واضح آرشیو وب فارسی:مهر: عمان رقيب جديد ايران در بازار نفت خليج فارس/ برنامه جديد اعراب براي صيد نفتكشها
همزمان با كاهش فروش نفت ايران به كشتيهاي عبوري در خليج فارس به دليل نامشخص بودن فرمول فروش سوخت، عمان هم پس از امارات متحده عربي براي توسعه صنعت بانكرينگ و تصاحب بخشي از بازار نفتي ايران در درياي عمان خيز برداشته است.
به گزارش خبرنگار مهر، پس از امارات متحده عربي، كشور عمان هم براي تصاحب بخشي از بازار بانكرينگ نفتي ايران در درياي عمان، ساخت و بهرهبرداري از يك پايانه جديد نفتي را در دستور كار قرار داده است.
ايران هر چند با صادرات سالانه 16 تا 18 ميليون تن نفت كوره عنوان يكي از بزرگترين صادركنندگان اين فرآورده ميان تقطيري نفت جهان را يدك ميكشد اما امارات كه يكي از بزرگترين خريداران نفت كوره ايران بوده به بزرگترين فروشنده سوخت به كشتيها و نفتكشها در خليج فارس تبديل شده است.
از اين رو امارات كه پيش از ايران از فرصت هشت سال جنگ تحميلي ايران استفاده كرد و با راهاندازي مخازن ذخيره سازي و مراكز عرضه دريايي سوخت به كشتيها (بانكرينگ) در خليج فارس درآمدي سالانه 20 تا 22 ميليارد دلاري را هدف گذاري كرد و هم اكنون بيش از 80 درصد بازار فروش بانكرينگ منطقه خليج فارس و تنگه هرمز در اختيار سرمايه گذاران اماراتي است به طوريكه از بندر فجيره به دومين مركز سوخت رساني دريايي به كشتيها و نفتكشها در جهان تبديل شده است.
در اين بين عمان هم براي توسعه صنعت بانكرينگ و فروش سوخت به كشتي ها در درياي عمان هم ساخت يك پايانه جديد نفتي را آغاز كرده است.
احمد سالم قطان مدير اجرايي شركت عمان اويل با اعلام اينكه پايانه جديد نفتي عمان كه در بندر دغم تا سال ٢٠١٦ ميلادي تكميل و در مدار بهرهبرداري قرار ميگيرد، گفت: عمان به تازگي براي توسعه يك پايانه بانكرينگ و ارائه خدمات سوخت گيري توافق نامههايي را امضا كرده و پيش بيني ميشود اين تاسيسات به مركز تجارت بينالمللي نفتي عمان تبديل شود.
در اين پايانه جديد عمانيها قرار است نفت كوره سنگين، نفت ديزل و روغنهاي روان كننده مخصوص كشتيها و شناورهاي عبوري از خليج فارس و درياي عمان عرضه شود.
به گزارش مهر، براساس اهداف ماده 121 برنامه پنجم توسعه كه در مجلس هم به تصويب رسيده است، مطابق با اين مصوبه وزارت نفت مكلف شده سالانه حداقل 20 درصد توسط بخش غير دولتي به سطح خدمات عرضه سوخت به شناورها در منطقه خليج فارس و درياي عمان اضافه كند.
از اين رو پيش بيني مي شد براي تحقق اهداف اين مصوبه تا سال 1392 با فروش 6 ميليون و 930 هزار تن نفت كوره و 301 هزار تن گازوئيل ميزان تحويل سوخت به كشتيهاي عبوري از خليج فارس به هفت ميليون و 231 هزار تن افزايش يابد.
به اعتقاد كارشناسان، در حال حاضر مهمترين چالش پيش روي توسعه صنعت بانكرينگ در ايران نامشخص بودن فرمول فروش نفت كوره و گازوئيل به مراكز سوخت رساني دريايي به كشتيها بوده كه اين موضوع ميزان فروش سوخت ايران را به حداقل كاهش يافته است.
كاهش ميزان فروش نفت كوره از طريق مراكز بانكرينگ موجب شده كه شركت ملي نفت اقدام به ذخيره سازي نفت كوره در پايانه نفتي خارگ كند و هم اكنون ساخت مخازن جديد مازوت در اين شاهراه صادرات نفت آغاز شده است.
از سوي ديگر، اختلاف نظر بين امور بينالملل شركت ملي نفت ايران و بازرگاني خارجي شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي در تعيين فرمول فروش سوخت به مراكز بانكرينگ ايراني از ديگر دلايل كاهش فروش سوخت و سردرگمي در بين فعالان بخش خصوصي شده است.
وزارت نفت هم اخيرا با انتشار گزارشي با تائيد مشكلات موجود در صنعت بانكرينگ، اعلام كرده است: قرار است به زودي فرمول قيمت فروش نفت كوره بانكرينگ از سوي شركتهاي ايراني در خليج فارس تعيين و ابلاغ شود.
كد خبر: 2199283
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۹ - ۱۰:۰۳
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]