واضح آرشیو وب فارسی:فارس: يك كارشناس اقتصادي در گفتوگو با فارس:تك نرخي شدن ارز با محدوديت عرضه منتفي ميشود
استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: با محدوديت در ارائه ارز، يكسانسازي نرخ ارز منتفي است، زيرا متقاضي براي برآوردن نياز مجبور به تأمين آن از بازار آزاد به نرخ بالاتر است.
آلبرت بغزيان استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس به تحليلي در مورد لايحه بودجه 93 پرداخت و گفت: لايحه بودجه 93 با توجه به بودجه 92 انقباضي است و به صورت معقولانه به پروژهها اعتبار تخصيص داده شده، به طوري كه به پروژههاي با درصد پيشرفت بيشتر اعتبار زيادتر و به پروژههاي با درصد پيشرفت كمتر، اعتبار كمتري تعلق گرفته كه اميدوارم لايحه بودجه 93 به همين روش پيش رود و دچار متمم و فشار نشود.
وي افزود: بنابراين لايحه بودجه 93 از جهت انتخاب پروژهها و تأمين مالي و تخصيص اعتبار به پروژهها واقعبينانهتر و بدون تعارف تنظيم شده است.
اين استاد اقتصاد در پاسخ به سؤال ديگر خبرنگار فارس مبني بر اينكه آيا اختصاص اعتبار به پروژهها و طرحهاي عمراني خارج از توان دولت در صورتي كه دولت بخواهد پاسخ مثبت به اعتراض نمايندگان دهد، تورمزا است يا خير، افزود: تعيين بودجه براي طرحها و پروژههاي خارج از توان دولت تورمزاست، زيرا با تخصيص بودجه به طرح و پروژهاي اين اعتبار تخصيصي به يك خلاء و بدهي براي دولت تبديل ميشود كه قابل حذف نيست.
وي افزود: با تخصيص اعتبار آن بودجه قابل مطالبه ميشود و در صورتي كه دولت با توجه به منابع قادر به پرداخت آن در موعد مقرر نباشد، مجبور به موكول كردن پرداخت آن آينده ميشود و يا در اثر فشار مجبور به پرداخت اعتبار ميشود كه اين اتفاقات منجر به افزايش نقدينگي و تورم ميشود.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران افزود: درخواست نمايندگان در اين مورد تا حدودي غير منطقي است. درست است كه نمايندهها سعي ميكنند، بودجه بيشتر براي حوزههايشان جذب كنند، ولي اگر به صورت كلي نگاه كنيم، اختصاص بودجه بيشتر يعني انبساطي بستن بودجه كه بعدا دود تبعات تورمي آن به چشم مردم ميرود.
بغزيان گفت: بنابراين دولت بايد در مورد اين درخواست نمايندگان مقاومت كند و اگر بعدها گشايش مالي پيش آمد، اعتبارات پروژههاي عمراني را تغيير دهد، زيرا در صورت تسليم شدن در قبال اين درخواستها بعدها جوابگوي تورم پيشرو نخواهد بود.
وي افزود: قيمت نفت، ارز و درآمدهاي پيشبيني شده از محل دريافت ماليات در لايحه بودجه 93 واقعبينانه است، به طوري كه درآمدها بدبينانه و حداقل و هزينهها خوشبينانه و با عدد بالاتري تنظيم شده تا بتواند جوابگوي مخارج دولت باشد.
اين كارشناس اقتصادي در مورد اينكه آيا نرخ 2650 توماني ارز دلار در لايحه بودجه 93 ميتواند مبناي تك نرخي شدن آن در سال آينده باشد، اظهار داشت: تك نرخي شدن ارز مستلزم آن است كه دولت به اندازه كافي ارز داشته باشد، تا بتواند به متقاضي ارز به هر اندازه و در هر زمان كه آن را مطالبه ميكند، ارز بدهد.
وي افزود: دولت محدوديت ارزي دارد بنابراين با اين محدوديت در اصل يكسانسازي نرخ ارز منتفي است، زيرا وقتي كمبود در ارائه ارز از سوي دولت داريم، متقاضي براي تأمين نيازش مجبور است كه به سمت بازار آزاد برود و بازار آزاد هم آن را با نرخ بيشتر از نرخ دولتي عرضه ميكند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: به عنوان يك فرد آگاه و مطلع كه مطالعاتي در اين زمينه داشتهام، ميدانم كه يكسانسازي نرخ ارز يعني اينكه نرخ بازار آزاد به سمت نرخ دولتي نزديك شود، ولي چون دولت نميتواند ارز كافي تأمين كند، عملا چنين اتفاقي هم نميافتد و بنابراين دو نرخي شدن نرخ ارز به قوت خود باقي ميماند.
بغزيان در خصوص تخصيص اعتبار 38 هزار ميليارد توماني به هدفمندي يارانهها، بيان داشت: قانون هدفمندسازي مصوبه مجلس را دارد و بايد به آن احترام گذاشت، اگر هم اشتباه بوده از آنجا كه با بررسي جميع جهات در مورد آن تصميمگيري شده، بايد تابع آن بود و سعي در رفع نواقص آن داشت.
انتهاي پيام/ب
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]