واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: يلدا بهانهاي براي تقويت دوستيها/ احياي سنتهاي كهن هويت ميبخشد
شبي به بلندي يلدا كه با خود دوستيها، رفاقتها، آرامش را احيا ميكند با اهميت به اين شب آييني سنت گذشتگان را زنده نگه داريد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران فرارسيدن اولين شب بلند سال براي خود شور و حال خاصي در شهر به پا كرده و مردم را به تلاطم انداخته است تا به اين ترتيب آنها هم همچون گذشتگان خود اين شب آييني را به صلح رحم بپردازند.
*يلدا چگونه يلدا شد؟ خورشيد چگونه متولد شد؟
از گذشته واژه يلدا به معناي زايش و تولد است، ايرانيان باستان نيز به اين باور بودند كه فرداي شب يلدا با دميدن خورشيد روزها بلندتر ميشود تا تابش نور ايزدي افزايش مييابد و به اين ترتيب تا آخر پاييز و اول زمستان را شب زايش مهر و خورشيدي ناميدند و به اين دليل دهمين ماه سال دي نام گرفت كه ماه تولد خورشيد است.
*سنتها را دريابيد
شب يلدا هم همچون رسوم كهن براي خود راه و رسم ويژهاي دارد از وجود انواع خوراكيها و تنقلات متنوع از جمله ميوه، آجيل و شيريني گرفته تا تفال به حافظ و گردهمايي خانواده و فاميل تا بهانهاي براي گذراندن ساعات لذتبخش باشد.
امانالله قرايي مقدم، روانشناس و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران گفت: هر يك از آداب و رسوم داراي فلسفه و سوابق فرهنگي است، حتي در دين اسلام هم براي برپايي چنين سنتهايي كه در خود صلهرحم و انواع رفتارهاي اجتماعي پسنديده را در خود نهاد، سفارش شده است.
به گفته اين جامعهشناس، هماكنون افسردگي در وجود تك تك افراد جامعه رخنه كرده است و تنها راه كاهش اين آسيب مخرب كه جدايي و معضلهاي گوناگون به همراه دارد به وجود آوردن فضاي شاد و ارتقاي همبستگي اجتماعي ميتواند بسيار راهگشا باشد.
اين جامعهشناس گفت: افراد جامعه بايد هر چه بيش از پيش در پي ايجاد ساعات شاد براي خود و خانواده باشند تا به اين ترتيب بتوانند زندگي آرامتر داشته و به اين ترتيب رضايت از زندگي را ارتقا دهند.
قرايي مقدم با بيان اينكه نبايد هزينههاي گزاف مانعي براي ديد و بازديد و صلهرحم افراد باشد، گفت: در ديد و بازديدها هريك از افراد با تامين يكي از مخارج و وسايل اين شب ميتوانند كنارهم جمع شوند و به اين شكل اين آيين كهن را جشن بگيرند.
*شبي طولاني و سرد آغازي براي شكوفه درختان
حوالي پارك وي خانم ميانسالي بستههاي گوناگون آجيل را به دست گرفته و با ديدن ما برايمان آرزوي موفقيت و خوشبختي كرده و گفت: در گذشته بيشتر شبهاي فصل سرما همچون شب يلدا بود و همه افراد خانواده در كنار هم جمع ميشدند تا به اين ترتيب از حال و هواي هم باخبر شوند، اين فرد ميانسال با بيان اينكه ديگر از شب يلدا به بعد روزها طولاني ميشود، افزود: از قديم گفته شده بعد از شب يلدا چله كوچك خودي نشان داده سرماي زمستان به پايان ميرسد و نوبت به شكوفه كردن درختان و نوروز ميرسد.
*احساس هويت در اهميت به مناسك و سنتها
از جمله رسم و رسوم گوناگون اين شب ميتوان به چله برون و بردن هدايا براي نوعروسان اشاره كرد.
عبدالله اميدي، جامعهشناس درباره احياي سنتها و آيينهاي كهن به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: به طور كلي آيينهاي گوناگون از جمله نماز خواندن، شركت در مناسك گوناگون براي افراد ميتواند بسيار لذت بخش باشد.
وي افزود: شركت در مناسك گوناگون انسان را به يك سيستم وصل ميكند و همچون تغيير فصل ميتوان فرد را از موقعيتي ديگر ببرد.
به گفته اين جامعهشناس تاريخ ماحصل تجربه انسانها است و مناسك سرزمينها و هيجانهاي باعث ميشود كه انسان ريشهدار شد و احساس هويت و بودن كند.
با توجه به اينكه برپايي شب يلدا و نوروز قدمت هزار ساله دارد اما به اين ترتيب ميتوان خود را به نياكانمان وصل كرد و به اين ترتيب هويت جمعي را ارتقا دارد.
گزارش از زهرا سليماني
انتهاي پيام/
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]