واضح آرشیو وب فارسی:ايران: بازگشت بانوي آهنين شيلي به قدرت
كيان راد
ميشل باشله كانديداي چپگراي شيلي در دور دوم انتخابات رياست جمهوري بر دوست دوران مدرسهاش «اولين ماتهئي» پيروز شد و براي دومين بار قدرتمندترين زن در كشور شد.
باشله 62 درصد آرا را از آن خود كرد و ماتهئي كانديداي محافظهكار به 38 درصد از آرا دست يافت. بدين ترتيب، اپوزيسيون چپگرا جاي حكام راستگرا را گرفت و محافظهكاران طي 4 سال رياستجمهوري باشله نقش اپوزيسيون را بازي خواهند كرد. سباستين پينيهرا رئيسجمهوري ميلياردر از جناح محافظهكار طي 4 سال اخير نتوانست زمينهاي براي روي كار آوردن يكي از همفكرانش ايجاد كند، او با چالشهاي زيادي مخصوصاً در رابطه با بخش آموزش و پرورش روبهرو بود. ماتهئي كانديداي تحت حمايت پينيهرا شكست مقابل باشله را پذيرفت و گفت: « به باشله تبريك ميگويم. بعداً با او ديدار ميكنم.»
انتخابات اخير از چند جنبه قابل توجه و ركورددار بود. اول آنكه اين نخستين باري بود كه دو زن در مرحله دوم رودرروي يكديگر قرار ميگرفتند. دوم آن كه باشله دومين زني است كه دوبار به رياستجمهوري ميرسد و محبوبيت خود را در سطح بالايي حفظ كرده است. او از 2006 تا 2010 رئيسجمهوري شيلي بود اما از آنجا كه در اين كشور نميتوان براي دوبار متوالي به رياست جمهوري رسيد، او 4 سال منتظر ماند تا اين محدوديت قانوني را پشت سر بگذارد. او كه نزد هوادارانش به بانوي قدرتمند و آهنين معروف است پس از كسب مجوز دوباره براي نشستن بر كرسي رياست جمهوري خطاب به هوادارانش گفت: « از اين نتيجه و از اين پيروزي راضي هستم. حالا بايد رئيسجمهور هم باشم. من به كشوري كه با هم ساختهايم افتخار ميكنم و به كشوري كه با هم ميسازيم ميبالم.»
بازگشت او به قدرت با استقبال و شادي مردم در خيابانها روبهرو شد.
بدين ترتيب يك رهبر چپگرا به جمع رهبران چپگرا درامريكاي لاتين اضافه شده است. مأموريت بزرگ باشله پرداختن به عدالت اجتماعي در كشوري است كه در ميان كشورهاي امريكاي لاتين از بالاترين درآمد سرانه برخوردار است. اصلاح قانون اساسي بازمانده از دوران ديكتاتوري آگوستو پينوشه، اصلاحات مالياتي و ملي كردن صنايع طرحهاي اصلي دوره رياست اوست اما تحصيلات رايگان مهمترين وعده او بوده كه بايد اجرا شود. در يك سال گذشته، دولت پينيهرا زورآزمايي طاقتفرسايي با خانواده دانشآموزاني كه مخالف افزايش هزينههاي تحصيلي بودند، داشت. باشله گفته تحصيلات دبيرستان را رايگان ميكند بنابراين ماليات شركتهاي بزرگ را بالا ميبرد تا هزينه تحصيلات تأمين شود و دانشگاههاي مقروض نجات يابند.
از 11 مارس 2014 (20 اسفندماه) كه باشله بارديگر سكان هدايت كشور را در دست ميگيرد، شكاف عميق ميان فقير و غني و گسترش بيعدالتي طي دو دهه گذشته باز هم گريبان او را ميگيرد و او بايد طبقات فقير را همچون اغنيا و نخبگان سياسي در ثروت و مديريت كشور شريك سازد تا پاسخ حمايتها و آراي آنها را به خوبي داده باشد، كه همه اينها به مثابه انتظار كيمياگري از اين بانو در شيلي معروف به سرزمين معادن بزرگ مس است.
كودتا در سودان جنوبي ناكام ماند
شورش نظاميان عليه دولت سودان جنوبي كه گفته ميشد كودتا عليه دولت اين كشور بوده، ناكام ماند. به گزارش ايرنا، منابع نظامي در جوبا گفتند: گروهي از نيروهاي ارتش مردمي وابسته به گارد رياست جمهوري در جوبا پايتخت سودان جنوبي، يك انبار مهمات متعلق به فرماندهي كل ارتش اين كشور را تصرف كردند. اين شورش به رهبري رياك مشار، معاون سابق رئيس جمهوري سودان جنوبي بود و آنان كوشيدند كه مقر وزارت دفاع اين كشور را تصرف كنند. اما همگي اين افراد در تيراندازيها كشته شدند.
به گزارش منابع خبري از جوبا، ساعتي پس از وقوع اين حمله، از شدت تيراندازيها در اطراف وزارت دفاع سودان جنوبي كاسته شده و درگيريها در شمال غربي پايتخت متمركز شد. در جريان اين درگيريها از سلاحهاي سنگين هم استفاده شده است.
به نظر ميرسد حوادث ديروز جوبا چه شورش مسلحانه ناميده شود و چه كودتا، موفقيتآميز نبوده است. تلاش براي تصرف وزارت دفاع از سوي شورشيان سودان جنوبي شكست خورد و درگيريها به صورت تعقيب و گريز ادامه دارد.
برخي كارشناسان ميگويند كه اين حركت گروه شورشي حاوي پيامي براي حزب حاكم بر سودان جنوبي است. جلسات كادر رهبري حزب حاكم بر سودان جنوبي برگزار شده و گفته ميشود كه اختلافهايي در رأس هرم رهبري اين حزب وجود دارد. ناآراميهاي ديروز سودان جنوبي نيز به شكلي نشان دهنده وجود اين مشكل در كادر رهبري اين كشور است. ويژگيهاي قبيلهاي حاكم بر جامعه سودان جنوبي هم يكي از علل تشديد اختلافها حتي بين رئيس جمهوري و معاون او عنوان شده است.
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]