واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: "بچههاي آسمان" مجيدي را به سيمرغ رساند
مجيد مجيدي با ساخت فيلم "بچههاي آسمان" در داخل و خارج از ايران درخشيد.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران با توجه به اينكه ده دوره قبل كه هر يك از آنها با فراز و نشيبهاي متفاوتي برخوردار بود و كارگردانان بسياري با آثار متفاوت حضور داشتند آثار خود را براي مخاطبان و دوستداران عرصه هنر به تصوير كشيدند و توانستند سيمرغهاي بلورين را از آن خود و عوامل توانمند گروهشان كنند، حال اين بار فرازي به دورههاي يازدهم تا پانزدهم جشنواره بينالمللي فيلم فجر زديم تا مقايسهاي را با دورههاي پيشين داشته باشيم.
"دوره يازدهم" جشنواره فيلم فجر در بخش فيلمهاي خارجي بسيار ضعيف عمل كرد و جز نمايش چند فيلم از كارگردانان مطرح سينماي جهان در قسمت جشنواره جشنوارهها حرفي براي گفتن نداشت. در بخش سينماي ايران يكه تاز فيلمهاي اكشن كه درصد قابل ملاحظهاي از فيلمها را تشكيل ميدادند فيلم "افعي" محمدرضا اعلامي بود كه به دليل كپي از يك فيلم خارجي سروصداهاي زيادي به پا كرد اما در ميان فيلمهاي قابل ملاحظه آن سال ميتوان به "سارا" داريوش مهرجويي، "ردپاي گرگ" مسعود كيميايي، "يك بار براي هميشه" سيروس الوند، "بانو" داريوش مهرجويي و از "كرخه تاراين" ابراهيم حاتميكيا اشاره كرد كه در آراي منتقدان و نويسندگان سينماي بهترين ردهها را از آن خود كردند. كيومرث پوراحمد كه با مجموعه خاطرهانگيز "قصههاي مجيد" دل فيلمها را به دست آورده بود سه اپيزود جديد از آن داستانها را در قالب فيلم "صبح روز بعد" و اپيزودي طولاني از آن را با عنوان "شرم" به جشنواره ارائه كرد و توانست جايزه ويژه هيات داوران را كسب كند.
سيمرغ بلورين بهترين فيلم اين دوره به "از كرخه تاراين" رسيد و به "سيروس الوند" و "داريوش مهرجويي" به ترتيب سيمرغ بلورين بهترين كارگرداني و فيلمنامه اهدا شد.
از نكات قابل توجه اين دوره ناديده گرفته شدن بازي فوقالعاده "فرامرز قريبيان" در "رد پاي گرگ" از سوي هيات داوران بود كه به جاي آن براي فيلم "بندر مه آلود" اين جايزه را كسب كرد اما آشنايان به مناسبات سينماي ايران ميدانستند كه بنا به دلايل فرامتني اين جايزه براي او در فيلم "كيميايي" بوده است ضمن اينكه فيلم "بانو" براي هفت سال توقيف شد و در زمان دولت اصلاحات اجازه اكران پيدا كرد.
"دوره دوازدهم" يكي از دورههاي سوت و كور پرواز سيمرغ بر فراز آسمان سينماي ايران بود بزرگان حضور نداشتند وفيلمهاي حادثهاي كم مايه وضعيف عرصه را براي يكه تازي خود مناسب ديده بودند در اين بين "محمد بزرگ نيا" براي "جنگ نتفكشها"جايزه بهترين كارگرداني را گرفت و "حماسه مجنون" جمال شورجه مورد تقدير هيات داوران قرار گرفت اما در بخش جشنواره جشنوارهها فيلمهاي قابل ملاحظهاي همچون "عجيبتر از بهشت" "جيم جار موش" "مادادايو" "آكيرا كوروساوا" و "آخرين امپراتور" برنارد برتولوچي به نمايش درآمدند.
"دوره سيزدهم" همراه بود با نمايش آثار قابل ملاحظهاي همانند "پري" داريوش مهرجويي، "روز واقعه" شهرام اسدي، "كيميا" احمدرضا درويش و "روسري آبي" رخشان بني اعتماد توانست براي خود كمي آبرو دست و پا كند.
در اين بين "احمدرضا درويش" با پرداخت خوب صحنههاي جنگي فيلمش خود را به عنوان كارگردان مسلط مطرح كرد.
سيمرغ بلورين بهترين فيلم به "روز واقعه" رسيد و "داريوش مهرجويي" براي فيلم "پري" جايزه بهترين كارگرداني را از آن خود كرد.
بزرگداشت "كنجي ميزوگوچي" فيلمساز بزرگ ژاپني و "سرگئي ايزنشين" فيلمساز صاحب سبك سينماي شوري در دهه بيست ميلادي از بخشهاي جالب توجه بخش بينالمللي جشنواره بود.
حضور "ايرج قادري" كارگردان و بازيگر كهنه كار سينماي پيش از انقلاب با فيلم "ميخواهم زنده بمانم" پس از بيش از ده سال ممنوعالفعاليت بوده از نكات جالب توجه و بحثانگيز جشنواره "سيزدهم" بود.
"ميخواهم زنده بمانم" به خاطر داستان بالقوه جذابش و پرداخت خوب صحنههايش، جداي استقبال تماشاگران توانست تاييد نسبي منتقدان و نويسندگان سينمايي را به همراه داشته باشد و راه را براي ادامه فعاليت "قادري" هموار سازد كه البته خود او نيز در سالهاي بعد توانست اين موقعيت را تكرار كند.
"دوره چهاردم" كه دورهاي نه چندان متفاوت بود در بخش مسابقه سينماي ايران به جز "ليلي با من است" كمال تبريزي كه با ديد كميك به موضوع دفاع مقدس و بدون گذشتن از خطوط قرمز توانست نگاهها را معطوف خود سازد ساير فيلمها چندان حرفي براي گرفتن نداشتند "ضيافت" مسعود كيميايي كه شروع دوره جوانگرايي سازندهاش بود برخلاف شروع كوبندهاش پاياني ضعيف و نچسب داشت. "كيومرث پوراحمد" با خواهران غريب فيلمي موزيكال و خانوادگي ساخته بود اما با آثار خوبش فاصلهها داشت.
مجيد مجيدي با "پدر" حضور خود را در سينماي ايران به عنوان كارگرداني صاحب نام تثبيت كرد ولي فيلمش كاستيهايي داشت.
"بوي پيراهن يوسف" و "برج مينو" هم توانستند موفقيت از كرخه تاراين و به خصوص "خاكستر سبز" را براي "ابراهيم حاتمي كيا" به ارمغان بياورند.
مرحوم "رسول ملاقلي پور" با دو فيلم "نجات يافتگان" و "سفر به چزابه" كيفيت جشنواره را اندكي رونق بخشيد هيات داوران اين دوره سيمرغ بلورين بهترين فيلم را به فيلم "پدر" اعطا كرد و كيومرث پوراحمد را به عنوان بهترين كارگردان برگزيد.
يكي از نكات قابل توجه اين جشنواره بزرگداشت فريتس لانگ، فيلمساز آلماني و نمايش دو فيلم مطرح دهه نود "هفت" ديويد فينچر و "رستگاري در شاوشنگ" فرانك دارابانت توجه بسياري از علاقه مندان و پيگيران سينماي جهان در اين دوره بود.
ادامه دارد
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]