واضح آرشیو وب فارسی:ايران: يادداشت لغو تحريم، راه گريزناپذير اوباما
پيروز مجتهد زاده
استاد دانشگاه
اختلافات كاخ سفيد و نمايندگان كنگره امريكا درباره ايران در حالي شدت گرفته كه عوامل تحريك كننده و مخالف جمهوري اسلامي ايران در كنگره امريكا، اكثريت نمايندگان را در بر نميگيرد اما اين گروه اقليت، نفوذ زيادي داشته و در صورتي كه مواضع مخالف خود را تشديد كنند، ميتوانند به سياست خارجي اوباما لطمه زيادي وارد نمايند. نكته مهم درخصوص اختلافات شكل گرفته ميان دولت و كنگره درخصوص نحوه مواجهه با تهران آن است كه طرح حل صلحآميز بحران موجود ميان ايران و امريكا بويژه مسأله هستهاي ايران از ابتداي روي كار آمدن اوباما در اولويت سياست خارجي امريكا قرار داشته است. اوباما در جريان رقابتهاي انتخاباتياش، اولويت اصلي خود را سياست خارجي و اصلاح روابط خارجي اعلام كرده بود و پس از روي كار آمدن وي رقباي جمهوريخواه، افراطيون كنگره و جريانهاي حامي تلآويو در مقابل مواضع اوباما قرار گرفتند.
بايد گفت وقتي رئيس جمهوري امريكا با اعلام سياستهاي جديد در عرصه سياست خارجي پيروز ميشود يعني اكثريت ملت امريكا به برنامههاي سياست خارجي او رأي مثبت دادهاند. چنانچه نظرسنجيهاي تازه در اين كشور هم نشان داده نزديك به 75 درصد مردم امريكا رويكرد ديپلماتيك وي درخصوص ايران را تأييد كردهاند، از اين رو بايد نتيجه گرفت كه سياست خارجي دولت اوباما در رابطه با مسأله هستهاي ايران و سياست اعلامي حل صلحآميز از طريق گفتوگو، از پشتيباني وسيع مردم اين كشور برخوردار است و اين حمايت نميتواند در كنگره اين كشور منعكس نباشد.
به اين ترتيب اكثر فعاليتهايي هم كه عليه ايران در كنگره صورت ميگيرد از سوي اقليتي پرسرو صدا در كنگره اين كشور است كه ميتواند در مواقع حساس لطماتي هم وارد كند. اما در هر صورت اوباما بر فرهنگ سياسي كشور خودش مسلط است و ميتواند در مقابل كنگره بايستد زيرا در انتهاي مذاكرات هستهاي جاري ميان ايران و گروه 1+5، امريكا بايد همه تحريمها را لغو كند بنابراين بديهي است دولت اين كشور نميتواند اجازه دهد كه با تصويب تحريمهاي جديد، مسير مذاكره بسته شود.
از اين رو شاهديم پس از اعمال تحريمهاي تازه از سوي امريكا كه باعث شكلگيري ترديدهايي نسبت به پايبندي امريكا به توافق ژنو شد، تهران با توقف مذاكرات وين، واكنش هوشمندانهاي نشان داد و اين واكنش عملي تهران باعث شد ساير اعضاي گروه 1+5 متوجه سوءتفاهمات ناشي از كار امريكا شده و به دولت امريكا فشار آورند كه از ادامه اين روند خودداري كند.
در نتيجه اين فشارها، اوباما و جان كري تصميم گرفتند در برابر كنگره ايستادگي بيشتري نشان دهند و ضمن اين كه تهران را قانع كنند تحريمهاي صورت گرفته در ادامه قوانين قبلي بوده و مورد جديدي نيست، وزارت خزانهداري و كنگره را هم تحت فشار بيشتري قرار دهند. به نظر ميرسد مقامات دولت امريكا براي حفظ جايگاه و اعتبار بينالمللي خود و همچنين نقش مهمي كه در گروه 1+5 دارند، مانع از اعمال تحريمهاي تازه سنا عليه جمهوري اسلامي ايران خواهند شد.
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]