واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: قصه مهاجراني كه ناكام ماندهاند
همراه با روند رو به گسترش مهاجرت از روستا به شهر علاوه بر ايجاد تراكم و تزاحم بسياري كه در بخشهاي مسكوني، تجاري و حمل و نقل شهري ايجاد شد، پديدهاي چالش برانگيز به نام"حاشيه نشيني" در اطراف شهرها به وجود آمد.
به گزارش ايسنا، از آنجا كه مقصد اين مهاجران شهرهاي بزرگ بود مديران شهري را به فكر احداث شهرهايي در اطراف شهرهاي بزرگ انداخت و "شهركهاي اقماري" را براي حفظ حريم كلان شهرها ايجاد كرد. اين شهركها قرار بود مانع مهاجرت مجدد شهروندان به مراكز استانها شود، اما در عمل انچه مشاهده ميشود بر خلاف آن است.
تاخير در سرويس دهي اتوبوسها، نبود يا قطعي مكرر اينترنت، خرابي مسيرهاي تردد و آسفالت معابر از جمله مشكلاتي است كه ساكنان شهركهاي اقماري با آن دست به گريبان هستند.
يك كارشناس مسايل شهري درباره فلسفه ايجاد شهركهاي اقماري به خبرنگار ايسناي منطقه اصفهان گفت: شهركهاي اقماري در حاشيه كلان شهرهايي همچون تهران، مشهد، اصفهان و شيراز به منظور حفظ حريم اين كلان شهرها و جلوگيري از حاشيه نشيني و ممانعت از بروز مشكلات و معضلات زياد ناشي از آن به وجود آمده است.
سيد علي مرتضوي افزود: با رونق شهركهاي اقماري، سرريز جمعيت را ميتوان به سوي اين مناطق سوق داد و از مشكلات سوء حاشيه نشيني جلوگيري كرد. البته اگر نظارتي بر اين مناطق نباشد و توسعه آنها بدون برنامه ريزيهاي بلند مدت و غيركارشناسانه باشد خود به يك معضل جديد تبديل ميشود.
شهردار منظريه تصريح كرد: بديهي است افرادي كه در اين شهركها سكونت دارند از لحاظ مالي امكان سكونت در متن شهرها را ندارند و اغلب متعلق به قشر متوسط و فقير جامعه هستند؛ اكثر آنها بومي آن مناطق نيز نبوده و در آرزوي داشتن شغل و آينده بهتر به اين شهرها مهاجرت ميكنند.
مرتضوي اظهاركرد: يكي از مهمترين مشكلات اين شهركها، نداشتن يك متولي خاص براي رسيدگي به وضعيت آنهاست. چندين سازمان و نهاد به طور موازي تصميم گيريهايي ميكنند كه در بسياري از زمانها نظرات آنها با هم تداخل داشته و در تعارض آشكار با يكديگر است.
وي با اشاره به راهكارها براي تقويت شهركهاي اقماري، ادامه داد: مجلس شوراي اسلامي بايد به كمك دولت، يك سازمان يا اداره را متولي اين كار كند و سپس يك برنامه جامع و كارشناسي شده براي توسعه اين شهركها، تصويب و به متوليان مربوطه ابلاغ كند.
اين كارشناس ضمن انتقاد از برنامههاي توسعهاي ابلاغي در اين مناطق، گفت: برنامههايي تاكنون براي توسعه و عمران اين مناطق ابلاغ شده، اما به دليل جامعيت نداشتن و نبود يك متولي خاص آن طور كه بايد در اجرا موفق نبوده است.
مرتضوي تصريح كرد: ظرفيتهاي متنوع و گستردهاي براي توليد سرمايه در اين شهركها وجود دارد كه با توجه به ظرفيتهاي بومي، ميتوان طرحهاي توجيهي متنوع و مختلفي، تعريف و بخش خصوصي را تشويق به اجراي آنها كرد.
وي افزود: از جمله برنامههاي موثر كه قابليت اجرايي مناسبي نيز در اينگونه مناطق دارد ميتوان به ايجاد خانههاي گل و گياه و پرورش آنها، ايجاد خانههاي بافت فرشهاي دستباف، ايجاد مراكز صنعتي پرورش مرغ و شترمرغ، كشتارگاههاي صنعتي و ايجاد شهركهاي صنعتي اشاره كرد.
شهردار منظريه خاطرنشان كرد: اين طرحها با توجه به اقليم و فرهنگ مناطق ميتواند متفاوت باشد، همچنين با تشويق سرمايه گذاران بخش خصوصي داخلي و حتي خارجي ميتوان مشكلات مالي اين مناطق و به تبع آن معضل بيكاري را رفع كرد.
به گزارش ايسنا، اگر معضل مهاجرت از روستا به شهر و تبعات منفي ناشي از آن هر چه سريعتر با ارايه راه حل عملي از سوي مراجع مديريتي رفع نشود، خود عامل بروز مشكلاتي چون اختلال منفي جمعيتي، رشد آمار بيكاري، افزايش آمار آسيبهاي اجتماعي و آسيبهاي نو پديد و مسائلي از اين دست خواهد شد.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]