واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مساجد و ائمه جماعات؛ راهگشاي ساماندهي آموزش مفاهيم ديني
گروه اجتماعي: عضو شوراي مركزي حوزه علميه خواهران گفت: مسجد و ائمه جماعات با ايجاد پيوند ميان مؤمن با نخبگان و صالحان جامعه، بستري مناسب براي پرورش و تربيت روحي، اجتماعي وي را فراهم ميكند.
حجتالاسلام والمسلمين حميد محمدي، عضو شوراي مركزي حوزه علميه خواهران در گفتوگو با خبرگزاري بينالمللي قرآن(ايكنا) با بيان اين مطلب اظهار كرد: در بخش ساماندهي آموزش مفاهيم ديني مساجد نقش پررنگتري نسبت به ديگر نهادها و اقشار ديني دارند، مسجد پويا براي يك جامعه مسلمان بازوي كارآمدي به شمار ميرود چون قادر است مسائل ديني را متناسب با شرايط و احوال زمان متحول كند.
وي افزود: مساجد ميراثي عظيم و يادگار عصر نبوي است در طول سالهاي گذشته دچار فراز و فرودهاي فراواني شده است و حال در دوره استقرار حكومت اسلامي انتظار ميرود كه حداقل الگوهاي آموزشي و تربيتي كه در مساجد مورد توجه و تاكيد بزرگان بوده است احيا شود و نواقص و معضلات مرتبط با ساماندهي آموزش مفاهيم ديني در مساجد مرتفع شده تا مساجد جايگاه مطلوب خود را بدست آورند.
ايجاد آشنايي و پيوند ميان مؤمن با نخبگان
حجتالاسلام محمدي خاطر نشان كرد: مسجد با ايجاد آشنايي و پيوند ميان مؤمن با نخبگان و صالحان جامعه، بستري مناسب براي پرورش و تربيت روحي، اجتماعي وي را فراهم مي كند و لازم است تا مسئولان با توجه خاص به اين محافل در راه رسيدن به اهداف مساجد قدمهاي خوبي را بردارند.
اين محقق علوم ديني تصريح كرد: مسجد به عنوان پايگاهي كه ابلاغ پيام ديني را به عهده دارد مثل هر پايگاه ديگري بايد با به كارگيري شيوههاي كارآمد زبان، تبليغ خودش را به زبان امروزي نزديك كند تا از تأثيرگذاري لازم برخوردار شود.
نقش روحانيون و مبلغين مساجد در تربيت جوانان
به گفته اين پژوهشگر اشخاص و متوليان متفاوتي در مساجد نقش ايفا ميكنند. از جمله اين افراد ميتوان به هيئت امنا، خادم، مسئولان اجرايي و فرهنگي و ... اشاره كرد، اما به قطع و يقين مي توان گفت اصليترين نقش را امام جماعت در مساجد ايفا مي كند.
وي تاكيد كرد: روحانيون بايد از پتانسيل قوي مساجد و امكانات اين اماكن براي تربيت ديني همه اقشار جامعه به نحو شايسته استفاده كنند اما در بسياري از مساجد مشاهده شده كه فضاي مطلوب و امكانات مادي زيادي موجود است ولي آثار تربيتي آنها چندان مطلوب نيست و در حالت مقابل، مساجدي با فضا و امكاناتي محدود، توانستهاند به ثمرات عظيم تربيتي برسند، لذا در اين بين نقش اصلي را امام جماعت به عنوان مركز ثقل ايفا مي كند.
جذب آحاد مردم به مسجد و دين
عضو شوراي مركزي حوزه علميه خواهران اظهار كرد: خصوصيات اخلاقي امام جماعت، سخنرانيهاي ضعيف و دعوت نكردن از سخنرانهاي ماهر، نبود ارتباط با مراكز روحانيت، مركز رسيدگي به امور مساجد و ساير مسجدهاي اطراف، استفاده نكردن از تجربيات ديگران، بي توجهي به برنامهريزي و سازماندهي امور مساجد و فقدان مديريت كارآمد در مساجد از مهمترين دلايلي است كه برخي از مساجد در پرداختن به وظيفه اصلي خود يعني جذب احاد مردم به مسجد و دين ضعيف عمل ميكنند.
حجت الاسلام محمدي تاكيد كرد: براي رسيدن به شرايط مطلوب ساماندهي آموزش مفاهيم ديني در جامعه، علماي دينى، ائمه جماعات و الگوهاى جامعه بايد خود را با مشكلات جوانان درگير كنند و در حد امكان در حل آن بكوشند تا از اين طريق با آنان پيوند عاطفى برقرار كنند و همين امر قدم اول جذب اين عزيزان باشد.
عضو شوراي مركزي حوزه علميه خواهران يادآور شد: مردم دل به كسى ميدهند و خانه دل را حريم كسانى ميسازند كه با درد و رنج آنان آشنا و با غم هايشان محرم و در راه خدمت به آنان كوشا باشند.
وي اظهار داشت: با توجه به اينكه مسجد داراي كاركرد و ظرفيت تربيتي است، روحاني متولي مسجد يعني امام جماعت نيز بايد براي خود شأن تربيتي و تعليمي قائل باشد و به اقامه نماز جماعت به عنوان يك شغل آن هم در حاشيه مشاغل ديگر نگاه نكند.
حجت الاسلام محمدي افزود: تجربه نشان داده كه رواج فضايل اخلاقي و تعمق باورهاي ديني در ميان اهالي يك شهر يا محله تا حد زيادي مرهون يك مسجد فعال و روحاني وظيفه شناس و خوش فكر است.
عضو شوراي مركزي حوزه علميه خواهران گفت: مساجد ميتواند با برنامههاي گوناگون و پر شور و هيجانانگيز جوانان را به سوي فطرت پاكشان هدايت كند مثلاً برخي جوانان در مراسم ديني شور و هيجان بيشتري دارند مثل مراسم سينهزني و زنجيرزني.
وي اشاره كرد: مسجد به عنوان برترين پايگاه ديني كه در گسترش فضايل و تربيت ديني افراد جامعه مؤثر است، با چالشهايي روبرو است كه از شكوفايي آن جلوگيري ميكنند.
حجت الاسلام محمدي گفت: دينگريزي علل گوناگوني دارد و بايد به صورت واقع بينانه به آن نگاه كرد. عوامل دينگريزي جوانان متنوع است. برخي از اين عوامل عبارتند از: بيان نامعقول از برخي مفاهيم ديني، اختلافهاي سياسي و مديريتي، بحران هويت معنوي.
جوانان به مساجد روي آورند
وي تاكيد كرد: برخوردهاي نامناسب افراد اهل مسجد، توجه نكردن به نيازهاي اساسي نسل جوان همچون ازدواج، كار و مسكن و ... از عواملي است كه جوانان را از حضور در مساجد دور كرده است و هر گاه اين مشكلات مرتفع شود و جوانان به مساجد روي آورند ساماندهي آموزش مفاهيم ديني قدم اول را برداشته است.
عضو شوراي مركزي حوزه علميه خواهران يادآور شد: براي برطرف شدن اين عوامل بايد گروهها و سازمانهاي گوناگون اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، طرحي اصولي و همه سويه را برنامهريزي كنند تا مهمترين قشر اثرگذار جامعه در آينده از دين گريزان نشوند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]