تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):شتاب کردن در کاری پیش از بدست آوردن توانایی و سستی کردن بعد از به دست آوردن فرصت...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843647005




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جهش آماري بينندگان ماهواره در ايران؛چه اتفاقي افتاده است؟تقي آزادارمكي*، 3 دي 92


واضح آرشیو وب فارسی:الف: جهش آماري بينندگان ماهواره در ايران؛چه اتفاقي افتاده است؟تقي آزادارمكي*، 3 دي 92
در سال ۱۳۷۴ طي تحقيقي در تهران در يافتيم كه يك درصد از مردم تهراني ماهواره دارند و از آن استفاده مي كنند در حالي كه در سال ۱۳۹۲ اين ميزان به ۷۱ درصد رسيده است. يعني طي ۱۷ سال، شمار استفاده كنندگان ماهواره از يك درصد به ۷۱ درصد رسيده است.

اين جهش آماري، به معناي «انفجار مصرف» ماهواره است. چه اتفاقي افتاده است؟ آيا مردم ايران بي فرهنگ شده اند؟ آيا مردم ايران از فرهنگ و اخلاق ايراني گذر كرده اند يا اينكه وضعيت به گونه اي ديگر است؟ مردم بي دين و بي فرهنگ و ضد سنت نشده اند بلكه مصرف انفجاري ماهواره به اموري ديگر برمي گردد كه در ادامه به سه مورد اشاره مي شود.

اين انفجار را مي توان اول در جهت گيري هاي موجود در جامعه و دوم در تصميم گيري هاي مديريتي و سومي در ناديده گرفتن تمايلات فرهنگي و اجتماعي ايراني؛ جهان ايراني جهاني شده تا محله اي جست وجو كرد.

۱- جهت گيري هاي انديشه اي
كنش افراد و گروه هاي اجتماعي و سياستگذاران فرهنگي در سطح كلان در ايران بر اساس دو فرض بنيادي انجام شده است. اولين فرض؛ تمايزيافتگي و جداافتادگي جهان ايراني از جهان غيرايراني و فرض ديگر تهي بودن جهان ايراني در مقابل جهان غربي كامل و توسعه يافته است. نتايج به دست آمده در عمل از دو فرض اشاره شده براي جهان ايراني خيلي متفاوت از يكديگر نيستند.

سياستگذاري هايي كه بر اساس فرض اول (جهان دوگانه ايراني و غربي) صورت گرفته همان نتايجي را دربر داشته است كه ماخوذ از فرض تهي بودن جهان ايراني و فربهي جهان غربي است.

هر دو ديدگاه بر فرهنگ و جامعه ايراني تاخته و بر قوت غرب افزوده اند. بر اساس فرض اول روشنفكراني كه قصد بيان فرهنگ و دين و سنت در ايران در تعارض با جهان غربي داشته اند كاري خيلي متفاوت از روشنفكراني كه مدعي انقطاع و گسست فرهنگي و اجتماعي بوده و جهان ايراني را پايان يافته مي شناسند، نكرده اند.

مدافعان انديشه اي انقطاع و پايان يافتگي جهان ايراني (اين ادعا كه جهان ايراني تهي شده از همه چيز و باقي مانده در پوسته اي تاريخي و تمدني است) همان سخن و رفتار و سياستي را پيشه كرده اند كه مدافعان جهان دوگانه ايراني و غيرايراني، گفتمان تعارضي سنت و مدرنيته دنبال كرده اند.

اين دو گروه و جريان (يكي سكولار مدرن و ديگري سنتي زيست كرده در جهان مدرن) در بسياري از جهات و موقعيت ها به هم رسيده و در جهت آسيب زدن به نيروها و جريان هايي كه باور به تحقق جهان ايراني اثرگذار و موثر در سطح ملي و جهاني دارند، كرده اند.

اساس اين اقدام مشترك شان، باوري ديگر است؛ باور به جهان ايراني كه بخشي از جهان معاصر است نه معارض آن و نه درهم تنيده و ميرا شده. در اين رويكرد است كه نگاه دوگانه ايران و ضد ايران جايي ندارد. ايران با حيات ديني و فرهنگي اش ضمن تاثيرپذيري از جهان غيرايراني بر آن اثرگذار شده و در جهت ارتقابخشي حيات جهاني تلاش دارد.

در اين نگاه است كه خريد كالاي فرهنگي غيرايراني و فروش كالاي فرهنگي ايراني يك وظيفه است نه گمراهي و نه غربزدگي يا شرق زدگي. در اين نگاه است كه نيروهايي كه امكان پيوند و ارتباط بين جهان ايراني و غيرايراني را فراهم مي كنند داراي اهميت هستند.

روشنفكران، متخصصان، بوروكرات ها، تكنوكرات ها و اصحاب رسانه و كنشگران سياسي از اين منظر نقش بنيادي دارند تا نقش مخرب. برخلاف دو رويكرد اشاره شده در فوق كه داعيه بي نقشي يا نقش مخرب نيروها و شرايط مدرن، بر رابطه پيوندي تاكيد شده و ضمن تاييد عمل و رفتار نيروها، حق داوري و نظارت براي جامعه باقي است.

يكي از نيروهاي مهم پيوند زننده اين دو جهان، رسانه هاي جمعي است. رسانه هاي جمعي مدرن به هر شكلي كه در حال ظهور و چهره گيري مكرر و مستمر است، به تحقق حضور فعال جهان ايراني در جهان كمك خواهد كرد به شرط اينكه مديريت فرهنگي وجود داشته باشد كه به حضور جهان ايراني در عرصه جهاني از يك طرف و معرفي جهان غيرايراني در حوزه جهان ايراني بينجامد.

من از اين منظر است كه از بيش از دودهه گذشته تاكنون مدافع تعامل بين اين دو جهان از طريق نيروهاي بسياري و به طور خاص رسانه هاي جمعي بوده ام.تعامل بين رسانه اي به كاهش ساحت تعارضي رسانه اي انجاميده و امكان تصميم گيري درست را فراهم مي سازد.

۲- زمينه در مداخله گري هاي نادرست معطوف به دو رويكرد فوق
نگاه جامعه ايراني به جامعه جهاني به گونه اي شد كه حتي اگر تصميم گيران تنظيم رابطه بين دو جهان از اقدام مناسب و بهنگام، دوري كرده باشند، از طرف حوزه اجتماعي با محوريت نيروهاي اجتماعي مداخله گري صورت گرفته و راه هاي مناسب پيوندي تحقق مي يابد.

در اين زمان بيشتر تصميم گيران و تصميم سازان به جاي مديريت اين عرصه به رفتارهاي تدافعي و تهاجمي اقدام كرده و با فهم خويش از تهاجم فرهنگي به تعارض فرهنگي رسيدند؛ تعارضي كه به انفعال رسانه ملي و كنشگران اين حوزه انجاميد و در مقابل، شرايط و زمينه هاي تهاجم رسانه غيرايراني را فراهم كرد.

۳- زمينه تمايل فرهنگي و اجتماعي ايرانيان
ايراني ها به دليل اينكه خود را بخش فعال و موثر جامعه جهاني مي شناسند در جهت شناخت وضعيت جامعه جهاني هستند. اين ميل به رسانه هاي غيرخودي نه از روي بي ديني و بي فرهنگي و در معرض تهاجم فرهنگي قرارگرفتن است و نه به دليل قدرت بي امان رسانه هاي خارجي. بلكه اساس گرايش در فهم فرهنگي، تاريخي ايرانيان از خود و جامعه جهاني دارد.

ايرانيان جهان ايراني را در حد سرزميني تعريف شده نمي شناسند و خود را مدعي تمدني كهن و مدعي مشاركت در ساختن جهان مدرن مي شناسند. اين نگاه است كه كسب خبر آن به آن و پيگيري وضعيت جهان ايراني در جامعه جهاني را اصل مي شناسند.

اگر رسانه ملي توانست اين وضعيت را فراهم كند كه ديش ماهواره ها خيلي زود شكسته خواهد شد و الا ميزان دارندگان ماهواره از رقمي بيش از ۷۰درصد به صد درصد خواهد رسيد. رسيدن به اين وضعيت خيلي دير نيست. اگر شرايط موجود ادامه يابد ما با حضور رسانه ديگري كه ديگر خودي شده است در همه جا روبه رو خواهيم شد.

*جامعه شناس

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: الف]
[مشاهده در: www.alef.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن