محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830591067
چگونه پژوهش کنیم؟
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
به مناسبت هفته پژوهش؛
چگونه پژوهش کنیم؟ خبرگزاری رسا ـ پژوهش یک علم است و آیین؛ مبانی و فرآیندی دارد که بدون توجه به آنها، پژوهش نازای و بیبار میگردد و به بیراهه کشیده میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اهواز، شایسته است همه بدانیم مادرزاد، پژوهنده و نویسنده نبوده و هنگامی که به دنیا آمده ایم، قلم و کاغذ در دستان خویش نداشته ایم و باید علم پژوهش را آموزش ببینیم و آن را از آشپزی و رانندگی کمتر ندانیم.
آن چه در این یادداشت به قلم آمده، 20 نکته به زبان ساده در زمینۀ آیین پژوهش و برای نوپژوهان و نوقلمان است.
1. تا آن جا که امکان دارد، بکوشید هر مطلبی را در منبع اصلی خود ببینید و از همان جا نقل کنید. بارها اتفاق افتاده است که نقل مطالب از منابع واسطه و دست دوم و چندم، با لغزش ها یا نادرستی هایی همراه شده است.
به طور مثال، عبارت «خرمشهر را خدا آغاز کرد»، از امام خمینی(ره) نیست و به صورت دیگر و با عبارت کاملاً متفاوتی است. یا بیت «چنین گفت پیغمبر راستگوی/ ز گهواره تا گور دانش بجوی»، در شاهنامۀ فردوسی دیده نشده است.
2. توجه دقیق داشته باشید که برای چه مخاطبی و چه نیازی در حال پژوهش و نگارش هستید؛ زیرا رعایت این نکته در جمله بندی و حتی واژگان نگارشی شما کاملاً تأثیرگذار خواهد بود.
به طور مثال، در تحقیق های عمومی، واژه های پیچیدۀ علمی یا فرنگی را به کار نبرید و نگویید: «سازمان ملل متحد در پکیج پیشنهادی خود، میخواهد کشورهای جهان سوم را بیشتر ساپورت کند»؛ بلکه به جای «پکیج» و «ساپورت»، از کلمات «بسته» و «حمایت» استفاده کنید.
3. بر حافظه و محفوظات خود چندان تکیه نکنید. محققان بزرگی بوده اند که با توجه نکردن به این نکته، دچار لغزش ها و اشتباهات بزرگی شده اند. علامه محمد قزوینی، بنیانگذار روش تحقیق جدید در ایران که در دقت و حافظه کم نظیر بوده است، گفته بود که من هر وقت بخواهم سورۀ توحید را هم بنویسم، به قرآن مراجعه می کنم.
4. سخن و نظریۀ دیگران را بدون هیچ تغییر و کاهش یا افزایشی نقل کنید تا هم امانت علمی را رعایت کرده و هم نسبتی نادرست به گویندگان آن نداده باشید. چه بسا که تغییر یک کلمه یا حتی یک حرف، سخنی را کاملاً دگرگون کند.
به طور مثال، در مصراع آخر سرودۀ زیر، چنان چه حرف اضافۀ «در» به «بر» تغییر یابد، واژۀ دراندازیم به براندازیم تبدیل و منظور شاعر کاملاً دگرگون می شود:
دل را به قـرار دیگـر انـدازیــمـش خاکسـتـر را بـه آذر انـدازیــمـش
آن طرح نُوی که در سر حــافظ بود مـا آمـده ایـم تـا در انـدازیــمـش
5. پژوهش خود را پیش از انتشار و عرضۀ عمومی، در معرض نقد دیگران قرار دهید تا با اشتباهات کمتر یا حتی بدون اشتباه انتشار یابد و آن گونه نباشد که بعد از چاپ متوجه شوید.
به طور مثال، عبارت «انقلاب ما انفجار نور بود»، از امام خمینی(ره) نیست و به گونه ای دیگر و از یاسر عرفات نقل شده است.(صحیفۀ امام، ج6، ص 181)
6. زبان معیار و استاندارد را در نگارش پژوهشنامه و آثار علمی به کار گیرید؛ به طور نمونه، در متن های دانشنامه ای نمی توان از زبان ادبی و شاعرانه استفاده کرد و گفت: «پروفسور محمود حسابی در سال... شمع وجودش به خاموشی گرایید»؛ بلکه باید گفت: «... در گذشت» یا «... از دنیا رفت».
7.تا آن جا که ممکن است از عنوان های گویا، کوتاه(حدود سه – چهار کلمه)، زیبا، متناسب با محتوا و بدون هر اغراق گویی استفاده کنید. به این عنوان ها بنگرید: جوانی المثنی ندارد، زنبورهای عسل دیابت گرفته اند، فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی، آیین بدنویسی، ارج نامۀ ایرج(یادنامۀ استاد ایرج افشار)، «می باشد» غلط نمی باشد، دستور زبان عشق و قرائتی از قرائتی(دربارۀ زندگی حاج آقای قرائتی).
8. به تلفظ نام های خاص(اَعلام) اهمیت دهید و با مراجعه به منابع معتبر، مانند بخش اَعلام فرهنگ معین، آنها را درست بنویسید.
به طور مثال، امام حسن عسکری(ع) (نه امام حسن عسگری)، ابوذر غِفاری(نه ابوذر غَفّاری)، شِهاب الأخبار(نه شَهاب الأخبار)، حاتِم طائی(نه حاتَم طائی)، نیکُلسون(نه نیکِلسون) و کارنِگی(نه کارِنگی) درست است.
9. سعی کنید در هر تحقیقی، یک حرف نو را ارائه دهید و یک سخن و اندیشۀ تازه را با مخاطبان خود در میان بگذارید. در غیر این صورت، جای تقلید و تحقیق را اشتباه گرفته ایم و نتیجۀ تحقیقمان! چیزی جز این نخواهد بود: «اتوبوس از مینی بوس بزرگ تر است».
پس به گفتۀ مولوی:
هین سخن تازه بگو تا دو جهان تازه شود وا رَهـد از حدّ جهان، بی حد و اندازه شود
10. کلی گویی نکنید؛ به طور مثال اگر می گویید: «شماری از دانشمندان یا روانشناسان در این زمینه معتقدند که...»، برخی از آنان را نام ببرید و مأخذ گفته شان را به طور دقیق و با ذکر عنوان نوشته، شمارۀ جلد و صفحه و مانند آن بیاورید.
11. از اِنتحال و سرقت علمی و ارائه سخنان و اندیشه های دیگران با نام و عنوان خویش بپرهیزید و مواظب باشیم که با تغییر دادن یا جابهجا کردن چند کلمه و چند جمله از یک مطلب و نظریه ای، نمی توانیم اثر جرم سرقت علمی را از صحنۀ پژوهش خود بزداییم و البته که روزی مشت وا و آدمی رسوا می شود.
12. پژوهش، علمی ساختارمند است. بنابراین، در چینش و دسته بندی مواد ومطالب پژوهش، ترتیب منطقی و ساختار هندسی آن را کاملاً رعایت کنید؛ به طور نمونه، اثبات سخن یا نظریه ای را بر مطالبی موقوف نکنید که هنوز آن ها را ذکر نکرده اید:
بیار ای سـخنگوی چابک سرای بساط سخن را یکایک به جای
13. هر نکته و مطلبی را که حتی "احتمال" می دهید به کار و موضوع پژوهشی تان ارتباط دارد، یادداشت کنید؛ چون در مراحل بعدی تحقیق، معلوم نیست که یادتان بیاید آن نکته و مطلب را در کجا دیده اید. از سوی دیگر، اگر بعداً متوجه شدید که این گونه یادداشت ها به کارتان نمی آید، می توانید آن ها را راحت حذف کنید. حذف کردن بسیار آسان تر از پیدا کردن است.
14. هیچ کار پژوهشی را پیش از دو کار مهم "بازنگری" و "بازنگاری"، به کسی یا جایی عرضه نکنید. پس از آن نیز چنان چه فرصت و مهلت دارید، مدتی حدود مثلاً سی تا چهل روز، از پژوهش خود فاصله بگیرید و مجدداً به سراغش بروید و آن را مطالعه کنید. آنگاه خواهید دید که چه کار خوبی انجام داده و تحقیقتان را درست تر و پاکیزه تر سامان بخشیده اید:
سـحـر گه ره رُوی در سـرزمینی همی گفت ایـن مـعما بـا قرینـی
که ای صـوفی! شراب آنگه شود صاف که در شیشه برآرد اربعینـی
15. هنگام پژوهش و نگارش، شور و احساسات و عواطف خود را کنترل و مدیریت و ادب علمی را رعایت کنید و به دلیل های علمی، عقلی، وحیانی و جز آن روی آورید. به گفتۀ سعدی:
دلایــل قــوی بـایـد و مـعنوی نه رگ های گردن به حجت قوی
16. اگر می خواهید که در تألیف موفق باشید، در تحقیق بیش تر دقت کنید و برای آن بیش تر وقت بگذارید و اصل «تحقیق بهتر، تألیف بهتر» را سرلوحۀ فعالیت های پژوهشی خویش قرار دهید:
چه خوش گفت این سخن پیر جهانگرد که دیر آی و درست آی ای جوانـمـرد
17. وحدت روش را در نگارش پژوهشنامه رعایت کنید؛ به طور مثال، چنان چه در آغاز پاورقی، نام کوچک و نام بزرگ پدیدآورندۀ اثر را می آورید، این روش را در تمام پاورقی ها به طور یکسان به کار بندید و این گونه نباشد که گاهی نام بزرگ پدیدآورنده ها یا گاهی عنوان کتاب ها را در آغاز پاورقی ذکر کنید.
18. به آخرین چاپ هر اثر استناد کنید؛ زیرا امکان دارد که نسبت به چاپ های پیشین آن، دارای حذف یا اضافات یا تجدید نظرهایی باشد و نیز می دانیم که از دیدگاه علمی، آخرین و جدیدترین نظر هر پدیدآورنده ای ملاک عمل در نقد و بررسی است.
19. از آفت های موجود برای بعضی از محققان، انجام دادن تحقیق های متنوع و متعدد، اما ناتمام است. بنابراین، تلاش کنید تا یک پژوهش را به پایان نرسانده اید، به پژوهش دیگری نپردازید. یک تحقیق کامل و تمام، بهتر از ده ها تحقیق ناقص و ناتمام است.
20. شایسته است هفت روش زیر را یاد بگیرید که ارتباط نزدیک با فعالیت های پژوهشی دارد: 1. روش مطالعه و تندخوانی؛ 2. روش خلاصه نویسی؛ 3. روش فیش برداری؛ 4. روش کتاب شناسی و مأخذشناسی؛ 5. روش دسته بندی مطالب؛ 6. روش ترجمه؛ 7. روش کار با رایانه و استفاده از برنامه های رایانه ای و به ویژه تایپ.
عبدالرحیم موگهی(شمیم)
/9464/702/ر
۱۳۹۲/۹/۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[مشاهده در: www.rasanews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]
صفحات پیشنهادی
اکبر گلپایگانی چگونه «گلپا» شد؟
اکبر گلپایگانی چگونه گلپا شد اکبر گلپایگانی هنرمندی است سهل وممتنع مانند آوازهایش صدای رسای او هم در نسل قبل محبوب بود وهم نسل جدید به کارهای گلپایگانی ارتباط برقرار میکند در برنامه گلهای جاویدان توانسته مدرک پروفسوری موسیقی را از کشور فرانسه به خود اختصاص دهد روزنامه آرمانشما نظر بدهيد/واكنش دستگاه ديپلماسي ايران در قبال رفتارهاي اخير امريكا در موردقرارداد ژنو،چگونه باشد
شما نظر بدهيد واكنش دستگاه ديپلماسي ايران در قبال رفتارهاي اخير امريكا در موردقرارداد ژنو چگونه باشد با توجه به توافق ژنو كه مقرر شده بود چنين اقداماتي عليه ايران متوقف شود انتظار شما از مسئولان ديپلماسي كشور در برخورد با اين رخداد چيست دوشنبه 25 آذر 1392مشكل پژوهش در ايران چيست؟
مشكل پژوهش در ايران چيست در اين برنامه ها دانشگاهها پژوهشگاهها و پارك هاي علم و فناوري و همچنين واحدهاي علم و فناوري وپژوهش-توسعه در وزارتخانه هاي مختلف مراسمي به اين مناسب برگزار مي كنند تجليل از پژوهشگران برتر و برگزاري نمايشگاه از مراسم ديگر در اين هفته است اينها همه برنامبرگزاري سومين نمايشگاه توانمنديهاي پژوهشي دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي
برگزاري سومين نمايشگاه توانمنديهاي پژوهشي دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي سومين نمايشگاه توانمنديهاي پژوهشي دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي با حضور معاون علمي و فناوري رييس جمهور برگزار شد به گزارش خبرنگار دانشگاهي باشگاه خبرنگاران مراسم تجليل از پژوهشگران برترسال ۱۳۹۲دانشگاه با حضورمعاون پژوهشي بنياد شهيد و امور ايثارگران: ويكيپدياي شاهد راهاندازي ميشود
معاون پژوهشي بنياد شهيد و امور ايثارگران ويكيپدياي شاهد راهاندازي ميشود طرح هر شهيد يك وبلاگ اجرايي ميشود بودجه دو سال گذشته معاونت پژوهش مطلوب نبود اما اميدواريم درسال ۹۳ اين رقم بهبود يابد معاون پژوهشي بنياد شهيد و امور ايثارگران ويكيپدياي شاهد راهاندازي ميشود ايلنامركز پژوهشهاي مجلس:سيستم حزبي با ادامه روند فعلي به دستاورد قابل توجهي نميرسد
مركز پژوهشهاي مجلس سيستم حزبي با ادامه روند فعلي به دستاورد قابل توجهي نميرسد دفتر مطالعات سياسي اين مركز اعلام كرد وزارت كشور از مهمترين وزارتخانه ها در جمهوري اسلامي ايران است دليل اهميت اين وزارتخانه به كار ويژه هاي آن بر مي گردد اين وظايف را مي توان تركيبي از امور سياسياساس تحول در توليد پژوهش است
اساس تحول در توليد پژوهش است مدير كل آموزش و پژوهش معاونت سيما گفت توليد برنامههاي تلويزيوني با كار پژوهشي تحول پيدا مي كند به گزارش روابط عمومي رسانه ملي دكتر اسلامي مهر در سومين روز از هفته پژوهش و در نشست تخصصي راهكارهاي بهره مندي از يافته هاي پژوهشي در برنامه سازي تلويزيونآيتالله كعبي:مرجعي براي تجميع همه پژوهشها در حوزه علوم اسلامي ايجاد شود
آيتالله كعبي مرجعي براي تجميع همه پژوهشها در حوزه علوم اسلامي ايجاد شود عضو مجلس خبرگان با بيان اينكه امروز جامعه نيازمند مديريت كارآمد در حوزه علم و پژوهش است افزود متاسفانه پالايش علم در كشور صورت نگرفته يعني علم و پژوهش را نتوانستهايم به زبان مخاطب تدوين و تبيين كنيم بهبخش خصوصي فاصله بسيار عميقي با پژوهش دارد
بخش خصوصي فاصله بسيار عميقي با پژوهش دارد بهكارگيري پژوهش و افراد خبره در سازمانها موجب پيشرفت علمي و اجتماعي كشور ميشود محمدرضا حميدزاده معاون پژوهشي دانشكده حسابداري دانشگاه شهيد بهشتي در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي باشگاه خبرنگاران افزود براي تبيين جايگاه پژوهش اولين نتجليل از پژوهشگران برتر مركز تحقيقات اسلامي مجلس در قم
تجليل از پژوهشگران برتر مركز تحقيقات اسلامي مجلس در قم به مناسبت هفته پژوهش مراسم تجليل از پژوهشگران برتر مركز تحقيقات اسلامي مجلس شوراي اسلامي با حضور حجتالاسلام والمسلمين محمدحسن ابوترابي فرد نايب رييس مجلس شوراي اسلامي در قم برگزار خواهد شد به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگارانمركز پژوهشهاي مجلس اعلام كردافزايش اتكاي بودجه بر خلاف سياستهاي كلي/ تامين ۷۷هزارميليارد تومان بودجه از نفت
مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كردافزايش اتكاي بودجه بر خلاف سياستهاي كلي تامين ۷۷هزارميليارد تومان بودجه از نفت مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد در سال 1391 حدود 426 هزار ميليارد ريال از منابع بودجه از فروش منابع نفتي تامين شد كه در لايحه بودجه سال 1393 به 778 هزار ميليارد ريال رسيدهقاليباف: با پژوهش داخلي، از زباله تهران برق ميگيريم/ مديرعامل پسماند: دستگاههاي اين كار وارداتي است
قاليباف با پژوهش داخلي از زباله تهران برق ميگيريم مديرعامل پسماند دستگاههاي اين كار وارداتي است به گزارش خبرآنلاين محمدباقر قاليباف توليد برق از زباله را نتيجه اعتماد به پژوهشگران ايراني دانست پروژه اي كه برق حاصل از آن بسيار گرانتر از روشهاي معمول تمام مي شود زيرا دستگاتجليل از پژوهشگران برتر دانشگاه علوم پزشكي اراك
تجليل از پژوهشگران برتر دانشگاه علوم پزشكي اراك اراك - خبرگزاري مهر همزمان با دومين روز از هفته پژوهش در مراسمي از 22 پژوهشگر برتر دانشگاه علوم پزشكي اراك با اهداي لوح تجليل شد به گزارش خبرنگار مهر مديرتحقيقات و اطلاع رساني پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك ظهر چهارشنبه در اين مرا-
گوناگون
پربازدیدترینها