واضح آرشیو وب فارسی:ايران: توسعه مهد كودك؛ آري يا نه؟
مريم جهانپناه
آمارهاي ارائه شده از سوي دستگاههاي ذيربط نشان ميدهد بهطور متوسط به ازاي هر هزار كودكي كه به مهدها اضافه ميشود براي 79نفر شغل مستقيم و حداقل 26نفر شغل غير مستقيم به وجود ميآيد. با اين رويكرد اگر 80درصد كودكان وارد مهد شوند در كل استعداد ايجاد 579هزار شغل در اين حوزه وجود دارد كه اين مهم با تسهيل بيشتر صدور مجوزها و افزايش مهد كودكها محتمل است.
هماكنون از 8ميليون و 110هزار و 88 كودك زير 6سال در ايران، 641هزار و 774 كودك زير 5سال در مهد كودكهاي تابعه سازمان بهزيستي و حدود 350هزار كودك بين 5 تا 6 سال در مراكز پيش دبستاني آموزش و پرورش پذيرش ميشوند كه جمعاً 12درصد از كل كودكان كشور را تشكيل ميدهند. در حالي كه آمارهاي در دسترس نشان ميدهد 80درصد از كودكان زير 6سال ژاپن به مهد كودك ميروند يا در فرانسه كودكان 5 تا 6ساله صد درصد، 4 تا 5ساله 85درصد و
2 تا 4 ساله 35 درصد مهدكودكي هستند. اين آمارها نشان دهنده شكاف بالاي پذيرش كودكان در مهدكودكهاي ايران نسبت به كشورهاي توسعه يافته است. آسانسازي صدور مجوزهاي مختلف يكي از مهمترين اقداماتي است كه ميتوان براي بهبود محيط كسب و كار و ايجاد اشتغال در كشور اتخاذ كرد. براساس بررسيهاي بينالمللي، صدور مجوز در ايران نسبت به ساير كشورها بسيار كند و پرهزينه است. رتبه ايران در ميان 187كشور در سال 2012 ميلادي 144 و در سال 2013 با يك پله افت 145 بوده است. صدور مجوز تأسيس مهدكودك يكي از اين موارد است و سازمان بهزيستي كشور عهدهدار آن است. دكتر همايون هاشمي رئيس سازمان بهزيستي كشور در اين باره به ايران ميگويد: از سال گذشته صدور مجوز براي مهدهاي كودك 13درصد رشد داشته و به 18هزار مجوز رسيده است. به گفته وي در حال حاضر با توجه به شرايط توسعهاي جامعه، به دنبال توسعه كمي مهدهاي كودك و افزايش تعداد آنها هستيم.
به اعتقاد كارشناسان، الگويهاي فرهنگي هر كشور متفاوت است و شايد در كشور ما ضرورت نداشته باشد كه همه كودكان به مهد بروند اما براي ورود به دبستان ضرورت دارد. همچنين رفتن به مهد كودك ميتواند در جذب بيشتر كودكان به مدرسه تأثيرگذار باشد. دكتر هاشمي در اين باره ميگويد:
بهطور كلي رويكرد ما توصيه به سپردن كودك به مهدهاي كودك نيست. چون بهترين جا و مكان براي كودكان زير 4سال يا حتي زير 6سال نزد مادر و در محيط خانواده است.
به گفته رئيس سازمان بهزيستي كشور مهد براي كودكاني خوب است كه والدين آنها نميتوانند در ساعاتي از روز مراقب شان باشند. از اين رو محيطي امن با شرايطي شبيه به خانه و خانواده براي فرزندان تعريف شده كه بتوانند تنها بخشي از ساعات روز را در آنجا سپري كنند. هاشمي ميگويد: در كشورهاي توسعه يافته و پيشرفته چون اكثر پدران و مادران شاغل هستند، گرايش به سپردن كودكان به مهد بيشتر است اما در كشور ما كه بسترهاي تربيتي و ديني در ميان خانوادهها پررنگ است توصيه شده كه فرزندان زير 6 سال به وسيله مادران تربيت شوند. بنابراين مهد كودك به هيچ وجه نميتواند جاي خالي محيط خانواده را بگيرد. با اين همه جايگاه مهدهاي كودك در بالا بردن انعطاف شخصيتي كودكان، يادگيري زندگي جمعي، افزايش خلاقيت و آشكار شدن استعدادهاي نهفته آنان، ارتباط بيشتر با محيط پيرامون و اجتماع بر كسي پوشيده نيست. همچنين آشنا شدن با هنجارها و ارزشهاي جامعه، آزاد شدن وقت والدين و افزايش تقاضا براي اشتغال، افزايش بهره وري والدين، بهبود نرخ زاد و ولد، ايجاد اشتغال به صورت مستقيم و غيرمستقيم از مزاياي ديگر افزايش مهد كودك و ضريب نفوذ آن است. همايون هاشمي در اين باره ميگويد: چون مهد كودك يك محيط جمعي است با ويژگيهاي خاص خود و نيز مطابق با استانداردهاي ديني و نظام آموزشي، كودكان در چنين محيطي مهارتهاي زندگي را بهتر ميآموزند و ارتباط آنها با همسن و سالهاي خود بهتر ميشود. همچنين ارتباط آنها با جامعه نيز تقويت خواهد شد. بنابراين ميتوان گفت مهدهاي كودك علاوه بر معايب، مزايايي نيز دارد.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]