واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: پارلمان اروپا: موافقت ايران با گفتگوي حقوق بشري
"ماريچه اسخاكه" عضو هيأت 8 نفره پارلمان اروپا كه به تهران سفر كرد در مصاحبه با دويچهوله از موافقت مقامهاي ايراني با گفتوگوي حقوق بشري ميگويد. ارتباط پارلماني، تحريمها و جنگ سوريه از ديگر موضوعهاي مطرح بودهاند.
هيأت پارلماني اتحاديه اروپا، چهارشنبه پس از سفري 6 روزه، به ديدار خود از ايران پايان داد. هيأت اروپايي براي نخستين بار پس از 6 سال، به رياست تاريا كرونبرگ و با دعوت گروه روابط پارلماني جمهورياسلامي و اتحاديه اروپا به تهران سفر كرده بود.
دويچهوله در مصاحبهاي نظر ماريچه اسخاكه، نماينده «ائتلاف ليبرال ـ دموكراتهاي پارلمان اروپا» و عضو هلندي اين هيأت را در باره محتواي نشستها در تهران با اعضاي مجلس و ساير مسئولان ايراني جويا شد.
بخشي از اين مصاحبه به اين شرح است:
دويچهوله: خانم اسخاكه، چرا هيأت پارلماني اتحاديه اروپا پس از حدود شش سال به ايران سفر كرد و نه پيش از اين؟
ماريچه اسخاكه: از سال ۲۰۰۸ تا كنون، پارلمان اروپا در موارد مختلف براي بازديد از ايران تلاش كرده است. اما هر بار سفر مربوطه، پيش از آغاز لغو شد و گاهي اين اتفاق در آخرين لحظهها افتاد. برنامه انجام سفر كنوني حائز اهميت است، چون در زماني صورت ميگيرد كه به نظر ميرسد رئيسجمهوري جديد ايران سياست گشايش بيشتر فضا را پيش گرفته است.
اهداف اصلي ديدارهاي هيأت اروپايي در ايران چه بودند؟ آيا اتحاديه اروپا سياست گفتوگويي بلندمدت با ايران را پيش گرفته است؟
ما مي خواستيم به موضوعهايي فراتر از برنامه هستهاي، از جمله حقوقبشر، تبادل دانشجو (ميان ايران و كشورهاي اروپايي)، جنگ سوريه و طرحهاي آينده براي تماس بين پارلمان اروپا و مجلس ايران بپردازيم. من معتقدم كه فرصتي شكننده به دست آمده، اما بايد آن را در اختيار گرفت و استفاده كرد. گامي مهم براي اطمينان از پيشبرد كار، گشايش دفتر نمايندگي اتحاديه اروپا در تهران با هدف ارتباط مستقيم با حكومت، جامعه مدني ايران، دانشجويان خواهان سفر به اروپا و ساير گروههاست.
واكنش مقامهاي ايراني به طرح مسائل مربوط به حقوق بشر چگونه بود؟
ما بر سر آغاز يك گفتوگوي حقوق بشري مجدد به توافق رسيديم. ايران از كميسرعالي حقوقبشر سازمان ملل متحد (براي سفر) دعوت كرده است. اين موضوع ميتواند براي ناوي پيلاي حائز اهميت باشد تا از ايران بازديد و ارزيابي وضعيت (حقوق بشر) را با توجه به استانداردهاي سازمان ملل متحد آغاز كند.
مسائل اقتصادي و روابط تجاري اتحاديه اروپا با ايران طي نشستهاي شما با مسئولان ايراني چه جايگاهي داشتند؟
به عنوان عضوي از كميته تجارت بينالملل پارلمان اروپا، اين موضوع برايم بسيار جالب است. ما (بيشتر) در مورد نياز به بهبود وضع اقتصاد و همچنين تأثير تحريمها گفتوگو كرديم.
اگر مناقشه هستهاي «گروه ۵+۱» و ايران به پايان برسد، خط مشي اتحاديه اروپا در زمينه حقوقبشر در قبال جمهورياسلامي تغيير خواهد كرد؟
اتحاديه اروپا و پارلمان اروپا همواره حقوقبشر را در رأس اولويتهاي خود در قبال ايران قرار دادهاند و به اين روند ادامه خواهند داد، چه مناقشه هستهاي حل و فصل شود، چه نشود. هر چند حل مسئله اتمي مهم خواهد بود تا ايران از اين راه، از انزواي خودخواستهاش درآيد و شايد چنين وضعي گفتوگويي اساسي را در مورد حقوقبشر آسانتر كند. اميدوارم اعتمادسازي دوباره تأثير پيشبرندهاي براي پرداختن به علايق مشترك بيشتر ميان ايران و اروپا باشد. با اين حساب، همانطور كه رفع مناقشه هستهاي مهم است، نبايد بحث گستردهتري در مورد آزاديهاي بنيادي در ايران را تحت الشعاع قرار دهد.
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]