واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ژاپن هر روز مسلحتر از ديروز
نيروهاي نظامي آمريكا قصد دارند با ژاپنيها در منطقه به صورتي هماهنگ عمل كنند و از اندونزي تا فيليپين و تايوان حضوري فعال داشته باشند. هدف از اين حضور گسترده مقابله با ناوگان چين است.
نشنال اينترست
اولين استراتژي امنيت ملي تاريخ ژاپن هفته گذشته منتشر شد. اين سند، نقطه عطفي است در تاريخ جوان آسياي قرن بيست و يكم. در شش دهه گذشته ژاپن نه تنها به تفسير سختگيرانه از قانون اساسي صلحجويانه نوشته شده توسط آمريكا بعد از جنگ جهاني پايبند بود، بلكه مردم ژاپن هم صلحطلبي را بخش مهمي از هويت ملي خود ميدانستند. اما اكنون ناگهان همه چيز تغيير كرده و كشوري كه از هرگونه درگيري نظامي با خارجيها اجتناب ميكرد اكنون سندي براي امنيت ملياش نوشته كه نظاميگري درش موج ميزند.
دليل اين تغيير سياست ژاپن، پشتگرمي به آمريكا، اقدامات اخير چين، تحولات كره شمالي و تغييرات در خود ژاپن است. بر اساس سند استراتژي امنيت ملي ژاپن، ژاپن در شرايط امنيتي دشواري به سر ميبرد و بايد مسئولانه عمل كند. در اين سند چين متهم شده كه تلاش ميكند وضعيت موجود را با تهديد و ارعاب بر هم بزند و وارد حريم دريايي و هوايي ژاپن شود و آزادي پرواز در حريم هوايي جزاير ژاپن را نقض كند.
در سالهاي اخير ناوگان دريايي چين به طور مرتب اطراف جزاير ژاپن رفت و آمد داشتند و در اقيانوس آرام حركت ميكردند. در سال مالي منتهي به مارس 2013 ژاپن بيش از 300 بار جتهاي جنگنده خود را در واكنش به هواپيماهاي چيني به حال آمادهباش درآورد. اين يك ركورد است و اولين بار است كه چنين اتفاقي در منطقه روي ميدهد.
نيروي دريايي چين و ژاپن در ماههاي اخير در درياي شرق چين نوعي بازي موش و گربه داشتهاند. ژاپنيها ميگويند اين وضعيت در نتيجه تلاشهاي چين براي تغيير واقعيت منطقه و تغيير كنترل و مديريت ژاپن بر جزاير مورد مناقشه با چين ايجاد شدهاست. ماه گذشته چين منطقه دفاع هوايي را بر فراز اين جزاير ايجاد كرد به طوريكه هر هواپيمايي براي عبور از اين حريم هوايي بايد از چين اجازه بگيرد. اين نوعي منطقه پرواز ممنوع بر فراز بخش عمدهاي از درياي چين شرقي است. جزاير مورد مناقشه چين و ژاپن كه ژاپن آنها را سنكاكو مينامد، در درياي چين شرقي واقع شدهاند. سال گذشته دولت ژاپن اين جزاير را از مالك خصوصياشان خريد. خريداري اين سه جزيره توسط دولت ژاپن در سال گذشته، نقطه آغاز تنشها ميان چين و ژاپن بود.
سياست پكن در قبال اين جزاير بر اساس تمايلات مليگرايانه چين و همچنين سياست شي جينپينگ شكل گرفتهاست. شي جينپينگ بيشتر از رهبران پيشين چين تمايلات مليگرايانه دارد. اما همه ماجرا اين نيست. اقدامات دولت چين در درياي شرق چين از جمله عبور و مرور مرتب زيردرياييهاي چين از تنگه مياكو نشاندهنده حساسيت اين كشور درباره موضوعي است كه از نظر خودش يك نقطه ضعف محسوب ميشود. چين نگران كنترل نداشتن بر راههاي آبي صادرات و واردات منابع طبيعي است.
چين در زمينه تجارت بينالمللي به يكي از مستقلترين كشورهاي جهان تبديل شدهاست. بخش عمده اين تجارت اكنون از طريق دريا صورت ميگيرد. كشتيهاي عظيم حامل كالا در بنادر چين مانند شانگهاي و نينگبو پهلو ميگيرند. به خاطر همين موضوع چين ناوگان دريايي قدرتمندي تدارك ديده تا از تجارت دريايي خود محافظت كند. در واقع چين بعد از تقويت قدرت زمينياش اكنون به سراغ دريا رفتهاست و ميخواهد در دريا هم به قدرت برسد. اما براي اينكه به يك قدرت دريايي عظيم و واقعي تبديل شود بايد آزادانه از درياي شرق و جنوب چين عبور كند و به اقيانوس آرام و هند برسد.
از نظر چين، اولين زنجيره جزاير كه از ژاپن تا شمال شرق و تايوان تا فيليپين در جنوب شرق كشيده شدهاند، مانع مهمي است در راه دسترسي چين به اقيانوس آرام. اين جزاير همچنين امكان دسترسي دشمنان بالقوه به حمل و نقل دريايي چين را فراهم ميكند. اين دشمنان هم ميتوانند از نظر نظامي و هم تجاري به مسير حمل و نقل تجاري چين آسيب بزنند.
پكن اكنون با سياستهايش در مقابل جزاير مورد مناقشه با ژاپن، اين پيام را به توكيو و واشنگتن داده كه نگران چيست. ژاپن هم به نوبه خود بيكار ننشسته و راه را براي استراتژي دريايي جديد آمريكا در آبهاي منطقه فراهم كرده تا نقطه ضعف چين به خوبي مورد استفاده قرار گيرد.
در سند استراتژي امنيت ملي جديد ژاپن، از كره شمالي، تروريسم، خاورميانه و مسائل معمول ديگر جهان ياد شده اما تاكيد شده كه اصلاحات دفاعي ژاپن بايد بر تضمين كنترل جزاير سنكاكو و مناطق اطرافيش متمركز شود. همچنين تاكيد شده كه منابع و تدابير امنيتي ژاپن از روسيه در شمال به چين در غرب منتقل ميشود و تغيير جهت ميدهد.
اگرچه توكيو بيشتر نگران امنيت مناطق خودش است، اما از امتيازات جغرافيايي كه در مقابل چين دارد هم بهره ميگيرد. ژاپن همين حالا هم يك قدرت دريايي تاثيرگذار با زيردريايي نيرومند و ناوشكنهاي قدرتمند است. بر اساس سند جديد، ژاپن تواناييهاي مهم جديدي اضافه ميكند كه شامل تجهيرات دومنظوره آبيخاكي، تجهيزات تهاجمي رادارگريز، نيروي واكنش سريع است. همزمان نيروي نظامي ژاپن امكان فعاليت موثرتر در ائتلافهاي بينالمللي را مييابد.
واشنگتن هم در نظر دارد با استراتژي دفاعي خود، بر تاثيرگذاري سياستهاي دفاعي توكيو بيافزايد. نيروهاي نظامي آمريكا قصد دارند با ژاپنيها در منطقه به صورتي هماهنگ عمل كنند و از اندونزي تا فيليپين و تايوان حضوري فعال داشتهباشند. هدف از اين حضور گسترده مقابله با ناوگان چين است. به اين ترتيب چين هم مجبور است پول زيادي براي تجهيزات دفاعياش هزينه كند و مثلا به دنبال دفاع ضدزيردريايي براي خودش باشد. آمريكا همچنين قصد دارد يك مركز هشدار ضدزيردريايي در منطقه ايجاد كند تا همه كشورهاي منطقه به اين مركز مرتبط باشند. به اين ترتيب حضور نظامي آمريكا و متحدانش درزير دريا هم تضمين ميشود.
منبع : سياست ما
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]