واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آيين هاي عزاداري بومي در قاب دوربين هنرمند اراكي/ نَخل و عَلم نمادي از عشق به ائمه
اراك - خبرگزاري مهر: لباس سياه بر تن دارند، بر سر و سينه مي زند و مي روند تا علم را به نشانه رشادت ها ي علمدار كربلا و نخل را به نشانه تابوتي كه حسين (ع) نداشت بالا ببرند. آئين علم گرداني و نخل گرداني دو آئين سنتي - عاشورايي مردم استان مركزي است كه اين روزها در قاب عكس هاي هنرمند اراكي جاي گرفته است.
به گزارش خبرنگار مهر، عاشقي نه زمان دارد، نه مكان، عاشق كه باشي همه زمين ها كربلا مي شود و همه روزها عاشورا، عاشق كه باشي همه چيز بر روي زمين بهانه مي شود براي عاشقانه هايت، نخل بهانه مي شود، عَلم بهانه مي شود.
و حالا عادل عزيزي هنرمند عكاس اراكي اين عاشقانه ها را با نگاه هنرمندانه خود بهانه اي كرده است براي ثبت عشق مردم به اهل بيت و مجموعه عكس هاي خود را در قالب نمايشگاهي با عنوان "نخل و علم" در نگارخانه فرهنگسراي آئينه به نمايش گذاشته است.
اين نمايشگاه سومين نمايشگاه انفرادي عكس اين هنرمند اراكي است.
عادل عزيزي متولد سال 1363 است و از سال 82 به صورت حرفهاي زيرنظر استاد حميدرضا مجيدي فعاليت عكاسي خود را آغاز كرد و در محضر اساتيدي چون مرحوم بهمن جلالي و مختاريان هنر عكاسي را ادامه داده است و از سال 85 تاكنون به عنوان عكاس خبري در خبرگزاريهاي مهر و فارس فعاليت داشته، وي در حال حاضر عكاس خبري خبرگزاري دانشجويان ايران است.
اين هنرمند جوان در خصوص نمايشگاهش مي گويد: نمايشگاه نخل و علم با محوريت دو موضوع نخل گرداني و علم گرداني از آيين هاي عزاداري بومي استان مركزي برگزار شده است.
عزيزي با بيان اينكه ثبت آئين معنوي در قالب عكس در معرفي اين مراسم بسيار موثر است، مي افزايد: در اين نمايشگاه عكس هايي از آيين هاي عزاداري سه منطقه از استان مركزي همچون روستاي مراد آباد اراك، روستاي هزاوه و شهرستان خمين را در ماه محرم به تصوير كشيده است.
وي ادامه مي دهد: در اين نمايشگاه 30 قطعه عكس در ابعاد 50.70 به همراه اسلايدشو كليه آثار ياد شده در اين مجموعه به نمايش گذاشته شده است.
عزيزي كه تاكنون دو نمايشگاه ديگر نيز برگزار كرده، اظهار مي كند: تاكنون دو نمايشگاه با عنوان هاي سوز دل و وصال را برگزار كرده ام و اين بار به طور ويژه در موضوع آئين عزاداري بومي استان بوده است.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان مركزي نيز در بازديد از نمايشگاه عكس وي گفت: مجموعه عكس هاي اين نمايشگاه نشان شور و حرارت عكاس آن در ثبت اين لحظه ها را دارد.
توجه به آئين هاي عاشورايي بومي استان مركزي از ويژگي هاي اين نمايشگاه
مصطفي مشايخي توجه به آئين هاي عاشورايي بومي استان مركزي را از ويژگي هاي اين نمايشگاه دانست و افزود: در نمايشگاه قبلي اين هنرمند آئين هاي عاشورايي استانِ لرستان به نمايش در آمده بود و اين نمايشگاه نقطه عطفي براي نگاهِ بيشتر و هنري تر به آئين استان مركزي است.
وي در ادامه با اشاره به اهميت و جايگاه عكس در دنياي رسانه اي و تبليغاتي امروز گفت: امروزه دشمن در حوزه جنگ نرم وارد عمل شده است و رسانه هاي ديداري يكي از ابزار جنگ آن ها عليه كشورهايي چون ايران است كه برگزاري چنين نمايشگاه هايي فرصت ورود هنرمندان به اين عرصه را فراهم مي كند.
مشايخي با بيان اينكه عكس يكي از رسانه هاي ديداري محسوب مي شود، افزود: بنا به گفته روانشناسان تاثيرگذاري هر عكس برابر با هزار كلمه است كه اين نشان دهنده اهميت و گوياي اين هنر است.
وي با تاكيد بر اهميت نمايش آئين هاي عاشورايي ادامه داد: امروز دشمنان اسلام از مصداق هاي منفي عكس ها در تبليغات خود عليه اسلام و ايران استفاده مي كنند، بطوريكه مثلا در برابر عكس هاي زيبايي كه از شور و عزاداري حسين است فقط عكس ها و تصويرهاي قمه زني را در رسانه هاي خود منتشر مي كنند كه اين عكس ها نقطه مقابل آن است.
مديركل فرهنگ و ارشاد استان همچنين مصداق هاي مثبت تصوير و عكس را نيز عنوان و خاطرنشان كرد: جنگ نرم جايگزين جنگ سخت شده است و ابزار اصلي آن رسانه است كه اميدواريم هنرمندان ما به عنوان سربازان جنگ نرم به نقش ارزنده و مهم خود آگاه باشند.
وي در ادامه با تشكر از عادل عزيزي براي نگاهِ ويژه به اين آئين گفت: اداره كل و فرهنگ ارشاد اسلامي آمادگي اين را دارد كه اين هنرمند را در انتشار اين مجموعه عكس به صورت كتاب حمايت كند تا در ثبت و ارائه آن بعنوان گنجينه اي براي آيندگان موثر باشد.
آئين علم گرداني هزاوه و نخل گرداني خمين كه مهمان قاب هاي اين نمايشگاه هستند
و اما آئين علم گرداني هزاوه و نخل گرداني خمين كه مهمان قاب هاي اين نمايشگاه هستند هر دو از آثار معنوي ثبت شده استان مركزي هستند. آئين علم گرداني هزاوه از روز اول محرم تا روز دهم محرم در اين روستا برگزار مي شود، آيين مذهبي علم گرداني توسط هيات سادات روستاي هزاوه اجرا ميشود و شروع اين رسم بيرون آوردن علم از محل نگهداري آن در امامزاده احمد(ع) هزاوه در شب اول ماه محرم است.
علم عاشورا به عنوان نماد رشادت علمدار كربلا در روز اول محرم آذين مي شود و در ميان سينه زنان عزادار در بين محلههاي روستا به حركت در ميآورند.
در اين مراسم علم به تك تك خانهها رفته و مردم نذورات خود را به علمدار براي كمك به هيات داده و پارچههايي كه نذر كردهاند را به علم مي بندند. كساني كه حاجتي دارند پارچه اي را از آن باز كرده و تا سال آينده براي برآورده شدن حاجتشان از آن نگهداري ميكنند.
آئين نخل گرداني خمين آئيني 400 ساله است
و آئين نخل گرداني خمين آئيني 400 ساله است كه هر ساله در صبح روز عاشورا برگزار مي گردد. در مراسم عزاداري اصطلاح نخل به تابوت واره اي مي گويند كه آن را بر دوش مي كشند. به همين دليل در روز عاشورا نخل را كه به روايتي نماد شهادت آن حضرت است بر دوش بانيان نخل حمل مي شود.
نخل اتاقكي چوبي و حجيم و به شكل مكعب مستطيل است كه از چوب بستي و با يك كف بندي تشكيل شده است. الواري كه در كف به كار مي رود، يك متر بالاتر از پايه هاي ستون ها قرار گرفته ، دو سر هر يك از تيرها حدود يك متر از چهار طرف كف ديواره نخل بيرون آمده و در واقع، دستگيره نخل را تشكيل مي دهد.
مقدمات برگزاري مراسم نخل گرداني نخل بندي است كه طي آيين و رسمي ديرينه در امامزاده ابوطالب خمين برگزار مي شود.
مراسم نخل بندي را بانيان نخل كه نسل به نسل به آنها انتقال يافته و اسامي بعضي از آنها بر چوب زيرين نخل كوبيده شده است انجام مي دهند.
به هر قاب كه نگاه مي كني دنيايي از عشق و خلوص را مي بيني، عشق و خلوصي كه از حسين (ع) آغاز شد و نسل به نسل و سينه به سينه به ارادتمندانش رسيد. قاب ها هركدام با تو سخن مي گويند، شايد عشق همان دستي باشد كه بر پارچه هاي سبز نخل دخيل بسته است. شايد عشق همان علمي باشد كه بر آسمان افراشته شده است و " نخل و علم" فرصتي تا چهارم دي ماه است تا عاشقان و علاقمندان هر روز از ساعت 9 الي 12 صبح و 16 الي 20 عصر براي بازديد به فرهنگسراي آئينه بروند.
..............................
گزارش: سميه انصاري فر
كد خبر: 2200380
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۱ - ۱۰:۰۱
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]