واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: نگاهي بر مصائب رفت و آمد در اين شهر؛ كلكسيوني از طرحهاي نيمهتمام در جادههاي خلخال
وجود نواقص بيشمار در راه خلخال به پونل پس از سه بار افتتاح رسمي آن بهدست مسوولان قابل قبول نيست./ نبود راههاي ارتباطي مناسب، مهمترين عامل كندي روند توسعه در خلخال است كه همه پتانسيلهاي رشد و پيشرفت اين شهرستان را تحت تاثير قرار داده است. نگاهي بر مصائب رفت و آمد در اين شهر؛ كلكسيوني از طرحهاي نيمهتمام در جادههاي خلخال
زيبا اما هولناك. زيبايياش وصفناپذير است و خطرش گاه تا سرحد مرگ. الماس را ميگويم؛ گردنهاي كه چون الماسي بر فراز كوههاي تالش ميدرخشد. طعمهاش مسافراناند؛ شهروندان خلخال؛ آنها كه سالهاست در هول و هراس رفتن و نرفتن، كولهبار سفر بسته و به اميد ديداري دوباره، با آشنا و غريبه، وداع ميكنند تا براي رسيدن به شهرهاي شمالي و پايتخت كشور، از گردنهاي به زيبايي و برندگي الماس عبور كنند. اينها اغراق نيست؛ زمستان باشد و مه. برف باشد و كولاك. شب باشد و جادهاي يخزده. بدون حفاظ، بدون مانع، كمعرض و غيراستاندارد. تاريكي و هراس سقوط بهمن كه ناگهان بر سرت آوار شود و...
به گزارش خبرنگار ايلنا، اين ماجراي مسافرت از شهرستاني با تاريخي ديرين است. مردم خلخال قصه ناجوانمردي جادههايش را بسيار ديده و شنيدهاند. از سالهايي كه با اسب و قاطر، گردنههاي صعبالعبور را در مينورديدند، تا امروز كه در خودروهاي گرم و نرم مينشينند اما ناگهان به جاي مقصد، سر از درهاي، تپهاي، زيربرفي، جايي درميآورند؛ اگر خوششانس باشند.
اما اين تنها الماس نيست كه سخت است و استوار. گردنههاي ديگري هم هستند؛ پونل، سرچم و... اينجا خلخال است. شهري در ميان گردنههاي زيبا. در ميان چهار استان، با جادههاي بنبست؛ شهري كه مجموعهاي بينظير از زيباييها در گردنههايش پنهان است و كلكسيوني از طرحهاي نيمهتمام در جادههايش. اين شايد ركورد خلخال در تمام دنيا باشد. تلاشها زياد است و نتايج كم. هر مسئولي كه ميآيد فريادي، دادي، فغاني از جور جادهها برميكشد و سرآخر، راه بيراه.
در سالهاي اخير براي هزارمين بار صداي مسئولان محلي درباره نبود راه ارتباطي مناسب در شهري كه ميتواند به قطب گردشگري كشور تبديل شود، درآمده است. گفتههاي هوشنگ محمدي فرماندار خلخال در جلسه كارگروه اشتغال و سرمايهگذاري اين شهرستان در روز يازدهم آذر گواه اين مدعاست: «نبود راههاي ارتباطي مناسب، مهمترين عامل كندي روند توسعه در خلخال است كه همه پتانسيلهاي رشد و پيشرفت اين شهرستان را تحت تاثير قرار داده است. تكميل و به بهرهبرداري رساندن راههاي ارتباطي اين شهرستان از جمله راههاي خلخال به سرچم و خلخال به منجيل، لازمه حل معضلات و مشكلات مختلف اقتصادي منطقه است.» او يك بار حتي مسئولان را تهديد كرد كه: «اگر مسئولان به فكر تجهيز و بهبود وضعيت جاده خلخال - سرچم نباشند، در اين جاده چادر خواهم زد.»
انتقاد از وضعيت جادههاي به ظاهر قشنگ اما پرخطر خلخال تنها به فرماندار ختم نشد و امام جمعه اين شهرستان، حجتالاسلام امير رشتبري در خطبههاي نماز جمعه خلخال گفت: «وجود نواقص بيشمار در راه خلخال به پونل پس از سه بار افتتاح رسمي آن بهدست مسوولان قابل قبول نيست.»
وي با انتقاد از وضعيت اجراي اين پروژه افزود: «در حالي كه مه غليظ دايمي در مسير راه خلخال به پونل سلامتي سرنشينان خودروهاي عبوري اين راه را بشدت تهديد ميكند عدم خطكشي و نصب نشدن علايم هشداردهنده از سوي مسوولان ذيربط به بهانه كمبود اعتبارات در اين مسير پس از گذشت نيم قرن از آغاز عمليات اجرايي آن به هيچ عنوان پذيرفته نيست.»
در اين ميان، جليل جعفري، نماينده خلخال و كوثر نيز همچون سالهاي گذشته به صف منتقدان پيوست و گفت: «بحث راهها و توجه به زيرساختها خواست ما از مسئولان استان است. تسريع در عمليات اجرايي فيروزـ خلخال ـ كلور ـ درام ميتواند نقش محوري در توسعه استان اردبيل داشته باشد كه موجب نزديكي بيش از ۱۰۰ كيلومتري استان اردبيل به مركز كشور ميشود و نيز آغاز عمليات اجرايي تونل ارتباطي خلخال ـ گيلان نيز از خواستههاي مهم مردم منطقه است.»
انتقادها و درخواستها اما تاكنون به نتيجهاي ختم نشده و وعدههايگاه بهگاه مسئولان در اين زمينه به مردم هم تحقق نيافته است. راه ارتباطي خلخال به پونل در استان گيلان امسال هم با بارش نخستين برف پاييزي بسته شد و عدهاي ميان برف و مه گرفتار آمدند. به نظر ميرسد تا محقق شدن اين خواسته اندك شهروندان خلخالي فاصله بسيار است. علتش را در صحبتهاي يكي از شهروندان ميانسال جستوجو كنيد: «سال ۱۳۴۳ كلنگ جاده پونل كه خلخال را به رضوانشهر متصل ميكند و يكي از قطعات طرح معروف سنتو است، زده شد، اما سال ۱۳۹۰ آسفالتش كردند؛ اين يعني ۵۰سال. اما اين جاده در نخستين برف هر سال باز هم بسته ميشود و به دليل برفگير بودن، بيش از چند ماه بهار و تابستان، باز نيست و نصب بهمنگير، ايجاد تونل مصنوعي، تامين روشنايي و... از جمله كارهايي است كه هنوز انجام نشده و اينجاده حالاحالاها قصد خروج از فهرست طرحهاي نيمهتمام را ندارد.»
سخت و باورنكردني
باورش سخت است؛ اما مردم خلخال بنبست بودن شهرشان را در ميان استانهاي آذربايجانشرقي، زنجان، گيلان و اردبيل باور كردهاند؛ علت آن را هم نبود راههاي مناسب ميدانند. نبود حتي يك كيلومتر راه اصلي در اين شهرستان و عبور و مرور در جادههاي فرعي غيراستاندارد مانند جاده خلخال به اسالم، پونل- خلخال و... هم گفته مردم منطقه را تاييد ميكند. بگذريم از جادههاي داخل شهرستان كه بخشهاي گوناگون آن را به مركز شهرستان متصل ميكند. براي گفتن از راههاي روستايي هم هنوز خيلي زود است. ميماند جاده اردبيل- سرچم كه به گفته نماينده خلخال و كوثر، يكي از پروژههايي است كه بهويژه در محدوده بخش خورشرستم به قتلگاه تبديل شده است. به اعتقاد شهروندان، نداشتن راه مناسب و ايمن، فقط رفتوآمد مردم اين شهرستان به شمال و مركز كشور را با سختي مواجه نكرده بلكه در برابر توسعه شهر نيز قد علم كرده است: بيكاري فزاينده، مهاجرت بالا و رشد منفي جمعيت و... از ديگر تبعات اين محروميت است.
سوسوي فانوس
در انتهاي اين جادههاي تاريك و بنبست اما فانوس روشني، سوسو ميزند. تغيير دولت و توجه ويژه به مسيرهاي گردشگري كشور از جمله خلخال. اگر چه به گفته مسئولان محلي، امسال خيلي كمتر از سالهاي قبل، براي جادهسازي بودجه به دستشان رسيده است؛ يعني امسال به اين پروژهها، حدود ۸ درصد از اعتبار مصوب اختصاص يافته، در حالي كه در سالهاي پيش، دست كم ۳۰ درصد اختصاص مييافت.
با اين حال، يك فصل از قصه جادههاي خلخال، ميتواند پايان خوشي داشته باشد، اگر مسئولان جديد وزارت راه و شهرسازي توجه ويژه خود را از مناطق محروم و بكر مانند خلخال دريغ نكنند و اعتبار به موقع برسد تا شايد با بهرهبرداري از نخستين راه اصلي، تيزي الماس، ذهن تاريخي منطقه خلخال را از ديدن و شنيدن حوادث جادههاي زيبايشان، بيش از اين، نخراشد.
گزارش از: ساعد وثوقي
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]