واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تداوم هشدارها نسبت به وضعيت بحراني شمشادها
طاهره افتخاري همچون رئيس انجمن علمي جنگلباني ايران و رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مازندران تصريح كرد: اين بيماري در حال پيشروي از غرب به شرق جنگلهاي شمال كشور بوده و اكنون 3سال است كه بيماري دامن شمشادها را گرفته است. شمشاد جنگلي يا شمشاد هيركاني درختي هميشه سبز و سايهپسند است كه بومي شمال ايران است؛ اما علاوه بر ايران در تركمنستان و تالش نيز ميرويد. «اينگونه گياهي در فهرست گياهان درمعرض تهديد قرار دارد».
به گزارش همشهري، اين كارشناس از قطع درختان و برداشتهاي غيراصولي از جنگلها و مراتع، آتشسوزي، وجود دام در جنگل و فعاليتهاي غيراصولي كشاورزي بهعنوان عوامل تخريب جنگلهاي شمال ياد كرد و گفت: خشكسالي و افزايش متوسط دماي سالانه، از عوامل طبيعي مؤثر بر شيوع آفات و بيماريها محسوب ميشوند.
معاون دفتر موزه تاريخ طبيعي و ذخاير ژنتيك هر چند متولي اصلي حفظ و صيانت از جنگلهاي كشور را سازمان جنگلها و مراتع و آبخيزداري ميداند اما در عين حال يادآور ميشود« مؤسسه تحقيقات گياه پزشكي كشور نيز نهاد علمي و اجرايي در زمينه آفات، بيماريها و روشهاي مبارزه با آنهاست.» تحقيقات كارشناسان مراكز تحقيقاتي كشور حاكي از آن است كه عامل بيماري شمشاد جنگلي، نوعي قارچ (Buxicola cylindrocladium) است كه باعث چروكيدگي و ايجاد لكههاي قهوهاي در برگ گياه و ساير اندامهاي هوايي و سپس مرگ سريع بافتها و اندامهاي هوايي گياه ميشود بهطوري كه گياه ظرف مدت كوتاهي خزان كرده و خشك ميشود. افتخاري از برنامههاي مطالعاتي و تحقيقاتي گسترده وزارت جهادكشاورزي در زمينه بررسي و كنترل آفات و بيماري خبر داد و گفت: وزارت جهادكشاورزي هم مانند ساير نهادهاي دولتي، ازجمله سازمان حفاظت محيطزيست، بهدليل كمبود بودجه و توجيه نبودن برنامهريزان كشور تا زماني كه با بحران مواجه نشود به مقولههايي نظير بيماري شمشادها آنگونه كه شايسته است توجه نميكند. جدي تلقي نشدن «برنامه آمايش سرزمين» و نبود پايش پايدار محيطزيست ازجمله مواردي است كه نشان ميدهد هنوز محيطزيست و منابع طبيعي كشور در سياستگذاري كلان كشور از جايگاه واقعي برخوردار نيستند و براي محيطزيست حمايت و فعاليت مداوم و پايداري مشاهده نميشود.
افتخاري نيز چون ساير كارشناسان محيطزيست معتقداست حفاظت از محيطزيست در گرو همراهي و همياري همه نهادهاي دولتي و غيردولتي است «محيطزيست بخش جداگانهاي از زندگي مردم نيست؛ جاي سؤال دارد كه چرا در كشور ما كه ازيك سو داراي تنوع زيستي گستردهاي است و از سوي ديگر با بحرانهاي طبيعي وسيع نظير خشكسالي و سيل مواجه است هنوز محيطزيست در حد يك سازمان دولتي باقي مانده است؟»
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]