واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: كتاب «مباني بخش عمومي در اقتصاد اسلامي» اثر برتر پژوهشهاي مالياتي شد
گروه اقتصاد: كتاب «مباني بخش عمومي در اقتصاد اسلامي» تأليف حجتالاسلام والمسلمين حسن آقانظري در هشتمين جشنواره پژوهشهاي برتر مالياتي و ماليه عمومي، به عنوان اثر برتر انتخاب شد.
![](http://static.iqna.ir/1/news/201312/-8588138692256215717.jpg)
به گزارش خبرگزاري بينالمللي قرآن (ايكنا)، كتاب «مباني بخش عمومي در اقتصاد اسلامي» تأليف حجتالاسلام والمسلمين حسن آقانظري، در هشتمين جشنواره پژوهشهاي برتر مالياتي و ماليه عمومي، به عنوان اثر برتر انتخاب شد.
براساس اين گزارش، اين جشنواره توسط سازمان امور مالياتي كشور و به منظور تجليل از پژوهشگران عرصه ماليات با همكاري موسسه توسعه و تحقيقات اقتصادي دانشكده اقتصاد دانشگاه تهران، برگزار ميشود.
در مقدمه كتاب «مباني بخش عمومي در اقتصاد اسلامي» آمده است: برخي اقتصاددانان توسعه بر اين باورند كه شكلگيري فرآيند توسعه، ميطلبد كه انباشت سرمايه از طريق پسانداز قشرهاي داراي درآمد بالا انجام پذيرد. از اينرو سياستهاي اقتصادي با رويكرد كاهش فقر دهكهاي پايين جامعه و افزايش رفاه نسبي آنها مانع شروع فرايند توسعه به حساب ميآيد.
در اين اثر، فرآيند توسعه اجتماعي و اقتصادي، با رويكرد آموزههاي اسلامي به گونهاي مورد تحقيق قرار گرفته است كه از نهان آن، عدالت اجتماعي و كاهش فقر، نشأت ميگيرد. در واقع محصول طبيعي چنين فرآيندي، كاهش فقر و افزايش رفاه با رشد توليد، همزاد به حساب ميآيند. بنابراين در اين فرآيند، نه تنها بين شكلگيري توسعه و عدالت اجتماعي، تضاد وجود ندارد بلكه آن دو همزمان متبلور ميشوند.
در بخش ديگري از اين كتاب ميخوانيم، تاريخچه تئوريهاي علمي بخش عمومي، بيانگر چالش ريشهدار درباره تعيين اهداف و وظايف دولت ومكانيزم تحقق آنها است. گروهي مانند هايك، دولت حداقل را مطرح و دخالت آن را در حوزه اقتصاد برنميتابند. در مقابل گروهي با تفكرات سوسياليستي، دولت حداكثر را پيشنهاد ميكنند.
همچنين آمده است، بيشك ناكارآمدي اين دو نگرش افراطي در تجربه عملي زمينهساز پيدايش نظريات اعتدالگرايانه در اين ساحت بوده است. از منظر اسلام، حاكميت اهداف و وظايف اقتصادي را برعهده دارد. برهمين اساس دولت اسلامي با رويكرد دولتهاي مطرح در تئوريهاي كلاسيك و نئوكلاسيك تفاوت ماهوي دارد؛ در بخش اول كتاب، ديدگاه كلي كلاسيكها و نئوكلاسيكها بهعنوان دولت آزادي اقتصادي و دولت رفاه بهصورت فشرده بررسي ميشود و سپس وظايف و اهداف اقتصادي دولت اسلامي مطرح شده است.
در بخش دوم نيز نظام مالياتي كارآمد از نظر آموزههاي اسلامي بحث و بررسي شده است. فرضيههايي كه در اين دو بخش به آن پرداخته ميشود عبارتند از؛ دولت اسلامي، دولت حقوق متقابل دولت و ملت است، يكي از مهمترين وظايف دولت اسلامي، شكلدهي فرايند توسعه انساندوستانه است، در اين فرايند، توسعه و عدالت اجتماعي ـ اقتصادي، دو محصول يك راهبرد بهحساب ميآيند، از جهتهاي كلي حاكم بر مالياتهاي اسلامي در زمينه پايه و نرخ ماليات و شرايط فرهنگي مالياتستاني، ميتوان خطوط كلي نظام مالياتي كارآمد و مطلوب را استنتاج نمود.
مؤلف ميافزايد: تحقيق در اين فرضيهها در قالب دو عنوان كلي؛ وظايف و اهداف اقتصادي دولت در اقتصاد اسلامي و نظام مالياتي كارآمد انجام پذيرفته است. در عنوان نخست از موضوعات دولت آزادي اقتصادي و دولت رفاه بحث ميشود و سپس دولت حقوق متقابل بهطور مفصل مورد بررسي و پژوهش قرار گرفته است. همچنين در محور دوم نيز موضوعاتي همچون؛ مفاهيم ماليه عمومي در آموزههاي اسلامي، مالياتهاي اسلامي با رويكرد فقهي، ويژگيهاي مالياتهاي اسلامي و نظام مالياتي مطلوب با رويكرد به آموزههاي اسلامي و چالشهاي نظام مالياتي جمهوري اسلامي ايران مورد پژوهش قرار گرفته است.
براساس اين گزارش، كتاب «مباني بخش عمومي در اقتصاد اسلامي» به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در 136 صفحه و مبلغ 19000 ريال منتشر شده است.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]