تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):حق را بگو اگر چه نابودى تو در آن باشد، زيرا كه نجات تو در آن است... تقواى ال...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830560292




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نيكي چه بدي داشت؟


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نيكي چه بدي داشت؟
در مكتوب هفته‌ي پيش به مناسبت درگذشت مرحوم ماندلا اشارتي بدان داشتم كه نبوغ سياسي برآمده از سال‌‌ها مبارزه و آب‌ديدگي در كوره‌ي زمانه وي را بر آن داشت تا به نام نيك ماندگار و جاودانه بيش از ماندن در مسند سياسي بينديشد و با اندكي واقع‌نگري بدين بديهي تفطّن يابد كه پيش از درافتادن در چالش‌هاي ناگزير قدرت و مسند، خود را فراتر از مناسبات دولت و دولتمردي نشاند، كه چنين كرد و چنان شد.

در اين نوشتار بر آنم كه به دو وجهه‌ي ديگر از شخصيت‌ وي اشاره كنم كه هر دو به حق از نيازهاي همه‌ي روزگاران و نيز روزگار ماست. آن دو وجهه عبارتند از: آزادي‌خواهي و مدارا. شعار ماندلا بعد از آزادي از زندان و نشستن بر كرسي قدرت اين بود. ببخش و فراموش مكن! نمي‌دانم امّا مراد وي از «فراموش مكن!» چه بود؟ آيا مرادش آن بود كه ببخش و لكن اين عفو و بخشش را همچنان به منّت و نوعي به رخ كشيدن پيوند بده؟ يا اين كه عفو كن و در عين حال به هوشياري و احتياط مراقب باش تا از يك سوراخ دوبار گزيده نشوي؟ و يا احتمالاً اين گمانه كه، ببخش، امّا بخشش و عفوت را به عنوان عملي انساني هيچ‌گاه فراموش مكن و آن را به حربه‌اي براي تظلّم و تحقير دشمنت ـ بيش از آنچه سزاي اوست ـ بدل مَساز و يا حدس و گمان‌‌ها و تفسيرهاي ديگر و ديگر؟ من مايلم اين سخن را در بهترين و زيباترين تفسير برداريم، زان روي كه مجموعه‌ي زندگي دراز و پرمعني ماندلا را يك تابلوي زيبا از اخلاق و مدارا و نيز حكمت و سنجيدگي مي‌يا‌بم.

و امّا آنچه در اخلاق والاي انساني از اسوه‌ي اخلاق، پيامبر رحمت صلّي الله عليه و آله به ما رسيده است. اين است كه: احسن الي من اساء اليك. به كسي كه به تو بدي كرده خوبي كن! از اين سخن قاعدتاً چنين برمي‌آيد كه نه تنها خوبي كن، بلكه بدي‌اش را فراموش كن! در فرهنگ اخلاقي ديني ما دو كلمه در زمره‌ي واژگان‌هاي‌ شاه كليدي است: مدارا و انصاف. كساني كه مايلند اين دو واژه را در نرم افزارهاي جستجوي حديث پيگيري كنند، بايد با زمان و حوصله‌ي خود «مدارا» كنند! چرا كه، تعداد روايات در اين دو مضمون آنچنان انبوه است كه حوصله مي‌طلبد.

رفتار مداراگرانه‌ي ماندلا پس از به قدرت رسيدن، شايد از ديدگاه برخي ناظران تلقي به ضعف و يا فرار به جلو براي مصونيت از احتمالات ناخوشايند بعدي و يا هر چيز ديگري در اين مضمون حمل شود. نيّت فاعل در اين ماجرا هرچه بوده، قدر مسلّم آن است كه رفتارش ـ و امروز پس از مرگش ـ ضمانت پايداري و نيكنامي‌اش در باقيمانده تاريخ شد، و آيا اين كم بضاعتي است براي كسي كه يك سده مي‌زيد و مي‌خواهد سده‌‌ها بر تارك زمان بپايد؟

حتي مي‌گويم، اگر از نام نيك و خواسته‌‌‌ي احتمالي وي در ماندگاري يادش بگذريم، آيا نمونه‌ي رفتاروي، يك الگوي انساني و سازنده در طول زمان نخواهد ماند؟ و اين خود يك باقيات الصّالحات است و مگر ما از ماندگاري نام و ياد خود ديگر چه مي‌خواهيم؟

سعدي نازنين نغز گفتار ما البته در هفت سده پيش‌تر گفته است: با دوستان مروّت،‌ با دشمنان مدارا! بگذرم.

دو ديگر برجستگي در شخصيت كاريزماتيك ماندلا تفكّر آزادي خواهانه‌اي بود كه وي را در نزديك به سه دهه از عمرش بندي خود كرد. دوران طولاني زندان وي چيزي نبود جز تاوان آزادي‌خواهي ـ و او اين آزادي را نه در تن و تمنّيّات و نه در قدرت و مادّيات، بلكه در فكري زيبا و انساني ترسيم كرد.

امروز صدها مركز غيردولتي، افتخاري، عام‌المنفعه و نيز مراكز تحت حمايت دولت‌‌ها در قاره‌ سياه به همت و عزم ماندلا و به هزينه‌ي انصراف او از قدرت و مسند سياسي برپا شده است كه برآيند و توليد هر يك از آنها به نوعي به «ارزش انسان» و «كرامت‌انساني» برمي‌گردد. آموزش، بهداشت، آگاهي به حقوق شهروندي، ارتقاء سطح زندگي، تلاش رهايي از طاعوني به نام ايدز و برنشاندن سياهان در وراي تفكر تبعيض نژادي در كنار همه‌ي انسان‌هايي كه سپيد مي‌انديشند، در زمره‌‌ي همان روح آزاديخواهي و انسان‌گرايي وي بود. ماندگاري ماندلا در گروي ناخودآگاه وي بود كه مي‌گفت: نيكي چه بدي داشت!؟



چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن