واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: عراقچي: در آمريكا با يك واحد يكپارچه مواجه نيستيم
عراقچي گفت ما بايد درك كنيم كه در آمريكا با يك واحد يكپارچه مواجه نيستيم و اوباما براي پايبندي به تعهدات ژنو هم در مقابل دوستان در منطقه و هم مقابل كنگره كار سختي دارد.
به گزارش خبرنگار بينالملل برنا، «سيد عباس عراقچي» معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت خارجه و عضو ارشد تيم مذاكرهكننده هستهاي كشورمان شنبه شب در برنامه شب آفتابي شبكه 5 سيما به تشريح توافقنامه ژنو و پاسخ به سؤالات مطرح شده پرداخت.
وي در پاسخ به سؤالي درباره عصبانيت ظريف در مذاكرات ژنو 2 و اينكه آيا اين راهبرد سياسي بود كه وزير خارجه از كوره در رفت؟ عنوان كرد: ايشان از كوره در نرفت، اين يك راهبرد بود و ما بايد آن شب اين برخورد را ميكرديم و در مورد زيادهخواهيهاي آنها كه ميخواستند از توافق حاصل شده امتيازات بيشتري بگيرند، ايستادگي كنيم و مجبور بوديم در مقابل آنها محكم بايستيم و اين برخورد تند را بكنيم.
عراقچي اضافه كرد: در برخي مذاكرات لازم ميشد ايشان تند شود و من سعي ميكردم مسير را برگردانم و تقسيم نقش به خوبي صورت ميگرفت و برخي جاها لازم بود من محكم صحبت كنم.
معاون وزير خارجه در خصوص اظهاراتي كه ظريف در آن زمان بيان كرد نيز گفت: اين عبارات محرمانه نيست، ولي طرح آن به دور از صداقت مذاكرات است و زماني كه برخوردهاي ريز در مذاكرات را اصلاح كنيم طرف مقابل ممكن است در آينده مواضعش عوض شود. هنوز مذاكرات تمام نشده و مذاكرات اصلي هنوز در راه است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه عدهاي معتقدند اظهارات تند ظريف از اظهارات ملايم آن در تهران ملايمتر است، عنوان كرد: اصلا اين گونه نيست. آقاي ظريف برخلاف قيافه خنداني كه دارد در مذاكرات خيلي تند و صريح مواضع اتخاذ ميكند و به موقع و به جا عصباني هم ميشود. ظاهر خندان زماني است كه در مقابل دوربينها قرار ميگيريم و پس از آنكه دوربينها خارج ميشوند صورتها تغيير ميكند و صحبتها عوض ميشود.
عراقچي درباره اينكه گفته ميشود ظريف در مذاكرات ژنو 2 سر جان كري داده زده نيز گفت: اين خبر تقريبا درست است. در نشست ژنو 2 به توافق خيلي نزديك بوديم ولي به خاطر رفتار يكي از اعضاي 1+5 توافقات حاصل نشد و در جلسهاي كه تا 12 شب به طول انجاميد و وزراي خارجه 6 كشور نيز بودند، جلسه پرتنشي بود و آقاي ظريف صريح و تند صحبت كرد و روي صحبت ايشان با همه اعضاي نشست بود، ولي مخاطب اصلي وزير خارجه آمريكا بود.
معاون وزير خارجه اضافه كرد: فكر نميكنم صحبتها و تعابيري كه آقاي ظريف به كار برد، هيچ كسي در تاريخ آمريكا اينقدر محكم و قوي چنين تعابيري را در مورد وزير خارجه آمريكا آن هم در جمع به كار برده باشد.
عراقچي در خصوص واكنش كري به اين اظهارات عنوان كرد: ايشان خيلي خودش را نگه داشت زيرا تقصير به نتيجه نرسيدن مذاكرات بر عهده آن طرف بود و خودشان ميدانستند. آقاي كري در پاسخ يكي دو جمله محترمانه به كار برد.
عضو تيم مذاكره كننده هستهاي در خصوص اظهارات وزير خارجه آمريكا كه گفته تناقض در رفتار آمريكا را جبران ميكند، اظهار داشت: آمريكاييها با موقعيت سختي مقابل كنگره، دوستان در منطقه و رژيم صهيونيستي مواجهند و به خاطر توافق ژنو مورد اعتراض زيادي قرار گرفتند و كنگره به دنبال وضع تحريمهاي جديد است تا جايي كه اوباما مجبور شد تهديد كند كه لايحه جديد را وتو ميكند.
وي در خصوص اظهارات اوباما كه گفته همه گزينهها روي ميز قرار دارد، خاطرنشان كرد: ما بايد درك كنيم كه در آمريكا با يك واحد يكپارچه مواجه نيستيم و اوباما براي پايبندي به تعهدات ژنو هم در مقابل دوستان خود در منطقه و هم مقابل كنگره كار سختي دارد و مجبور است براي راضي كردن آنها تعابيري به كار برد كه اين تعابير مورد پسند ما نيست.
عراقچي اضافه كرد:من به صراحت و علني اعلام كردم آمريكا حق ندارد مشكلات خود را به هزينه ما و يا به هزينه به خطر انداختن توافق ژنو حل كند.
وي با اشاره به عباراتي كه شرمن، كري و اوباما به كار بردند، گفت: اين اظهارات ظاهرا به خاطر توجيه كنگره يا كاهش تنش در كنگره و ممانعت از تحريمها و راضي كردن دوستان آمريكا در رژيم صهيونيستي و برخي جاهاي ديگر در منطقه است كه تعابير خوبي نيست و در عمل توافق و مذاكره را به خطر انداخته است.
معاون وزير خارجه در اين خصوص به قطع مذاكرات كارشناسي در وين و بازگشت تيم مذاكره كننده ايراني به كشور اشاره كرد و در پاسخ به اين سؤال كه آيا بازگشت اين تيم تصميم شما بوده؟ گفت: اين تصميم را تيم مذاكره كننده اتخاذ و آقاي ظريف تصميم نهايي را گرفت كه اين مذاكرات متوقف شود و تيم مذاكرهكننده به كشور بازگردد.
وي «بعيدينژاد» رئيس هيئت مذاكرهكننده ايراني در مذاكرات كارشناسي با 1+5 را مذاكرهكننده متبحر در بحث خلع سلاح برشمرد كه در مذاكرات خلع سلاح و نيويورك شركت داشته است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه پالس مثبت و منفي از آمريكا كداميك جدي و كداميك تاكتيكي است؟ گفت:ما همه را به صورت كامل رصد و ارزيابي ميكنيم؛ اما در داخل كشور هر دو مورد با هم منعكس نميشود و معمولا قسمتهاي منفي برجستهتر منعكس ميشود.
عراقچي اضافه كرد: اينكه اوباما در مقابل كنگره تهديد به وتو كرده امري نادر در سياست داخلي اين كشور است، اوباما و دولتش تلاش ميكنند جلوي تحريمهاي بيشتر كنگره را بگيرند و از طرف ديگر به اين بهانه در مذاكرات زياده خواهيهايي را عنوان ميكنند. از جمله در فهرست قرار دادن شركتهاي جديد در تحريمها كه ما هر دوي اين موارد را ارزيابي ميكنيم و با هم ميبينيم.
وي تصريح كرد: ما كاملا به آمريكاييها بدبين هستيم.
عضو ارشد تيم مذاكره كننده ايراني در پاسخ به اين پرسش كه آيا واقعا به آمريكاييها بدبين هستيد حتي بيشتر از فرانسويها و انگليسيها؟ اظهار داشت: ما قطعا به آمريكاييها بدبين هستيم، همه آنها در يك كمپ قرار دارند و ما همه آنها را در يك كمپ و جبهه مقابل خود ميبينيم و به هيچ كدام اعتماد و خوشبيني نداريم و با بدبيني وارد مذاكرات شديم.
معاون وزير خارجه اضافه كرد: يك مذاكره جدي و پيچيده به اين شكل به خاطر بدبينيهاي موجود در مذاكرات است و عدم اعتماد باعث ميشود مذاكرات سخت و پيچيده شود.
عراقچي در پاسخ به پرسشي درباره حق غني سازي، عنوان كرد: ما نيازهاي زيادي به غني سازي داريم و در مذاكرات اين نيازها را تعريف خواهيم كرد.
وي با بيان اينكه براساس توافق ژنو غني سازي زير 5 درصد ادامه مييابد، گفت: ما غني سازي 20 درصد را به خاطر نياز راكتور تحقيقاتي تهران انجام داديم و در حال حاضر نياز خود را تامين كردهايم و تا سالهاي بعد سوخت مورد نياز اين راكتور را در اختيار داريم.
معاون وزير خارجه با ذكر اين نكته كه غني سازي سه و نيم درصد ادامه مييابد، اظهار داشت:ساعتها ما سر كلمه Involve جنگيديم كه براساس آن راهحل جامع برنامه هستهاي ايران شامل يك برنامه غني سازي خواهد بود.
وي عنوان كرد: حق ما براي غني سازي در معاهده ان پي تي آمده و اين حق را اين معاهده ميدهد نه آمريكا و نه 1+5.
عراقچي پرسيد: ما براي چه 10 سال مبارزه كرديم؟ چون آنها به اجراي حق ما احترام بگذارند.
وي در ادامه سخنان خود با بيان اينكه ما هيچ برنامه مخفي نداريم، افزود: ما دنبال سلاح نيستيم. ما مشكلي با اصل اطلاع دادن و اعتمادسازي و شفاف سازي نداريم و دسترسيهاي داده شده به آژانس دسترسي مديريت شده است.
معاون وزير خارجه گفت: آنچه از توافق ژنو به دست آورديم، غني سازي است كه دستاورد بزرگي است و آن را دست كم نگيريم. 10 سال مقاومت كرديم كه آنها به غني سازي ما احترام بگذارند و بپذيرند كه ما غني سازي انجام دادهايم.
وي درباره مذاكرات كارشناسي ايران و 1+5 كه در ژنو در جريان است، عنوان كرد كه اين مذاكرات پيشرفت اندكي داشته است.
عراقچي همچنين درباره گام نهايي نيز گفت: مذاكرات سخت و پيچيدهاي درباره گام نهايي در پيش خواهيم داشت و قرار نيست اين مذاكرات بيش از يك سال طول بكشد و قرار نيست وارد مذاكراتي شويم كه بي انتها باشد. ممكن است زودتر درباره راهحل نهايي و گام نهايي به جمع بندي برسيم.
وي همچنين درباره توافق ژنو عنوان كرد: اين توافق را از نگاه كلان نگاه كنيم. من معتقدم كه اين توافق در جزييات تعادل به نفع ايران است و آن را دست كم نگيريم زيرا محصول 10 سال مقاومت مردم ايران و رهبري حكيمانه مقام معظم رهبري است و ما در 10 سال در يك نبرد ارادهها شركت كرديم.
عراقچي درباره حسي كه پس از توافق ژنو داشت نيز گفت: حس عجيبي بود نه خوشحالي و نه ناراحتي و وقتي به حس خوشحالي تبديل شد كه پيام رهبري را شنيدم.
وي در خصوص اينكه آيا گفتوگو با خانم ديپلمات سختتر است يا آقاي ديپلمات؟ عنوان كرد: در سطح اروپاييها خيلي تفاوت ندارد و مواضع آنها تقريبا يكسان است. شايد برخي مواقع با آقايان راحتتر ميشود صحبت كرد.
معاون وزير خارجه همچنين 1+5 را شش كشوري خواند كه داراي 6 نگاه مختلف هستند.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]