واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: بار ديگر، انتقال پايتخت!؟
اين بار چندم است، بار چندم است كه مساله انتقال پايتخت در مجلس مطرح ميشود؛ همه همكلام هستند كه وضعيت تهران قابل قبول نيست، اما چنين اتفاق نظري در مورد راه حلها وجود ندارد.
حالا طرحي در مجلس تصويب شده است كه دولت را مجبور ميكند انتقال پايتخت را در دستور كار خود قرار دهد آن هم در حالي كه نماينده دولت در مجلس ميگويد هيچ تجربه موفقي در اين زمينه وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، تهران بيش از 200 سال است كه پايتخت ايران است و بالا و پايينهاي زيادي را هم ديده است. يك روز به خاطر هجوم قواي خارجي تهديد به ترك شده است، يك روز به خاطر ترس از زلزله، يك روز از نگراني شيوع سرطان ريه، روز ديگر به خاطر گراني و رشد بي رويه جمعيت، هيچ كدام از اين تهديدها هم تا امروز اتفاق نيفتاده است.
مقصدها هم فرق ميكرده، يك نفر اصفهان را مناسب دانسته، يكي مشهد را، كوير مركزي و سمنان هم گزينه بوده است و دولتيها گاهي از پرند حرف زدهاند، گاهي از استان البرز و شهر كرج.
مجلس هم بارها طرحهاي در اين مورد را بررسي كرده است، چندين نفر ساعت زمان صرف طرحهاي انتقال پايتخت شده است، يك روز الگوي آنكارا استانبول مورد توجه بوده است، يك روز الگوي ريو دو ژانيرو برزيليا، حالا هم كه مدل كراچي اسلام آباد در پاكستان.
اما همه اينها پاسخي براي دغدغههاي نمايندگان موافق و مخالف انتقال پايتخت نبوده است.
موافقان ميگويند وضعيت تهران اسفناك است، 11 درصد جمعيت ايران و 25 درصد توليد ثروت در كشور در تهران است، اين روند تهران هر روز ثروتمندتر و شهرستانهاي ديگر هر روز فقيرتر ميشوند.
علي رضا خسوري نمانيده مردم سمنان،مي گويد«چهارده درصد پروانههاي ساختماني در كل كشور مربوط به تهران است و ما در آينده نزديك حجم بالاي ساخت و ساز را در پايتخت شاهد خواهيم بود و تهران هم به جمعيت شانزده ميليون نفر نزديك ميشود.»
نقوي حسيني موافق ديگر انتقال پايخت،استدلال مي كند« كليه شبكههاي بزرگ بانكي در تهران قرار دارند پس كارخانجات و مراكز توليدي هم به تهران ميآيند. اگر كارخانجات در تهران هم نباشند دفاتر مركزي آنها در تهران قرار دارد. علاوه بر اين تمركز علمي و تمركز مراكز خدماتي، درماني، بهداشتي، آموزشي و تفريحي در تهران است؛ لذا بايد فكري براي اين موضوع شود چرا كه در نتيجه اين تمركزها شاهد آلودگي شديد هوا و محيط زيست هستيم.»
حامد قادرمزي از اعضاي كميسون عمران مجلي هم معتقد است «روزانه سيزده تا چهارده ميليون ليتر بنزين در تهران مصرف ميشود و آثار سوء آلايندگي بر سلامت مردم مشخص است. همين امر عامل كاهش متوسط عمر شهروندان شده است؛ آلودگي هوا، اتلاف وقت شهروندان و ايجاد خستگي باعث كاهش بهرهوري ميشود. به تناسب جمعيت ساكن و شناور تهران، سرانه متوسط اتلاف وقت در پايتخت روزانه دوازده ميليون ساعت است.»
مخالفان اما به چيزهاي ديگري اشاره ميكنند، ميگويند طبق اصل 75 قانون اساسي مجلس نميتواند هزينه انتقال پايتخت را به دوش دولت بيندازد، علي لاريجاني رييس مجلس هم در تاييد اين موضوع تصريح ميكند كه هزينه انتقال پايتخت يك قران و دو زار نيست و منبعي براي تامين هزينههاي اين انتقال وجود ندارد.
با اين كه خسروي از موافقان انتقال در پاسخ به اين ايراد مي گويد كه دولت ميتواند با فروش ساختمانهايش در تهران بخشي از هزينهها را جبران كند، باقي مخالفان استدلالهاي ديگري را هم در چنته دارند.
كمال عليپور از جمله مخالفاني است كه معتقد است بايد فكر اساسي تري براي تهران كرد«اين طرح در ادامه طرحهاي سنواتي قبلي در خصوص انتقال پايتخت است بايد در نظر داشت كه وجه اصلي طرحهاي قبلي آلودگي هوا بوده است. امروز هم تا آلودگي و ترافيك افزايش مييابد ما به فكر انتقال پايتخت ميافتيم و اين منطقي نيست بلكه بايد اعتبارات ويژهاي براي آلودگي كلان شهرها در نظر بگيريم. اين طرح نياز به اعتبارات مطالعاتي و جاري دارد و اگر منظور از اين طرح، حل مشكلات فعلي تهران است بايد در نظر داشته باشيم كه مشكل ترافيك و آلودگي شهرهايي كه انتقال پايتخت داشتند حل نشده است.»
موسي غضنفرآبادي هم مي گويد«مشكلات تهران بايد درون خودش حل شود در حالي كه ما براي حل مشكل داريم از مشكلات تهران فرار ميكنيم. پايتخت بعدي زيرساختهاي لازم را ندارد و تامين اين زيرساختها هزينههاي زيادي خواهد داشت،راي تمركززدايي بهتر است كه در پي توزيع عادلانه امكانات باشيم.»
جواد جهانگيرزاده از اعضاي كميسيون امنيت ملي هم معتقد است كه انتقال پايخت مشكلي را حل نمي كند«اگر بخواهيد پايتخت سياسي و اداري را از تهران بيرون ببريد ما شهر انبوه و پرازدحامي خواهيم داشت كه پرمساله است. مردم خانه خودشان را رها نميكنند و جاي ديگري بروند بلكه بايد امكان زيست براي آنها فراهم باشد.»
نماينده دولت در مجلس هم به صراحت اعلام مخالفت كرد و با تاكيد بر اين كه بدون اذن رهبري نميتوان در مورد انتقال پايتخت تصميمي گرفت در پاسخ به نگرانيها در مورد زلزله در تهران گفت كه تمام ايران روي كمربند زلزله است و اين سوال را مطرح كرد كه حالا اگر پايتخت منتقل شود آيا جان مردمي كه در تهران باقي ميمانند در حد برنامهريزي براي مصونيت از زلزله نيست؟
مجيد انصاري همچنين به مساله تامين آب براي باقي شهر ها اشاره كرد و گفت به لحاظ موقعيت جغرافيايي مناسبترين منطقه براي تامين آب تهران است، و دولت براي تامين آب جمعيت فعلي در اصفهان، سمنان و مشهد با مشكل رو به روست بنا بر اين نمي تواند بار جمعتي به اين شهر ها اضافه كند.
«غيرممكن است كه حتي در افق بيست ساله با محدوديت منابع مالي بتوان حداقلهاي مورد نياز را تامين كرد. نمايندگان مستحضر هستند كه طرحها و پروژههاي نيمه تمامي در كشور وجود دارد كه با اعتبار كنوني بيش از بيست سال وقت براي تامين منابع آنها نياز است.»
«هيچ يك از نقاط ديگر كشور ظرفيت استقرار چنين جمعيتي را ندارند و از رهگذر انتقال پايتخت، انتقال امكانات به صورت عادلانه به كل كشور ميسر نخواهد شد»
صداهاي " دو دو" فريادهاي اعلام مخالفت تعدادي از نمايندگان با طرح انتقال پايتخت در صحن علني شنديده ميشد، كليات طرح ساماندهي و انتقال پايتخت سياسي و اداري با 110 راي موافق از مجموع 240 نماينده حاضر در جلسه امروز به تصويب رسيد تا بررسي جزئيات آن در كميسيون ها آغاز شود.
تهران البته براي پايتخت بودن كم و زياد هاي زيادي دارد، اما بعيد است بشود به راحتي زير ساخت ها و روساخت هايي كه طي بيش از 200 سال گذشته در اين شهر ايجاد شده است را به هر شهري ديگري منتقل كرد.
انتهاي پيام
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]