واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: توافقنامه ژنو نقض نشده است اما در آن خلل ايجاد شده است
يك عضو هيأت رئيسه كميسيون حقوقي و قضائي مجلس تاكيد كرد كه زماني توافقنامه ژنو نقض ميشود كه عملي خلاف مفاد آن در موضوعات هستهاي انجام شود.
ميرهادي قرهسيدرومياني در گفتوگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، درباره شبهات پيرامون نقض توافقنامه ژنو بعد از تحريمهاي جديد آمريكا در مورد 17 شركت ايراني گفت: زماني توافقنامه ژنو نقض ميشود كه رفتاري خلاف مفاد مندرج در توافقنامه انجام شود.
وي توضيح داد:توافقنامه ژنو صرفا در خصوص مسائل هستهاي است بنابراين اگر فعل، ترك فعل و يا عكسالعملي خارج از موضوعات هستهاي توسط طرفين انجام شود، صرفا توافقنامه متزلزل ميشود و به نيت و قصد طرفين آسيب وارد ميكند.
اين كارشناس حقوق بينالملل در ادامه با بيان اينكه پيش از نمايندگي مجلس سرپرست امور بينالملل محاكم عمومي و انقلاب تهران بوده و شخصا پروندههاي عليه آمريكا را رسيدگي كرده است، گفت: با عنايت به تجربياتم بر اين موضوع اعتقاد دارم كه در مورد تحريمها، مباني تحريمها و روابط بين ايران و آمريكا از لحاظ حقوقي و قضايي مورد غفلت قرار گرفته است.
وي توضيح داد: در فضاي بينالمللي جديد و نه كلاسيك توافق يا بيانيه ژنو را توافقي بدون تعهد ميداند و در واقع تعهد اخلاقي بين ايران و گروه 1+5 محسوب ميشود، اين تعهد اخلاقي باعث ميشود طرفين در راستايي حركت كند كه به آن تعهد اخلاقمدارانه ذرهاي آسيب وارد نشود.
اين عضو هيأت رئيسه كميسيون حقوقي و قضائي مجلس با اشاره به مفاد توافقنامه ژنو گفت: هرچند در اين توافقنامه اشارهاي به تحريم اشخاص حقيقي و حقوقي نشده است اما فضا و روح تعهدنامه به سمتي حركت ميكند كه طرفين حركتي خلاف توافق را ساماندهي نكنند اين همان تفسير حقوق بينالملل جديد بدون نگاه تؤام با زور و قدرت در دنيا است.
قرهسيد رومياني تاكيد كرد: توافقنامه ژنو در چارچوب خاصي صرفا در مورد مسائل هستهاي بسته شده است كه مفهوم آن نشان ميدهد، طرفين تمايل به مسيرگشايي دارند و در اين شرايط ميخواهند روابط دو يا چند جانبه را به نحوي ساماندهي كنند، براين اساس طبق اخلاق حقوق بينالملل هركار به فعل و ترك فعلي كه موجب ايجاد مانع بين پيشرفت روابط دو طرف شود، محكوم است.
وي در عين حال گفت: ممكن است حقوقدانان و اساتيد اين نكته را اشاره كنند كه اين بيانيه بدون داشتن ضمانت اجرايي صرفا تعهد اخلاقي است ولي نبايد فراموش كنيم كه شايد تعهد اخلاقي در دنيا داراي ضمانت اجرايي نباشد اما حيثيت و آبروي كشورها را مستقيما نشانه گرفته است، براين اساس اگر هريك از طرفين خلاف تعهد و توافق و تعهد بدون اجرا عملي را انجام دهند حسننيت و رفتار صداقتمدارانه طرفين از بين خواهد رفت.
اين عضو هيأت رئيسه كميسيون حقوقي و قضائي مجلس تاكيد كرد: با اين تحليل به نظر ميرسد تحريم اشخاص حقيقي و حقوقي توسط آمريكا بعد از توافقنامه ژنو به نحوي در حسننيت و رفتار صادقانه آمريكا خلل ايجاد كرده است و موجب ميشود اساس و چارچوب توافق و بيانيه متزلزل شود.
قرهسيدرومياني در پاسخ به اين پرسش كه آيا با تحريم جديد آمريكا، توافق ژنو نقض شده است يا خير؟ گفت: در اين رابطه دو تفسير وجود دارد اول اينكه توافق نقض شده است بدان دليل كه مشروح مذاكرات و اهتمام طرفين اين را نشان ميدهد كه آنها قصد رسيدن به توافق اساسي را داشته و ميخواستند با برداشتن موانع در اين چارچوب حركت كنند كه تحريم اخير اين راه را خدشهدار كرده است.
وي افزود: از طرف ديگر از نگاه اخلاقمدارانه و در شرايطي كه ايران به دنبال نشان دادن حسننيت خود در كل دنيا بود، رفتار و اعمال آمريكاييها چارچوب و اركان بيانيه را متزلزل كرد كه با اين تحليل نميتوان گفت كه توافقنامه نقض شده است يا خير.
اين عضو هيأت رئيسه كميسيون حقوقي و قضائي مجلس تاكيد كرد: تا زماني كه اقدامي خلاف بيانيه صورت نگيرد نميتوان گفت كه آن بيانيه و توافق نقض شده است، رفتار بعدي آمريكاييها ميتواند مبنايي براي نتيجهگيري قاطع در اين رابطه باشد، گرچه اقدام اخير آمريكا بدبيني مردم دنيا را نسبت به اين كشور بيشتر كرده است.
انتهاي پيام
دوشنبه 2 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]