واضح آرشیو وب فارسی:مهر: كم آبي مهم ترين چالش كشاورزي/ خرده مالكي يكي از دلايل كاهش توليد پسته در كرمان است
كرمان - خبرگزاري مهر: رئيس جهاد كشاورزي استان كرمان كم آبي را مهم ترين چالش در كشاورزي دانست و گفت: اين امر توليد پسته را تحت تاثير قرار داده است.
به گزارش خبرنگار مهر، عباس ملايي صبح چهارشنبه در نشست خبري با اصحاب رسانه به خشكسالي هاي 14 ساله در استان اشاره كرد و ابراز داشت: اين مساله كشاورزي منطقه را به دليل كاهش منابع آبي تهديد مي كند.
وي كم آبي را مهم ترين چالش توليد پسته در استان ذكر و تصريح كرد: خشكسالي، كاهش كيفيت آب و عوامل طبيعي باعث كاهش توليد پسته در استان شده است.
ملايي به برداشت هاي بي رويه از منابع آبي و لزوم جلوگيري از فعاليت چاه هاي غيرمجاز استان اشاره كرد و افزود: برداشت هاي بي رويه از منابع آبي باعث شور شدن آبهاي استان شده و چاهي كه در سال هاي گذشته 50 ليتر در ثانيه آبدهي داشته در حال حضار اين ميزان به 10 ليتر در ثانيه كاهش پيدا كرده است.
رئيس جهاد كشاورزي استان كرمان اذعان داشت: براي رفع مشكل كم آبي در استان بحث طرح هاي انتقال آب از سه حوزه خليج فارس، درياي عمان و بهشت آباد به استان مطرح شده است كه طرح انتقال آب از درياي عمان براي مصارف كشاورزي است.
20 هزار هكتار از اراضي زير كشت پسته استان به سيستم آبياري تحت فشار مجهز شده اند
اين مسئول با بيان اينكه استفاده از سيستم هاي آبياري نوين مي تواند كمك بسزايي در حل مشكل كم آبي در استان باشد، گفت: در حال حاضر 20 هزار هكتار از اراضي زير كشت پسته استان به سيستم آبياري تحت فشار مجهز شده اند.
ملايي با بيان اينكه در زمين هايي كه آب شور و داراي كيفيت پايين است نمي توان از سيستم هاي نوين بهره برد افزود: در حال حاضر تنها هشت درصد باغ هاي اسنتان كرمان از سيستم هاي آبياري مكانيزه استفاده مي كنند.
كاهش 20 درصدي توليد پسته در كرمان
رئيس جهاد كشاورزي استان كرمان از برداشت 110 هزار تن پسته در استان طي سال جاري خبر داد و تصريح كرد: اين ميزان در مقايسه با سال گذشته 20 درصد كاهش پيدا كرده است.
وي يكي ديگر از دلايل كاهش توليد پسته در استان كرمان را سرمازدگي قبل از عيد نوروز 92 عنوان كرد و افزود: اين امر باعث شد 40 تا 50 درصد پسته كله قوچي استان كرمان از بين برود.
اين مسئول خرده مالكي كشاورزان را يكي از مشكلات بخش كشاورزي استان دانست و اذعان داشت: ميانگين مالكيت زمين پسته كاران كرمان دو هكتار است و اين در حالي است كه مالكان به لحاظ مالي توان رسيدگي به اراضي تحت مالكيت خود را ندارند و در نتيجه عدم رسيدگي مناسب به محصول نيز مي تواند توليد پسته در استان را تحت تاثير قرار دهد.
وي ميانگين عملكر اين محصول در هر هكتار را 600 تا 700 كيلوگرم در استان دانست و اذعان داشت: اگر فرد توانايي مالي داشته باشد و بتواند به خوبي به اراضي تحت كشت پسته رسيدگي كند مي توان اين ميزان را به طور چشمگيري افزايش داد به گونه اي كه كشاورز نمونه كرمان كه فردي با توانايي مالي بالا بود توانسته بود 13 تن پسته در هكتار برداشت كند.
ملايي با اشاره به افزايش شديد ما در تابستان جاري گفت: اين امر در كنار بارندگي هاي چهار روز در فروردين ماه امسال كه بر تلقيح شكوفه هاي پسته تاثير گذاشت نيز از ديگر عواملي بود كه توليد پسته در استان را كاهش داد.
فعاليت 1500 مركز و ترمينال ضبط پسته در كرمان
وي از وجود هزار و 500 مركز و ترمينال ضبط پسته در استان كرمان خبر داد و افزود: پسته توليد و فرآوري شده در كرمان از لحاظ سلامت و بهداشت تاييد شده است.
مولايي رفسنجان را قطب توليد پسته در ايران و جهان دانست و افزود: از 92 هزار و 800 هكتار سطح زير كشت محصولات كشاورزي شهرستان رفسنجان 88 هزار هكتار به باغات پسته اختصاص دارد.
رئيس جهاد كشاورزي استان كرمان اذعان داشت: توليد پسته طي سال جاري در اين شهرستان به كمتر از 30 هزار تن كاهش پيدا كرده است.
وي سطح زير كشت پسته در استان كرمان را 290 هزار هكتار عنوان كرد و ادامه داد: 500 هكتار از اراضي بافت، 45 هكتار از اراضي شهرستان كرمان، 16 هزار هكتار از اراضي شهربابك، 45 هزار هكتار از اراضي زرند و 60 هزار هكتار از اراضي سيرجان به كشت پسته اختصاص دارد.
اين مسئول مهمترين آفات پسته استان كرمان را پروانه چوب خوار پسته، شپشك، سن و سنك هاي پسته عنوان كرد و گفت: اوحدي، احمد آقايي، فندقي، كله قوچي، اكبري از جمله ارقام پسته هستند كه در استان كشت مي شوند.
كاهش كيفيت سموم معضل كشاورزان
وي به كاهش كيفيت سموم كشاورزي اشاره كرد و اذعان داشت: ماده موثر سموم شيميايي چيني و هندي كيفيت لازم را ندارد و آفات آنطور كه بايد كنترل نمي شوند و اين امر به يكي از معضلات كشاورزي تبديل شده است.
اين مسئول اذعان داشت: سموم شيميايي در كشاورزي به خصوص در زمينه پسته بايد زير نظر كارشناسان كشاورزي استفاده شود.
وي با بيان اينكه برخي آفات نيز نسبت به ارقام سموم موجود در بازار مقاوم شده اند، اظهار داشت: كارشناسان كشاورزي درصدد كاهش و مصرف نكردن سموم و جايگزيني روش هاي تلفيقي مبارزه با آفات هستند.
رئيس جهاد كشاورزي استان كرمان به برگزاري دوره هاي متعدد آموزشي توسط جهاد كشاورزي استان كرمان اشاره كرد و اذعان داشت: در اين دوره كه با حضور كشاورزان و كارشناسان برگزار مي شود افراد شركت كننده با عوامل موثر در كنترل شيميايي، علل كاهش وافزايش پسيل پسته، استفاده از روشهاي نوين سم پاشي، عوامل موثر در كارايي سموم و توصيه هاي لازم در مورد تغذيه باغات پسته آشنا مي شوند.
مولايي كشاورزي را محور اصلي توسعه اقتصاد كشور دانست و اذعان داشت: استان كرمان داراي ظرفيت هاي عظيم كشاورزي است كه گونه اي كه يك چهارم باغات ايران در اين استان وجود دارد.
وي يادآور شد: پسته يكي از محصولات استراتژيكي استان كرمان است كه در زمينه اشتغال زايي و درآمدزايي به صورت مستقيم و غيرمستقيم براي يك ميليون نفر شغل ايجاد كرده است.
كد خبر: 2198523
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۱۵:۳۵
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]