واضح آرشیو وب فارسی:فارس: يك كارشناس محيط زيست اعلام كردآلودگي و صيد بياندازه مهمترين علل كاهش ذخاير دريايي
كارشناس محيط زيست دريايي حفاظت محيط زيست مازندران آلودگي و صيد بيش از حد را مهمترين علل كاهش ذخاير دريايي دانست.
سينا معماري امروز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري فارس در ساري اظهار داشت: آلودگيها و صيد بيش از حد مجاز بهعنوان مهمترين علل كاهش ذخاير است و تقريبا بستر تمام رودخانههاي كشور كه زيستگاه ماهيان خاوياري بوده نيز تخريب شد.
وي افزود: آخرين برآوردها نشان ميدهد تا چند سال آينده ميزان ذخاير ماهيان خاوياري به صفر ميرسد و از سوي ديگر كنوانسيون گونههاي در معرض خطر انقراض نيز اعلام كرده تكثير، پرورش و بازسازي اين ذخاير خوب انجام نشده است.
معماري با اعلام اينكه ميزان صيد اين ذخاير در سالهاي گذشته به يك صدم كاهش يافت و تقريبا صيد ماهيان خاوياري در چهار كشور حاشيه ممنوع بوده و در ايران نيز محدود شد، گفت: از سوي ديگر آلودگيها و صيد بيش از حد مجاز بهعنوان مهمترين علل كاهش اين ذخاير است.
كارشناس ارشد اداره كل حفاظت محيط زيست مازندران افزود: تقريبا بستر تمام رودخانههاي كشور كه زيستگاه ماهيان خاوياري بوده، تخريب شده به شكلي كه بهعنوان مثال در سفيدرود به عنوان مهمترين رودخانه تكثير ماهيان خاوياري حتي 10 درصد از ماهيان مولد نيز بهدليل صيد غيرمجاز نميتوانند به مناطق بالادست رودخانه برسند.
معماري تصريح كرد: در سواحل درياي خزر بهرهبرداري نامناسب و بيش از ظرفيت از منابع طبيعي، تخريب و تغيير اكوسيستمهاي طبيعي و تغيير كاربري حاصلخيزترين اراضي جلگهاي و جنگلي، بهرهبرداري بيرويه از منابع زيرزميني و پيشروي آبهاي شور به داخل آبخوانهاي شيرين و آلودگي روزافزون منابع آب سطحي عمدهترين چالشهايي است كه به رغم وجود قابليتهاي ممتاز جغرافيايي، طبيعي و اكولوژيكي كاملا بهچشم ميخورد.
وي ادامه داد: آلودگي زيستمحيطي ناشي از دفع نامناسب فاضلاب و انتقال زهآب كشاورزي، فعاليتهاي اكتشاف استخراج و انتقال ذخاير نفت، فقدان تعامل مناسب ميان زيربخشهاي مختلف حمل و نقل، بالا بودن تراكم جمعيت و محدود بودن فرصتهاي شغلي، مكانيابي نامناسب شهركها و نواحي صنعتي، پايين بودن سطح خدمات برتر در شهرهاي مياني، متوسط و نابرابري شديد فضايي در نظام خدماتي از ديگر چالشها است.
اين مسئول يادآور شد: از طرفي در كشور ما در سواحل اين دريا فاضلابهاي شهري و روستايي به دليل عدم تصفيه كامل به يكي از معضلات درياي خزر تبديل شدهاند كه مطالعات نشان ميدهد ميزان ورود فاضلابهاي شهري و روستايي در سواحل ايران به خزر بالا است.
معماري ادامه داد: براساس نتايج 16 ايستگاه سنجش آلودگي از بندر تركمن تا آستارا از سال گذشته تاكنون آلودگي ميكروبي پنج شناگاه در منطقه بين «نور» تا «تنكابن» به ويژه «چالوس» و «نوشهر» وضعيت بسيار نامناسبي دارند به شكلي كه ميزان آلودگي آنها بسيار بالاتر از حد استانداردهاي سازمان بهداشت جهاني و EPA آمريكا است و حتي ميزان برخي پارامترها حدود 10 تا 15 برابر حد مجاز است.
اين كارشناس گفت: 85 درصد آب خزر از طريق رود «ولگا» از كشور روسيه تامين ميشود و بيشترين آلودگيها نيز از اين طريق وارد خزر ميشود چرا كه بزرگترين صنايع در حاشيه رود ولگا است و اين در حالي است كه روسيه اطلاعات اين صنايع را در اختيار كشورهاي حاشيهاي قرار نميدهد.
وي گفت: آخرين برآوردها نشان ميدهد تا چند سال آينده ميزان ذخاير ماهيان خاوياري به صفر ميرسد.
معماري بيان داشت: اثرات زيان بار زيستمحيطي هماهنگي ميانبخشي و بهرهگيري از سواحل به منزله دروازههاي كشور در چهارچوب سند چشمانداز بلندمدت كشور و قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي سند ساماندهي سواحل كشور تهيه و ارائه شده است.
وي اظهار داشت: سند ساماندهي سواحل كشور، برخوردي سه سطحي شامل سطوح راهبردي، ساختاري و مديريت اجرايي را توصيه ميكنيم البته در سطح نخست راهبردهاي بلندمدت توسعه مناطق ساحلي كشور در قالب راهبردهاي آمايشي اين مناطق ارائه شدهاند.
اين مسئول گفت: در سطح دوم چگونگي بسترسازي فيزيكي براي تحقق اين راهبردها در قالب طرحهاي توسعه و عمران(كالبدي) صورت خواهد گرفت و در سطح سوم طرح مديريت يكپارچه مناطق ساحلي تهيه و به اجرا درخواهد آمد، اين سند از نظر مقياس جغرافيايي عرصههايي فراتر از حريم سواحل در قالب چهار محدوده شامل محدوده تأثيرپذيري، محدوده نظارت و پايش، محدوده مديريت يكپارچه ساحلي، محدوده نوار ويژه ساحلي را در برميگيرد.
كارشناس محيط زيست دريايي اداره كل حفاظت محيط زيست مازندران عدم تعامل موثر بين بخش توسعه ناموزون و بعضا غيرمجاز واحدهاي توليدي، خدماتي و سكونتگاههاي انساني در مناطق ساحلي، دريايي، دهانه و حواشي رودخانهها و تالابها، صيد غيرمجاز و به تبع آن كاهش شديد ذخاير ماهيان تجاري و گونههاي در معرض خطر انقراض آبزيان را از تنگناهاي محيط زيست درياي مازندران اعلام كرد.
معماري ورود آلايندههاي زيست محيطي به دريا به واسطه عدم مديريت فاضلابهاي صنعتي، خدماتي، خانگي و مصرف بيرويه انواع كود و سموم كشاورزي و ورود گونه مهاجم شانهدار به درياي مازندران را خطرناك دانست و گفت: تخليه پسآب و پسماند از سوي شناورها در دريا، رهاسازي بعضي از شناورهاي فرسوده در مناطق دريايي ساحل، توسعه فعاليت اكتشاف، استخراج، فرآوري و انتقال منابع هيدروكربني در مناطق ساحلي و دريايي از ديگر تنگناهاي موجود در اين دريا است.
وي تخليه و دپوي پسماندهاي خانگي در مجاورت رودخانهها و مناطق ساحلي دريايي، اجراي برخي طرحها و پروژههاي عمراني در مناطق ساحلي و دريايي پيش از طي مراحل قانوني و بدون ارزيابي و نظارت موثر زيست محيطي، ورود شيرابه مكانهاي دفع زباله و ورود مستقيم انواع پسماند از طريق رودخانههاي آلوده استان از طريق دريا را به عنوان مشكلات زيست محيطي درياي مازندران نام برد.
اين كارشناس تهديد تنوع زيستي در رودخانهها و محيط زيست دريايي ناشي از اجراي پروژههاي سدسازي و خشك شدن دورهاي برخي رودخانههاي استان در نتيجه بهرهبرداري بيش از حد منابع آب در بالادست و عدم تأمين حقآبه آبزيان و عدم تجهيز پلاژها و شناگاههاي ساحلي به سامانههاي كارآمد جمعآوري و تصفيه فاضلابهاي انساني و مديريت پسماند در نتيجه ايراد مواد آلاينده به ساحل و آبهاي ساحلي را نيز مشكلات ديگر اين دريا بيان كرد.
كارشناس محيط زيست دريايي اداره كل حفاظت محيط زيست مازندران گفت: يكي از مهمترين چالشهاي محيط زيست درياي خزر هماهنگ نبودن كشورهاي حاشيه اين دريا است به شكلي كه همكاري و هماهنگي بين كشورها در حد مطلوبي نيست و كشورهاي حاشيه اطلاعات كامل را درباره صنايع و آلودگي خود ارائه نميكنند.
انتهاي پيام/2296/
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]