واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: هديه مرتضوي براي رسانهها!
20 روز پيش، گزارش تحقيق و تفحص از سازمان تأمين اجتماعي، شركتهاي سرمايهگذاري اين سازمان و شركتهاي تابع در دوران مديريت سعيد مرتضوي، در صحن علني مجلس شوراي اسلامي خوانده شد. اعداد و ارقامي در اين گزارش ديده ميشد كه بدون هيچ حساب و كتابي يا حداقل وجود سندي مشخص، به افراد، گروهها و سازمانهاي مختلف پرداخت شده بود. در ميان آن نامها، چند رسانه نيز به چشم ميخوردند كه مبلغي را تحت عنوان «بن خريد» و «كارت هديه» گرفته بودند.
به گزارش ايسنا، در گزارش تحقيق و تفحص از سازمان تأمين اجتماعي آورده شده است: يكصد ميليون ريال بن فروشگاه رفاه به آقاي دكتر اميني مديرعامل خبرگزاري موج، يكصد ميليون ريال كارت هديه به مديرعامل ايرنا آقاي اميدي شهركي و يكصد ميليون ريال كارت هديه به آقاي سفيدي مديرمسوول روزنامهي آرمان پرداخت شده است.
البته مديرمسوول روزنامهي آرمان پس از اعلام رسمي اين گزارش، چنين اتهامي را رد كرد، اما تا كنون سندي مبني بر رد اين اتهام از روزنامهي آرمان ارائه نشده است.
گرچه مبالغ دريافتي توسط اين رسانهها در برابر ساير ارقامي كه در اين گزارش آمده، ناچيز بهشمار ميرود، اما اين اقدام، پرسش مهمي را ايجاد ميكند؛ آيا گرفتن هديه در هر قالبي از حوزههاي خبري و دستگاههاي دولتي، در شأن يك رسانه است؟
دريافت هديه از منابع خبري اين روزها در كشور ما بهصورت عرف درآمده است. اصولا منابع خبري، بويژه در حوزههاي ثروتمند به هر بهانهاي به خبرنگاران هديه ميدهند و عدهي زيادي از خبرنگاران هم بدون هيچ مانعي، هديهها را ميگيرند. اين اتفاق در حالي رخ ميدهد كه در مرامنامههاي اخلاقي رسانههاي بزرگ، اين عمل بهشدت تقبيح و توصيه به دوري از آن شده است. در كشور ما نيز با وجود نبودن يك مرامنامه اخلاقي مشخص در ميان رسانهها و نبودن يك صنف فعال، اين موضوع بارها مورد تأكيد بزرگان رشتهي روزنامهنگاري و روزنامهنگاران پيشكسوت قرار گرفته است.
با توجه به شرايط پيشآمده براي اين رسانهها، ممكن است دريافت هديه بهصورت يك عرف درآمده باشد، اما با يادآوري مسووليتهاي حرفهاي يك روزنامهنگار ميتوان گفت كه چنين اقدامي خلاف اخلاق حرفهاي است.
رسانههاي مطرح خارجي نيز در مرامنامهي اخلاقي خود بهصورت مشخص به اين موضوع اشاره كردهاند، مثلا خبرگزاري رويترز در مرامنامهي اخلاقياش در قسمت استقلال - هدايا بهصورت مشخص تأكيد كرده است: خبرنگاران رويترز نبايد هيچگونه هديه، پرداخت و سود (نقدي يا غيرنقدي) را از سوي منابع خبر خود قبول كنند.
متأسفانه در كشور ما نهتنها چنين آييننامهاي وجود ندارد، بلكه اينگونه هدايا حتي از سوي بالاترين سطح مديريتي يك رسانه گرفته ميشود.
همچنين در بخش ديگري از اين گزارش به 9 روزنامه براي پوشش مناسب جشن شصتمين سالگرد تأسيس سازمان تأمين اجتماعي مبلغ 80ميليون تومان «كارت هديه» داده شده كه در اين بخش، نامي از اين روزنامهها به ميان آورده نشده است.
نام روزنامهي «خورشيد» كه روزنامهي خود سازمان تأمين اجتماعي است نيز در گزارش يادشده ديده ميشود؛ اين روزنامه متهم است كه طبق اظهارات شفاهي آقاي تقويفرد - مديرمسوول سابق خورشيد - حدود 160 نفر از اين روزنامه حقالزحمه ميگرفتند، اما هيچ فهرستي حاوي مشخصات اين پرسنل و ميزان دريافتي آنها ارائه نشده است.
رسانهها بهعنوان ارگانهاي اطلاعرساني، مورد اعتماد مخاطبان هستند و اصليترين وظايف آنها اطلاعرساني درست و صادقانه است؛ اما در شرايط سخت اقتصادي كنوني و با وجود هديهها، تقديرهاي با ارزش مادي و موارد ديگر، چه تعداد از رسانهها به وظايف خود بهدرستي عمل ميكنند؟
براي اصلاح چنين شرايطي، وجود مرامنامهي اخلاقي لازم بهنظر ميرسد تا شايد بتوان با استفاده از آن، گامي در راستاي اصلاح روابطي كه بين رسانه و دستگاههاي دولتي و غيردولتي وجود دارد و به روند سالم اطلاعرساني آسيب ميزند، برداشته شود.
نظر شما:
------------
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]