امارات متحدهي عربي، اكنون سخت مشغول يافتن راهي هستند تا از طريق آن، به نوعي با ايران سازش كنند.
سايرين مانند اسرائيل، فعالانه در حال تدوين يك استراتژي برعكس هستند و كشورهاي ديگر، مانند عربستان سعودي، هر دو رويه را همزمان در پيش گرفتهاند. وجه مشترك تمامي اين تحركات اين است كه آمريكا ديگر به عنوان ثباتدهنده در منطقه حضور ندارد.
به نظر ميرسد، دولت اوباما به سادگي جايگاه هژمون منطقه را دودستي به ايران تقديم كرده است.» (۲۷ آذر ۹۲، وبسايت شوراي روابط خارجي آمريكا)
بنابراين آمريكا در شرايط كنوني سعي دارد با مقاومت در برابر درخواستهاي بينالمللي براي حضور ايران در ژنو۲، به نوعي از پذيرفتن رسمي قدرت ايران سر باز زند تا بدين طريق، پيامدهاي احتمالي آن را خنثي كرده باشد.
۲. اقناع متحدين منطقهاي
توافقنامهي هستهاي ايران و ۱+۵ منجر به نارضايتي متحدين آمريكا از جمله اسرائيل و عربستان شده است. سعوديها كه ايران را مهمترين رقيب خود در جهان اسلام و منطقه ميدانند و در چند دههي گذشته از تحريمهاي شديد غرب عليه ايران بيشترين بهرهبرداريها را براي مطرح شدن در منطقه كردهاند، با دريافت سيگنالهاي هرچند صوري «تنشزدايي» بين ايران و آمريكا، داشتههاي خود در منطقه را بهخطرافتاده يافتهاند. بيشترين هراس سعوديها از بر هم خوردن موازنهي قدرت در منطقه به سود ايران نشئت ميگيرد و اين امر از طريق نقش سازندهي تهران در تحولات جهان عرب و حمايت آن از ملتهاي منطقه حاصل شده است.
در اين شرايط، اگر آمريكا با حضور ايران در ژنو۲ مخالفت نكند، اين مسئله دومين شكست استراتژيك سعوديها را رقم خواهد زد و باعث دورتر شدن عربستان از آمريكا خواهد شد.
با توجه به جايگاه عربستان در بازار نفت جهان و نياز مبرم آمريكا به اين بازار، آمريكا سعي دارد با دعوت نكردن از ايران، به نوعي از سعوديها دلجويي كند و از اين رهگذر گمانهزنيهايي را كه در مورد مصالحهي ايران و آمريكا مطرح است خنثي كند و بار ديگر روابط با عربستان را به حالت عادي بازگرداند.
فرجام سخن
نشست ژنو۲ دوم بهمن ماه ۹۲ در حالي برگزار ميشود كه بازيگراني كه حضور آنها در اين نشست قطعي شده در سه سطح داخلي، منطقهاي و بينالمللي قرار دارند. در سطح منطقهاي، سه كشور اصلي كه بيشترين نقش را در عميق شدن بحران سوريه داشتهاند نيز حضور دارند: تركيه، قطر و عربستان؛ يعني سه عامل مهم منطقهاي در عدم موفقيت راهحل سياسي!
نكتهي جالب در اين مورد اين است كه ايران به عنوان بازيگري كه بر خلاف سه كشور مذكور، از راه حل سياسي و سوري- سوري حمايت كرده، به اين نشست دعوت نشده است. در اين مطلب سعي شد دليل اين اقدام آمريكا را در دو عامل عدم آمادگي واشنگتن براي پذيرش نقش تعيينكنندگي و تأثيرگذار ايران و اقناع متحديني مانند عربستان (كه از توافقنامهي هستهاي با ايران نيز احساس خطر ميكند) بررسي كنيم.
البته اين احتمال ميرود كه آمريكا تحت فشار بينالمللي و در جهت به نتيجه رسيدن نشست ژنو۲، مجبور به دعوت از ايران براي شركت در اين نشست شود. اما چيزي كه مطلوب آمريكا در شرايط كنوني است تأكيد بر عدم حضور ايران است و اخضر الابراهيمي نيز بر اين نكته تأكيد كرده است. (*)
نظر شما:
------------
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[مشاهده در: www.baztabonline.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
عليرغم مخالفت آمريكا دبيركل سازمان ملل خواستار حضور ايران در ژنو2 سوريه شد
عليرغم مخالفت آمريكا دبيركل سازمان ملل خواستار حضور ايران در ژنو2 سوريه شد بان كي مون دبيركل سازمان ملل متحد بار ديگر با تاكيد بر حضور موثر و با اهميت در كنفرانس بينالمللي صلح سوريه تلويحا از دولت آمريكا خواست مخالفت خود را با حضور تهران در كنفرانس مذكور كنار بگذارد به گزارش اسخنگوي وزارت خارجه آمريكا: با تصويب تحريم هاي جديد هسته اي عليه ايران مخالفت خواهيم كرد
سخنگوي وزارت خارجه آمريكا با تصويب تحريم هاي جديد هسته اي عليه ايران مخالفت خواهيم كرد سخنگوي فارسي زبان وزارت امور خارجه آمريكا اظهار داشت بر اساس برنامه اقدام مشترك كه در ژنو به توافق رسيديم همچنان با تصويب تحريم هاي هسته اي جديد عليه جمهوري اسلامي ايران مخالفت خواهيم كردمخالفت سناتورهاي آمريكايي با ارائه طرح تحريم هاي جديد عليه ايران
مخالفت سناتورهاي آمريكايي با ارائه طرح تحريم هاي جديد عليه ايران يك رسانه غربي از مخالفت شماري از روساي كميته هاي مختلف سنا با تلاش خصمانه 26 سناتور آمريكايي براي ارائه طرح تحريم هاي جديد عليه ايران خبر داد به گزارش خبرگزاري مهر واشنگتن پست از مخالفت تلاش 26 سناتور آمريكايي ازاخضر ابراهيمي: آمريكا مانع حضور ايران در نشست ژنو۲ است
اخضر ابراهيمي آمريكا مانع حضور ايران در نشست ژنو۲ است ابراهيمي پس از مذاكره با مقامهاي ارشد آمريكا و روسيه در ژنو گفت كه نمايندگان آمريكا درباره ضرورت حضور ايران در كنفرانس صلح سوريه متقاعد نشدهاند اخضر ابراهيمي آمريكا مانع حضور ايران در نشست ژنو۲ است اخضر ابراهيمي نماينددو دليل مخالفت آمريكا با حضور ايران در ژنو دو
دو دليل مخالفت آمريكا با حضور ايران در ژنو دو آمريكا در شرايط كنوني سعي دارد با مقاومت در برابر درخواستهاي بينالمللي براي حضور ايران در ژنو2 به نوعي از پذيرفتن رسمي قدرت ايران سر باز زده تا بدين طريق پيامدهاي احتمالي آن را خنثي كند اگر بپذيريم آمريكا در يك دههي اخير با تحريمخالفت سران 10 كميته سناي آمريكا با تحريم ايران
مخالفت سران 10 كميته سناي آمريكا با تحريم ايران 10 سناتور دموكرات آمريكا با تحريم جديد ايران مخالفت كردند به گزارش عصر ايران به نقل از رويترز گروهي متشكل از 10 سناتور آمريكايي با طرح ارائه شده در روز پنجشنبه در سنا براي تحريم جديد ايران مخالفت كردند همه اين افراد رؤساي كميتهدو دليل مخالفت آمريكا با حضور ايران در نشست ژنو
دو دليل مخالفت آمريكا با حضور ايران در نشست ژنو اگر بپذيريم آمريكا در يك دههي اخير با تحريم و ايجاد تنگناهاي مالي و سياسي براي ايران در صدد كاهش قدرت تأثيرگذاري اين كشور در منطقه بوده است ميتوان نتيجه گرفت اكنون نميخواهد با پذيرش آن در ژنو2 به صورت رسمي مهر بطلاني بر پروژمخالفت رؤسای کمیته های سنای آمریکا با تحریم های جدید ایران
مخالفت رؤسای کمیته های سنای آمریکا با تحریم های جدید ایران 10 نفر از روسای کمیته های سنا با نوشتن نامه ای به سناتور هری رید رئیس کمیته اکثریت مجلس خواستار تاخیر در ارائه طرح تحریم های جدید علیه ایران شدند به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز خبرگزاری "رویترز" امرومخالفت آمريكا با حضور ايران در كنفرانس بينالمللي صلح سوريه
مخالفت آمريكا با حضور ايران در كنفرانس بينالمللي صلح سوريه در حالي كه به نظر مي رسد بالاخره پس از ماه ها تلاش هاي بين المللي براي برگزاري كنفرانس صلح سوريه در حال نتيجه دادن است و انتظار مي رود اين كنفرانس به زودي برگزار شود مخالفت دولت آمريكا سبب شده اين بار هم ايران به اين كروسيه: مخالفت آمريكا با حضور ايران در كنفرانس سوريه منطقي نيست
روسيه مخالفت آمريكا با حضور ايران در كنفرانس سوريه منطقي نيست گنادي گاتيلوف معاون وزير خارجه روسيه گفت مخالفت آمريكا با حضور ايران در كنفرانس بين المللي آتي در مورد بحران سوريه غير منطقي است به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران ايسنا به نقل از پرس تي وي گاتيلوف بعد از نشستي سمخالفت سران 10 كميته سناي آمريكا با تحريم ايران رئيس جمهورآمريكا تصويب تحريم جديدعليه ايران را وتو مي كند
مخالفت سران 10 كميته سناي آمريكا با تحريم ايران رئيس جمهورآمريكا تصويب تحريم جديدعليه ايران را وتو مي كند مذاكرات كارشناسي ايران و 1 5 عصر روز پنجشنبه در ژنو آغاز شد به گزارش ايسنا مذاكرات هياتهاي كارشناسي ايران و 1 5 كه با حضور ناظران آژانس بينالمللي انرژي اتمي هفته گذشته آغاسياست زيگزاگي كاخ سفيد ادامه دارد؛ مخالفت آمريكا با حضور ايران در ژنو2
سياست زيگزاگي كاخ سفيد ادامه دارد مخالفت آمريكا با حضور ايران در ژنو2 طي سه ماهه اخير و به دنبال گفت وگوي تلفني روحاني و اوباما در جريان اجلاس سازمان ملل و مذاكرات و تماسهاي چندگانه وزراي خارجه ايران و آمريكا تحليلگران خوشبينانه از آب شدن يخهاي 35 ساله روابط تهران و واشنگتن خسخنگوی وزارت خارجه آمریکا: با تصویب تحریم های جدید هسته ای علیه ایران مخالفت خواهیم کرد/ اوباما متعهد به توافق
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تصویب تحریم های جدید هسته ای علیه ایران مخالفت خواهیم کرد اوباما متعهد به توافقنامه ژنو است سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه آمریکا اظهار داشت بر اساس برنامه اقدام مشترک که در ژنو به توافق رسیدیم همچنان با تصویب تحریم های هسته ای جدید علیه جمهو-
گوناگون
پربازدیدترینها