واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: ثبت جهاني شوش؛ شعار يا اقدام!؟
مدير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شوش گفت: شوش با پيشينه چند هزار ساله و وجود آثار تاريخي ارزشمند از دورههاي تمدني همواره جايگاه مهمي در فرهنگ ايران و جهان داشته است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران خوزستان؛ علي درويشي تصريح كرد: متاسفانه شوش نيز همچون ديگر محوطههاي تاريخي، به ويژه در هشت سال گذشته، عرصۀ برنامهريزيهاي غلط مسؤولاني شد كه كمترين شناختي از اهميت و وضعيت اين محوطه بزرگ و ارزشمند تاريخي كشورمان داشتهاند .
وي خاطرنشان كرد: چندين سال است كه در رسانهها خبر از ثبت جهاني شوش در فهرست آثار يونسكو به ميان ميآيد و اين امر مهم بنا به دلايل مختلفي هر سال به سال بعد موكول ميشود و چنين برداشت ميشود كه اين موضع جنبه تبليغاتي داشته و يا عملي خواهد شد.
درويشي گفت: البته تاكنون سازمان ميراث فرهنگي فعاليتهايي جهت ساماندهي و مرمت محوطه هاي تحت پوشش در شوش صورت گرفته است و برخي از آنها همچون ساماندهي و مرمت كاخ اردشير پس از اتمام بخشي از آن در سال گذشته به حال خود رها شده است. در اين بين همچنان پروژه تعيين عرصه و حريم شوش از طرف مسؤولان ابلاغ رسمي نشده است و گمان ميرود همچنان بلاتكليف مانده است.
اين دوستدار ميراث فرهنگي بيان كرد: صدور مجوزهاي ساختوساز در شوش طي چند سال اخير شاهد تناقض هاي آشكاري است كه همين موضوع در بسياري از موارد موجب نارضايتي شهروندان گرديده است. به عنوان مثال، در يك محدوده مشخص مجوز ساختوساز با ضوابطي متفاوت با مكاني كه درست در مجاورت آن واقع شده است صادر ميشود .
او يادآوري كرد: مجوزهاي تبعيضآميز براي ارتفاع بناها زمينۀ نارضايتي عده زيادي از مردم را فراهم آوردهاند. به عنوان نمونه، ساختمان بانك قوامين كه به همسايۀ كناري آن اجازۀ ساختوساز داده نميشود.
اين كارشناس ارشد تاريخ خاطرنشان كرد: در حالي صحبت از ثبت جهاني محوطه شوش ميشود كه كه حتي هنوز عرصه و حريم اين محوطه مشخص نشده است و شاهد صدور مداوم مجوزهاي متناقضي هستيم كه در سالهاي اخير صادر شده است.
درويشي معتقد است: نبود مديريت توانمند و منسجم كه بتواند با برنامهريزي دقيق و كارشناسي از پس مشكلات ايجاد شده در حوزه ميراث فرهنگي برآيد از مهمترين معضلات شوش در روند ثبت جهاني آن است.
وي عنوان كرد: آيا اهميت و جايگاه شوش به عنوان بهشت باستان شناسي كشور تا جايي نزول كرده كه نبايد شاهد حضور مديريت توانمندي در آن باشيم؟
مدير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شوش بيان كرد: طي بررسي كه انجام دادهايم از سال 1389 تاكنون به صورت مستمر كمتر از يك ماه ساعت كاري مديرمجموعه در محل كار خود حضور داشته است. حال چه گونه مدعي ثبت جهاني شوش خواهيم بود زماني كه ابتداييترين گام يعني اجراي پلان مديريت در آن شكل نگرفته و از طرف ديگر عرصه و حريم محوطه باستاني همچنان در حال تعرض است و طي چند سال گذشته بارها و بارها شاهد تخريب و تعرض به بقاياي آثار تاريخي شدهايم؟
او، با بيان اين كه به نظر ميرسد مشكل اساسي در شوش عدم هماهنگي بين مسؤولان ذيصلاح در امر ثبت جهاني است، گفت: آيا ارزش و جايگاه شوش براي سازمان ميراث فرهنگي كشور ناشناخته است؟ البته كه اين چنين نيست ولي متاسفانه شاهد آن هستيم كه شوش از راه دور مديريت ميشود تا جايي كه صدور يك استعلام در طي چند سال گذشته مستلزم طي كردن 30 كيلومتر و گاهي حضور شهروندان شوش در شهرستان دزفول باشد.
درويشي يادآور شد: تاكنون محوطه 400 هكتاري عرصه باستاني به صورت كامل محصور نشده است. به تازگي نيز نردههاي فلزي حصار ضلع جنوبي محوطه هم به علت عدم استقامت كافي به سرقت رفته است. طي سال گذشته چندين بار اين محوطه مورد تعرض و تجاوز حفاران غير مجاز قرار گرفته است.
وي در همين زمينه افزود: آثار باستاني موجود در باغ موزه شوش همچنان بيپناه در برابر آسيبهاي جدي انساني و طبيعي قرار گرفتهاند و آثار سنگي كاخ آپادانا نيز روزبهروز وضعيت ناخوشايندتري دارند. طي هشت سال گذشته و به ويژه دوره چهار ساله گذشته متاسفانه مديريت ميراث فرهنگي در سطح استان صرفاً به اقداماتي نمايشي و نه اساسي و بنيادين در شوش دست زد. برگزاري همايشهايي كه صرفاً بار تبليغاتي داشته و جز صرف بودجه كاري از پيش نبرده و خروجي علمي تا كنون نداشته است.
اين دوستدار ميراث فرهنگي تاكيد كرد: با اين حال، منكر بسياري از تلاشها و كوششهاي كارشناسان حوزه ميراث فرهنگي طي ساليان اخير نبايد شد ولي آن چه كه صورت پذيرفت در برابر ارزش و اهميت آثار و حجم بالاي آسيب و تخريب شايد ناچيز به نظر آيد. انتظار ميرود با تغييرات صورت گرفته در چند ماهه گذشته در سطح كشور و استان حوزه ميراث فرهنگي شوش نيز ساماندهي شده و در كوتاه مدت به آن چه كه شايسته تاريخ و فرهنگ و تمدن ايراني است برسد../س
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]