واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: پيششرطي كه بعد از ۴ سال مخفيانه اجرا شد پاسكاري وزارت خارجه و بهارستان
هيات پارلماني اروپا در جريان سفر به تهران با دو تن از فعالان و محكومان فتنه ۸۸ در سفارت يونان ديدار كرده است. مجلس ميگويد انجام اين ديدار ربطي به مجلس ندارد و وزارت خارجه هم ميگويد، برنامه هياتها با نظر مجلس تنظيم ميشود.
هيات پارلماني اروپا ساعت ۱:۳۰ دقيقه بامداد جمعه ۲۲ آذرماه به منظور ديدار با مقامات پارلماني و اجرايي ايران وارد تهران شدند.
هيات پارلماني اروپا در سفر شش روز خود قرار بود ديدارهايي با مقامات كشورمان داشته باشد كه طبق برنامه اعلام شده، اين ديدارها قرار بود از روز شنبه (۲۳آذر) آغاز شود اما عصر جمعه اين هيات با حضور در سفارت يونان با نسرين ستوده و جعفر پناهي كه از فعالان و بازداشت شدگان فتنه ۸۸ بودند، ديدار كردند.
رياست هيات پارلماني اروپا كه همان هيات رابطه با ايران در پارلمان اروپاست، برعهده «تارا كرونبرگ» است؛ اين هيات آبان ماه سال ۹۰ نيز قصد سفر به كشورمان را داشت اما به خاطر اينكه اين سفر را مشروط به ديدار با دو فعال فتنه ۸۸ كرده بود، ايران با اين درخواست مخالفت كرد.
در همان ايام، كرونبرگ با صدور بيانيه اي اعلام كرد كه مقام هاي ايراني با صدور ويزا براي اين هيات مخالفت كرده اند و اين سفر لغو شده است.
در بيانيه منتشر شده آمده بود:«اين تصميم ايران به اين معني است كه برنامه سفر هيات پارلمان اروپا به ايران با وجود تلاش ها، اقدام ها و برنامه ريزي هاي قبلي، به صورت نهايي، لغو مي شود. ايران دلايل شفافي را براي صادر نكردن ويزا اعلام نكرده و اين تصميم تهران، برخلاف پيش بيني بود. هيات پارلمان اروپا آماده بود تا گفت وگوي سازنده اي را با نمايندگان مجلس، مقامات دولتي و نمايندگان جامعه مدني ايران درباره موضوعات مختلف از جمله برنامه هسته اي ايران، حقوق بشر، انرژي، محيط زيست، امنيت ملي و انتخابات پارلماني آينده ايران آغاز كند.»
درست يك سال بعد، مجددا كرونبرگ در گفت وگويي با بخش فارسي تلويزيون رژيم سلطنتي انگليس (بي بي سي) گفت كه سفر هيات پارلماني اروپا به ايران كه درخواست ملاقات با نسرين ستوده و جعفر پناهي يكي از شروط انجام آن بود، لغو شده است.
در آن زمان هيات پنج نفره اي از پارلمان اروپا قرار بود براي يك ديدار پنج روزه وارد تهران شده و با مقامات سياسي و پارلماني ايران ديدار و گفت وگو كنند اما اين هيات اروپايي از آنجايي كه براي سفر خود شرط ديدار با نسرين ستوده و جعفر پناهي را مطرح كرده بود، ايران براي دومين بار در دو سال مختلف با درخواست نمايندگان پارلمان اروپا مخالفت كرد.
البته در آن دوران كرونبرگ گفته بود كه به دليل مخالفت ايران، ما سفر به ايران را لغو كرديم اما همزمان حسين شيخ الاسلام مشاور امور بين الملل مجلس نيز در گفت وگويي اعلام كرد كه هيات پارلماني اروپا براي سفر به ايران پيش شرط تعيين كرد و ايران هيچ گونه پيش شرطي را نمي پذيرد.
ارديبهشت سال ۹۲ هم هيات اروپايي «براي سومين» بار درخواست سفر به ايران را ارائه كرد اما اين سفر به همان دليلي كه سفرهاي قبلي لغو شده بود، يعني به علت تعيين پيش شرط از سوي طرف اروپايي لغو شد.
راديو فرانسه همان زمان در گزارشي اعلام كرد كه سفر هيات پارلماني اروپا به ايران تا اطلاع ثانوي به تاخير افتاده است.
رئيس هيات پارلماني اروپا نيز همان زمان در بيانيه اي اعلام كرد كه ديدار دفتر هيات روابط با ايران درپارلمان اروپا كه براي دوم تا ششم ماه مي برنامه ريزي شده بود، به تعويق افتاده است زيرا مجلس شوراي اسلامي در اين تاريخ پيشنهادي، آمادگي پذيرش هيات اروپايي را نداشت.
پيشتر و علاوه بر اين، سه درخواست، هيات روابط با ايران در پارلمان اروپا يك بار نيز در سال ۸۸ و در جريان فتنه درخواست سفر به ايران را داشت كه ايران به خاطر تعيين پيش شرط از سوي آنها، با انجام چنين سفر مخالفت كرد.
با وجود چهار مخالفت ايران با پيش شرط هاي هيات اروپايي براي سفر به تهران در سال هاي ۸۸، ۹۰، ۹۱ و ۹۲، اين هيات نهايتاً شامگاه جمعه گذشته به ايران سفر كرد و در حالي كه گفته مي شد هيات اروپايي اين بار براي اين سفر به ايران پيش شرط تعيين نكرده است اما به خواسته خود رسيد و با دو فعال فتنه ۸۸ ديدار كرد.
البته ايزابل دورانت، عضو بلژيكي هيات پارلمان اروپا پيش از آغاز سفر گفته بود كه ديدار با نسرين ستوده و جعفر پناهي نيز در دستور كار هيات است.
پس از ديدار هيات مذكور با نسرين ستوده و جعفر پناهي، محمد يثربي مديركل تشريفات مجلس گفته بود: كه ديدار هيات پارلماني اروپا با فعلان فتنه ربطي به مجلس ندارد.
به گفته وي، اين ديدار در محل سفارت يونان صورت گرفت و هيچ گونه ارتباطي با تشريفات مجلس نداشته و مجلس در تنظيم اين برنامه دخيل نبوده و ما تنها برنامه هاي اين هيات با مقامات ايراني را تنظيم كرديم.
كاظم جلالي رئيس هيات روابط با پارلمان اروپا در مجلس نيز در گفت وگويي با تسنيم در اين باره گفته بود كه برنامه ريزي هاي اين سفر حداقل از هفت، هشت ماه قبل صورت گرفته و ما از اسفندماه و يا بهمن ماه سال گذشته بر روي تاريخ فعلي سفر با هم به توافق رسيديم همچنين پارلمان اروپا هيچگونه پيش شرطي را براي ما و براي سفر به تهران، مشخص نكرد البته بعضي وقت ها پيش شرط هايي مي گذاشتند كه ما همواره با اين پيش شرط ها مخالف بوديم.
وي اضافه كرده بود: ملاقات ها و برنامه هاي سفر هيات پارلماني اروپا در ايران مشخص است. در ملاقات هاي رسمي كه توسط مجلس براي آنها تنظيم شده، ملاقات با نسرين ستوده و جعفر پناهي پيش بيني نشده و اينها بدون اطلاع در روز جمعه، يك مهماني در سفارت يونان ترتيب مي دهند و در اين مهماني سفراي كشورهاي اروپايي براي هماهنگي در آنجا حضور پيدا مي كنند. تعدادي از ايرانيان را نيز براي ضيافت ناهار و مهماني دعوت مي كنند كه برخي از اشخاص از جمله اشخاصي كه نام برده شد در اين مهماني حضور پيدا مي كنند.
از سو ديگر، مرضيه افخم سخنگوي وزارت امور خارجه نيز درباره اين ديدار گفته است: سفر هيات هاي پارلماني خارجي به ايران و برنامه ريزي هاي آنها در چارچوب ديپلماسي پارلماني و با نظر مجلس تنظيم مي شود و وزارت خارجه تنها وظايف برنامه هاي رسمي و هماهنگي هاي لازم را به عهده دارد.
دست آخر اينكه، اين هيات اروپايي پس از اينكه چهار سال پشت درهاي ورود به ايران و ديدار با عناصر فتنه مانده بود و ايران هرگز اجازه انجام چنين ديداري را نمي داد، سرانجام در سايه يك غفلت و اگر چه اين بار پيش شرط ديدار با عناصر فتنه را در ميان نگذاشت اما قبل از انجام سفر اعلام كرده بود كه چنين ديداري هم خواهد داشت، به ايران آمده و با دو تن از عناصر فتنه ديدار كرد، ديداري كه كسي حالا پاسخگوي چرايي انجام آن نيست.(تسنيم)
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]