واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
اگر تا کنون به خانم بارداری توجه کرده باشید، حتما متوجه نفس نفس زدن او در حین راه رفتن و یا صحبت کردن شدها ید. تنگی نفس یکی از علامتهای شایع در دوران بارداری می باشد.
تنگی نفس بارداری
اگرچه ممکن است تنگی نفس برای خانم باردار ایجاد ناراحتی کند، ولی در اغلب موارد این حالت طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.
تنگی نفس اغلب در سه ماهه اول و آخر بارداری وجود دارد و پس از آن از بین می رود.
علت تنگی نفس در سه ماهه اول دوران بارداری
هنگامی که خانمی باردار میشود، هورمونی به نام پروژسترون مسئول افزایش ظرفیت ریه ها برای تنفس خواهد شد. این افزایش ظرفیت ریهها، اکسیژن بیشتری را برای مادر و جنین فراهم میکند، زیرا نیاز مادر در دوران بارداری به اکسیژن بیشتر از قبل است.
برای اینکه بدن اکسیژن بیشتری به خون برساند، ریه ها مجبور می شوند تا تنفس بیشتری را انجام دهند. بنابراین تعداد دفعات نفس کشیدن مادر بیشتر از افراد عادی می شود و این گونه به نظر می رسد که مادر تنگی نفس دارد، در صورتی که این تنگی نفس نیست، بلکه تلاش مادر برای انجام نفسهای بیشتر می باشد.
علت تنگی نفس در سه ماهه سوم بارداری
در سه ماهه سوم بارداری جنین رشد کرده و رحم فضای بیشتری را در بدن مادر اشغال می کند. بنابراین رحم به دیافراگم فشار وارد میکند. دیافراگم نیز به سمت بالا (ریه ها) میرود و سبب میشود که عمق نفسها کم شود و اصطلاحا فرد به نفس نفس بیفتد.
هنگامی که نوزاد به دنیا میآید، فشار از روی دیافراگم برداشته میشود و تنگی نفس رفع می شود.
تصورات غلط درباره تنگی نفس بارداری
- برخی از خانمهای باردار فکر میکنند، تنگی نفس نشانه کم رسیدن اکسیژن به جنین می باشد و همین امر سبب نگرانی آن ها می شود. در صورتی که چنین نیست و بدن مادر، غذا و اکسیژن کافی را به جنین می رساند و این تنگی نفس به علت تطابق بدن مادر با شرایط جدیدی است که در بارداری رخ می دهد.
- ریه خانم باردار 45 درصد بیشتر از قبل کار میکند که در این حالت، تنگی نفس چیزی دور از انتظار نیست.
- دوری از استرس و هیجانات کاذب می تواند تا حدی تنگی نفس مادر را کاهش دهد.
- تنگی نفس مشکل خاصی در بارداری محسوب نمی شود، اما اگر جلوی فعالیتهای روزانه شما را می گیرد، حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
راه حلهایی برای رفع تنگی نفس در بارداری
1- اگر ورزش خاصی را از قبل از بارداری به طور حرفهای دنبال می کرده اید و اکنون که باردار شدهاید، در حین انجام آن دچار تنگی نفس می شوید، باید فعالیت خود را کاهش دهید و در صورت لزوم ورزش سبک دیگری مانند پیاده روی را دنبال کنید. پیاده روی یکی از بهترین ورزش ها در دوران بارداری محسوب می شود.
2- اگر در حین استراحت و عدم تحرک دچار تنگی نفس میشوید، کارهای زیر را انجام دهید:
- به پهلوی چپ خود دراز بکشید. این کار سبب کاهش فشار وارده به بدن می شود و تنگی نفس تا حدی فروکش می کند.
- در حالت نشسته تکیه بدهید، طوری که کمی به سمت جلو متمایل باشید. این حالت در سه ماهه سوم بارداری، فشار رحم بر دیافراگم را تا حدی کاهش می دهد.
- هنگامی که در حالت ایستاده قرار می گیرید، به وضعیت خود توجه کنید. در حالت ایستاده اگر سینه به سمت جلو و سر تا حدی روبرو و بالا باشد، ریه ها در حالت افزایش ظرفیت خود قرار میگیرند و تنگی نفس تا حدی کم می شود.
گذاشتن چند بالش در زیر سر و شانه ها و قرار گرفتن به حالت نیمه نشسته، پرهیز از پرخوری، فاصله دادن بین زمان غذاخوردن و خوابیدن و صاف نگه داشتن عضلات پشت بدن در هنگام نشستن به بهبود تنگی نفس در این دوران کمک می کند.
هشدارها
1- اگر مادر بارداری علاوه بر تنگی نفس با علایم دیگری مانند تپش قلب، نبض بالا، احساس گیجی و منگی، درد قفسه سینه، کبودشدگی اطراف لب ها و انگشتان دست و پا، سرفه های شدید، سرفه های خونی، تب و لرز و آسم روبرو شد، حتما باید به پزشک متخصص خود بگوید تا سریعا اقدامات پزشکی برای وی انجام بگیرد.
2- اگر مادر بارداری به طور ناگهانی دچار تنگی نفس می شود و تا مدتی بهبود پیدا نمی کند (بدون هیچ دلیلی و ناگهانی شروع می شود) باید پزشک خود را در جریان قرار دهد.
3- اگر فردی هستید که از قبل مشکلات تنفسی داشته اید و یا به آسم مبتلا بوده اید و اکنون باردار شده اید، باید این بیماری خود را به پزشک اطلاع دهید تا راهکارهای درمانی برای شما در نظر گرفته شود.
4- اگر خانم بارداری سیگار می کشد و یا از قلیان استفاده می کند و تنگی نفس دارد، باید هر چه سریع تر آنها را ترک کند.
5- به مادران بارداری که سابقه و زمینه بیماری های تنفسی دارند توصیه می شود از رفت و آمد در هوای آلوده به خصوص در فصل زمستان که وارونگی هوا رخ می دهد (آلودگی هوا به علت سنگینی هوای سرد، نزدیک زمین قرار می گیرد)، جدا خودداری کنند.
6- تنگی نفس در بارداری می تواند بدون هیچ علت مهمی رخ بدهد، اما از سوی دیگر میتواند به علت مشکلاتی ایجاد شود. با توجه به کاهش ظرفیت دفاعی بدن، این احتمال وجود دارد که در طول بارداری عفونت تنفسی و ریوی رخ دهد که علائمی مانند سرفه، خلط، تب و لرز و تنگی نفس را به دنبال دارد. ممکن است پزشک برای این تشخیص، از روش های دیگری مانند رادیوگرافی استفاده کند.
منبع:tebyan.net
مطالب مرتبط - زناشویی علل و درمان نفس تنگی در بارداری!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 133]