واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: طرح يوز آسيايي براي پيراهن فوتباليستهاي ايراني، آماده ارايه به فيفا
به گزارش ايرنا، بيستمين دوره مسابقات جام جهاني فوتبال در 13 ژوئن 2014 ( خرداد 93 )همزمان در 12 شهر برزيل برگزار ميشود.
قرار است تيم ملي فوتبال ايران براي نخستين بار در اين مسابقات جهاني با پيراهني مزين به طرحي از يوز پلنگ آسيايي و پيامي زيست محيطي در حمايت از اين حيوان در معرض خطر انقراض شركت كند.
ˈ هومن جوكار در اين مورد گفت: در حال حاضر كارگروهي متشكل از سازمان حفاظت محيط زيست، ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، فدراسيون فوتبال ايران و نمايندگاني از برخي سازمانهاي مردم نهاد، تشكيل و تاكنون جلسات متعددي با موضوع آماده شدن اين طرح برگزار شده است.
وي اظهار داشت: طرح نهايي يوزپلنگ آسيايي تهيه شده و مورد تاييد اين كارگروه قرار گرفته است و اكنون بايد براي بررسي و تاييد نهايي به بخش حقوقي فيفا ارسال شود كه اميدوارم در اين هفته طرح به فيفا ارسال شود.
جوكار تاكيد كرد: طرح، نحوه نصب بر روي پيراهن و اين كه در كدام قسمت پيراهن قرار ميگيرد بايد با قوانين فيفا همخواني داشته باشد از اين رو بايد مورد تاييد بخش حقوقي فيفا قرار گيرد.
وي اظهار داشت: مساله مهم اين است كه تمام دست اندركاران امر، نصب يوزپلنگ آسيايي به عنوان نماد ملي ايران بر روي پيراهن بازيكنان فوتبال ايران را پذيرفتهاند و بقيه كارها هم به زودي نهايي ميشود.
به گفته وي هنوز پبام زيست محيطي براي اين بازيها مشخص نشده و تاكنون تمام تلاشها براي تهيه طرح بوده است اما به زودي مشخص خواهد شد.
جوكار خاطرنشان كرد : اين طرح در يك مربع به ابعاد 10 در 10 سانتي متر بر روي پيراهن بازيكنان ( روي سينه) نصب خواهد شد.
نصب طرح يوزپلنگ آسيايي بر روي لباس بازيكنان تيم ملي كشور در بازيهاي جهاني 2014 چندي پيش از سوي سازمان حفاظت محيط زيست مطرح شد كه مورد موافقت فدراسيون فوتبال نيز قرار گرفت.
15 آبان ماه كه سپ بلاتر رييس فيفا به ايران سفر كرده بود با معصومه ابتكار معاون رييس جمهوري و رييس سازمان حفاظت محيط زيست ديدار كرد و آنها در گفت وگوهاي مشتركي در مورد استفاده از نقش يوزپلنگ بر روي لباس بازيكنان به تفاهم رسيدند و رييس فيفا حضور يوزپلنگ روي لباس تيم ملي را تاييد كرد.
يوزپلنگ آسيايي يا ايراني
يوزپلنگ يا يوز با نام علمي Acinonyx jubatus، جانوري مهره دار و پستاندار از راسته گوشتخواران، خانواده گربه سانان است. اين جانور در گذشته در بيشتر مناطق آفريقا و گستره وسيعي از آسياي مركزي و شبه قاره هند وجود داشت، اما امروزه با كاهش شديد جمعيت رو به رو شده است و تنها در ايران زيست دارد. از اين رو به يوز پلنگ آسيايي، يوزپلنگ ايراني نيز گفته ميشود.
از ميان دو زيرگونه اصلي يوزپلنگ، يكي از زيرگونهها كه با نام يوزپلنگ آسيايي يا يوزپلنگ ايراني شناخته ميشود در خطر جدي انقراض است و تعداد كمي از آن در دشتهاي مركزي ايران يافت ميشود.
طعمه معمول يوزها آهوها (به ويژه آهوي تامسون)، ايمپالا ( ايمپالا گاوساني با جثه متوسط است كه در آفريقا زندگي ميكند) و ديگر پستانداران سم دار حداكثر تا 40 كيلوگرم وزن هستند.
يوزپلنگ آسيايي يا يوزپلنگ ايراني به شدت در معرض خطر انقراض است كه اكنون تنها چند ده قلاده از آن در ايران يافت ميشود. بر اساس آخرين اطلاعات حدود 50 قلاده يوزپلنگ در ايران وجود دارد.
شكار بي رويه، از بين رفتن زيستگاه يوزها توسط انسان، كاهش منايع غذايي اين حيوان مانند آهو و غزال و جاده سازيهاي غير اصولي عوامل اصلي تهديد كننده حيات اين گربه سان است.
از اين رو با هدف حفاظت از يوزپلنگ آسيايي، پروژه حفاظت از يوزپلنگ آسيايي با همكاري برنامه توسعه سازمان ملل متحد و سازمان حفاظت محيط زيست در سال 2001 در كشور شروع به كار كرد امري كه سبب شد اين حيوان از خطر انقراض نجات يابد اما به دليل كاهش شديد جمعيت همچنان در معرض تهديد قرار دارد.
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]