واضح آرشیو وب فارسی:مهر: «معنيشناسي كاربردي» به چاپ دوم رسيد
كتاب «معنيشناسي كاربردي» نوشته كوروش صفوي توسط انتشارات همشهري به چاپ دوم رسيد.
به گزارش خبرنگار مهر، اين كتاب براي معرفي شاخهاي از معنيشناسي زباني نوشته شده است كه موضوع آن مطالعه معني هنگام كاربرد زبان است. دستاندركاران تهيه اين كتاب معتقدند تاكنون به معني، از حيث كاربرد توجه نشده است، اما به نظر ميرسد پرداختن به آن ضرورت دارد.
معنيشناسي كاربردي با ديگر حوزههاي مطالعه معني، يعني تحليل كلام و كاربردشناسي زبان و هرمنوتيك، مرتبط است. به عبارت ديگر، دير معنيشناسي كاربردي، موضوعات رشتههاي مذكور از حيث كاربرد بررسي ميشود. كتاب پيش رو 12 فصل دارد كه اساميشان به ترتيب عبارت است از: پيشزمينه، شاخههاي معنيشناسي كاربردي، بافت، ارجاع به جهان خارج، نظريههاي معنايي، ملاكهاي صوري متن، ملاكهاي نقشي متن، معني غير كلامي، معاني فرهنگي - اجتماعي، انتقال معنايي، واقعيتشكني و سبك.
صفوي در ابتداي اين كتاب نوشته است: اين نوشته بدون هيچ ادعايي، نخستين متني است كه درباره دانشي به نام «معنيشناسي كاربردي» انتشار مييابد و به همين سبب، نارساييهاي خاص خود را داراست. آنچه در اينجا آمده است نكات به ظاهر پراكندهاي است كه به اعتقاد نگارنده، حوزه كاركرد آنچه را «معنيشناسي كاربردي» ناميدهام، معلوم ميكند.
در قسمتي از اين كتاب ميخوانيم:
در تمامي زبانهاي طبيعي، از جمله فارسي ميتوان الفاظي را يافت كه لفظ عاماند. اين دسته از الفاظ بر مجموعهاي از پديدهها اشاره دارند كه وجوه مشتركي دارند، مثل «سگ»، «صندلي»، «زرد». هيچ دو سگي در جهان خارج عين هم نيستند، ولي ما همه آنها را «سگ» ميناميم. ميلياردها سنگي را هم كه به لحاظ جنس و رنگ و اندازه و غيره با هم فرق دارند «سنگ» ناميدهايم. در مقابل، الفاظي نيز وجود دارند كه تنها به يك پديده يا مورد خاص اشاره ميكنند. اين الفاظ را لفظ خاص مينامند، هرچند در اين خصوص اصطلاح «مفردات»، دست كم در منطق، متداولتر است. در دستورهاي سنتي، بر اساس همين نكته، مقوله «اسم» را به دو گونه «اسم خاص» و «اسم عام» تقسيم كردهاند؛ ولي لفظ خاص صرفا به اسم محدود نميشود.
مثلا «ناصرالدين شاه»، «دوشنبه»، «چهارم ارديبهشت هزار و سيصد و هشتاد»، «هفت»، «سلطان صاحبقران»، «نويسنده كتاب ساختهاي نحوي»، «من»، «اين» و الفاظ ديگري كه مخاطب با شنيدن يا خواندنشان به پديدهاي واحد در جهان خارج پي ميبرد همگي لفظ خاصاند.
الفاض خاص ما را وسوسه ميكنند كه فرضيه ارجاعي بودن زبان را، دست كم در خصوص اين صورتهاي زبان، مقبول بدانيم و تصور كنيم كه مخاطب از طريق و دلالت برونزباني به درك معني دست مييابد...
اين كتاب با 320 صفحه، شمارگان 2 هزار نسخه و قيمت 8 هزار تومان منتشر شده است.
كد خبر: 2200460
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۱ - ۱۳:۱۳
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]