تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 8 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):رجب نام نهرى است در بهشت از شير سفيدتر و از عسل شيرين‏تر هركس يك روز از ماه رجب ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

ویترین طلا

کاشت پای مصنوعی

مورگیج

میز جلو مبلی

سود سوز آور

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

مبلمان اداری

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1802505895




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بوفه مدارس، پايگاه تغذيه ناسالم


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بوفه مدارس، پايگاه تغذيه ناسالم
بوفه مدارس براي دانش‌آموزان نسل قبل، يادآور خريد‌هاي باعجله، هل دادن‌هاي جسورانه، بالا رفتن از سر و كول هم مدرسه‌اي‌ها پشت پنجره كوچك بوفه، تكرار نام خوراكي مورد نظر با صداي بلند و خوردن آن در چند دقيقه باقيمانده از زنگ تفريح است.


بوفه مدارس براي نسل جديد دانش آموزان نيز تصاويري است مشابه همين صحنه هاي قديمي با اين فرق كه حالا تعداد خوراكي هاي ناسالم كه بچه ها حاضرند به هر قيمتي آن را بخرند، بيشتر شده است.

دانش آموزان امروز نسبت به بچه هاي نسل قبل، پول بيشتري نيز در اختيار دارند و همين است كه برخلاف گذشته، دست دانش آموزان براي خريد خوراكي باز است. بوفه هاي مدارس نيز درست به همين علت پررونق است و در نبود نظارت هاي دقيق و مستمر، مواد خوراكي را عرضه مي كنند كه ارزش غذايي ندارد.

فهرست خوردني هايي كه براي سلامت دانش آموزان مضر است، بلندبالاست؛ از چيپس و پفك و سوسيس و كالباس گرفته تا فلافل، همبرگرهاي بدون بسته بندي، آبميوه هاي صنعتي و شكلات هاي كشدار و چسبناك كه مخرب دندان هاست. اما همه اين خوراكي ها با اين كه در زيان آور بودنشان ترديدي نيست، در بوفه هاي مدارس فروخته مي شود و شكم دانش آموزان گرسنه را پر مي كند.

دستورالعمل آماده نيست

با شروع هر سال تحصيلي، بخشنامه هايي به مدارس سراسر كشور فرستاده مي شود كه در آن نحوه اداره بوفه و اين كه چه خوراكي هايي بايد در آنها عرضه شود، تشريح مي شود اما اين بخشنامه ها كمتر اجرا و در بوفه ها نيز تقريبا همان اقلامي فروخته مي شود كه در همه مغازه ها در دسترس است. اين در حالي است كه اواسط ماه آذر، مدير كل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت به فارس خبر داد كه دستورالعمل جديد تغديه سالم در مدارس بزودي تهيه و به صورت كشوري ابلاغ مي شود.

در واقع وزارت بهداشت بر اين گمان است كه تغيير نام بوفه مدارس به پايگاه تغذيه سالم و نيز دستورالعمل كشوري نحوه اداره بوفه ها به ارتقاي كيفيت مواد خوراكي عرضه شده در مدارس منجر مي شود، اما بدون ترديد نه تغيير نام و نه كشوري شدن دستورالعمل ها نمي تواند به تنهايي به بهتر شدن اوضاع بينجامد، زيرا اگر اين طور بود بخشنامه هايي كه تاكنون به صورت استاني ابلاغ شده است، اثرش را بر تغديه دانش آموزان مي گذاشت.

اين در حالي است كه با گذشت سه ماه از شروع سال تحصيلي هنوز اين دستورالعمل كشوري تهيه نشده و به سرانجام نرسيده كه اين موضوع نشان مي دهد تغذيه دانش آموزان و به طور كلي، سلامت آنها در اولويت قرار ندارد.

نظارت ها ضعيف است

گرسنگي دانش آموز صبحانه نخورده اي كه كلاس درس را به اميد زنگ تفريح تحمل مي كند معمولا با خوراكي هاي ناسالمي فرو مي نشيند كه اگر چه شكم را پر مي كند و مزه خوبي در دهان باقي مي گذارد، اما بي خاصيت است و مواد مغذي را به سلول ها نمي رساند.

گردانندگان بوفه هاي مدارس كه برخلاف تاكيد دستورالعمل ها، خشكبار، خرما، انواع مغزها، كشمش، نخودچي، آجيل، سويا، توت خشك، انجير خشك، انواع ميوه سالم و ضدعفوني شده در بسته بندي وكيوم، ميوه خشك، انواع ماست، كشك، پنير و بستني پاستوريزه بجز بستني يخي را براي فروش عرضه نمي كنند، يكي از متهمان اصلي در تغذيه نامناسب دانش آموزانند.

اين بوفه داران مجموعه اي از مواد خوراكي كم ارزش و حتي مضر را در دسترس دانش آموزان قرار مي دهند، در حالي كه موفق مي شوند در نبود نظارت هاي مستمر و موثر، اجناس خود را تا آخرين عدد به فروش برسانند.

يكي از مديران مدارس ابتدايي به «جام جم» مي گويد درآمد حاصل از فروش مواد خوراكي در بوفه، به مدير داده مي شود و چون مدرسه براي اداره امور به اين پول نياز دارد، نسبت به اين كه چه چيزي به دانش آموزان فروخته مي شود، حساسيت نشان نمي دهد. با اين حال او توضيح مي دهد مديراني نيز هستند كه به بوفه مدارس نظارت دارند و در صورت مشاهده تخلف، اجناس غيربهداشتي و مضر را جمع مي كنند.

اما يكي ديگر از مديران به «جام جم» مي گويد برخي بوفه داران مدارس در عين عرضه مواد خوراكي سالم، اقلام ناسالم اما مورد پسند دانش آموزان را نيز به صورت پنهاني در اختيار آنها قرار مي دهند يعني خوراكي هاي سالم را در معرض ديد همگان مي گذارند و خوراكي هاي زيان آور را به دانش آموزاني كه آن را مطالبه كنند، مي فروشند. اين وضع در واقع تائيدي است بر اين كه نظارتي بر بوفه هاي مدارس وجود ندارد چون اگر غير از اين بود رابطه پنهاني ميان بوفه دار و دانش آموز شكل نمي گرفت.

البته يكي از مديران «مدارس مروج سلامت» توضيح مي دهد نظارت بر بوفه هاي اين مدارس بهتر از مدارس عادي است چون كارشناسان بهداشت محيط در مدارس مروج سلامت سالي يك يا دوبار حاضر مي شوند و هم بر بوفه ها نظارت مي كنند و هم اطلاعاتي راجع به اين كه چه خوراكي هايي و با چه شرايطي بايد در اختيار دانش آموزان قرار بگيرد، اطلاع رساني مي كنند.

اما نظارت فقط در مدارس مروج سلامت، گوياي عدد كوچكي است. آخرين آماري كه دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت ارائه داده، نشان مي دهد از بيش از 114 هزار مدرسه موجود در كشور فقط 20 هزار مدرسه عنوان مروج سلامت دارد. (كه البته همه اين مدارس به معني واقعي مروج سلامت نيست و برخي از آنها فقط اين عنوان را يدك مي كشد.)

اين در شرايطي است كه آموزش و پرورش همچنان با مشكل كمبود مربي بهداشت روبه روست و آخرين آمارها از كمبود دست كم 5000 مربي حكايت دارد. هم اكنون بسياري از مدارس در نقاط شهري و روستايي از داشتن مربي بهداشت محروم است، به طوري كه به گفته مسئولان آموزش و پرورش به ازاي هر 4000 دانش آموز يك مربي بهداشت وجود دارد، آن هم در شرايطي كه براساس استانداردهاي جهاني بايد به ازاي هر 700 دانش آموز يك مربي بهداشت وجود داشته باشد.

همين است كه نظارت بر بوفه ها در مدارسي كه مربي بهداشت ندارد سخت تر مي شود و همه چيز به مدير مدرسه، وجدان كاري او و ميزان توجهش به سلامت دانش آموزان برمي گردد.

بوفه مدارس روستايي بدتر از شهرها

در اين ميان وضع بوفه مدارس در مناطق روستايي پرچالش تر از شهرهاست. مدارس روستايي يا بوفه ندارد كه در اين صورت دانش آموزان در زنگ هاي تفريح به مغازه هاي داخل روستا مي روند و دور از چشم بزرگ ترها خوراكي مورد نظر را مي خرند، يا اگر بوفه دارد اجناس مضر را عرضه مي كند و بوفه دارش نيز يكي از دانش آموزان مورد اعتماد مدير است كه نه كارت بهداشت دارد و نه مي داند چه خوراكي هايي سالم تر است.

طبق دستورالعمل هاي موجود، خانه هاي بهداشت روستا ها بايد بر بوفه مدارس به صورت دوره اي نظارت كنند، اما چون اين خانه هاي بهداشت اغلب كمبود نيرو دارد، تقريبا در هر سال تحصيلي حتي يك بار نيز به بوفه مدارس روستايي سركشي نمي شود.

اين در حالي است كه شكل ظاهري بوفه هاي مدارس (چه شهري و چه روستايي) نيز با آنچه در دستورالعمل ها عنوان مي شود، تفاوت اساسي دارد. بوفه در بيشتر مدارس كشور، اتاقكي در گوشه اي از حياط است كه هيچ امكاناتي بجز چهار ديوار، يك سقف و يك در و پنجره ندارد. اين در حالي است كه يك بوفه استاندارد بايد از محل جمع آوري زباله و سرويس هاي بهداشتي فاصله داشته باشد، در و پنجره هايش سالم و كف و ديوارهاي آن قابل شستشو و بدون درز و شكاف باشد، سطل زباله قابل شستشو و مجهز به كيسه زباله داشته باشد و در آن ميز كار سالم با روكش قابل شستشو، قفسه بندي براي چيدن خوراكي ها و لوله كشي آب سالم و بهداشتي وجود داشته باشد.

خانواده، حلقه مهم آموزش

خانواده هاي پرمشغله امروز كه در بسياري از آنها مادر و پدر همزمان با هم كار مي كنند بيشتر از آن كه به كيفيت غذا فكر كنند دنبال غذايي هستند كه سريع آماده شود و درست كردنش زحمت كمتري داشته باشد.

بازار پررونق فست فودها محصول همين شتابزدگي خانواده هاست كه حتي در خانه هايي كه مادر در آن خانه دار است و فرصت براي طراحي سبد غذايي خانواده را دارد نيز رسوخ كرده است. طبيعي است كودكي كه در چنين خانواده هايي رشد مي كند و به مدت شش سال ذائقه اش به سمت خوراكي هاي كم ارزش متمايل مي شود، وقتي به مدرسه مي رود نيز دنبال همان ذائقه آشنا مي رود و هنگامي كه خوراكي هاي مورد پسندش را در بوفه مدرسه پيدا مي كند، مشتري آن مي شود.

پس پيداست براي تغيير شرايط فعلي، خانواده ها و مدارس بايد دوشادوش هم حركت كنند و هر دو در جهتي يكسان به كودكان آموزش بدهند. بدخوري در بين مردم كشور ما عادتي تقريبا همه گير است و آن طور كه رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي به فارس مي گويد، 7 درصد كودكان ايراني سوءتغذيه دارند، كودكاني كه يا بد غذا مي خورند يا چاق هستند و كم وزني و كوتاه قدي دارند، يعني چهار معضلي كه با عادت هاي تغذيه اي آنها ارتباط مستقيم دارد و اگر خانواده و مدرسه همچنان نسبت به اين موضوع بي توجه باشند، كودكان بيشتري را درگير خواهد كرد.

خوراكي هاي ناسالم با بدن چه مي كند؟

چيپس و پفك و بقيه تنقلات شور گرچه خوش خوراك و خوشمزه است، اما به علت آغشته بودن به نمك براي بدن مضراست. مضر بودن اين خوراكي ها به اين علت است كه وقتي ميزان نمك در بدن بالا مي رود، بدن آب زيادي نگه مي دارد و در نتيجه حجم مايعات بدن افزايش مي يابد. علت اين كه نمك، فشار خون را بالا مي برد نيز همين است. اين وضع با بيماري عروق كرونري قلب و سكته مرتبط است چون وقتي مقادير زيادي از مايع در مغز جريان مي يابد خطر ضعف در عروق خوني مغز، احتمال پارگي و بروز سكته بالا مي رود و اين خطري است كه طرفداران چيپس، پفك و خوراكي هاي شور را تهديد مي كند.

سوسيس و كالباس نيز نمك زيادي دارد و چون برخي از انواع آن، دودي، تند و ادويه دار است جذب كلسيم پروتئين در بدن را كاهش مي دهد كه در نتيجه استمرار اين وضع، احتمال بروز پوكي استخوان زياد است. اين در حالي است كه بيشتر اين محصولات از گوشت سفيد يا قرمز توليد نمي شود بلكه محتوي برخي اعضاي دام مثل ريه، طحال، مثانه، نخاع، بافت هاي غده اي، سنگدان، رگ و پي، پوست، گوشت كله و چربي هاي احشايي است كه ارزش غذايي كمي داشته و مملو از چربي هاي مضر است.

مريم خباز / گروه جامعه

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن