واضح آرشیو وب فارسی:مهر: يك نويسنده درباره موفقيت شاعران ايراني در داستاننويسي كتاب نوشت
باقر رجبعلي از به پايان رساندن تاليف كتاب تازهاي با عنوان «فراز و فرود داستاننويسي شاعران ايران» با موضوع بررسي قصهنويسي تني چند از شاعران ايراني خبر داد.
باقر رجبعلي، نويسنده در گفتگو با خبرنگار مهر، از به پايان رساندن كتاب تحقيقي «فراز و فرود داستاننويسي شاعران ايران» خبر داد و گفت: كار پژوهش اين اثر از سال 85 آغاز شده و رويكرد آن، نقد و بررسي چگونگي داستاننويسي شاعران مطرح ايران است كه استعداد داستاننويسيشان به علت روي آوردن جدي و تمام وقت به شعر، مسكوت ماند و در حاشيه قرار گرفت.
وي افزود: اغلب شاعران مشهور و مطرح ما، در ابتداي كار ادبيشان از داستان و داستاننويسي آغاز كردند و چون استعداد شاعريشان قويتر بود، هنر داستاننويسيشان را پي نگرفتند و لاجرم اين استعدادشان كه ميتوانست آثار ماندني و بااهميتي به ادبيات ايران بيفزايد، بلااستفاده ماند و كم كم به فراموشي سپرده شد. به عنوان مثال نيما يوشيج واقعا در نوشتن قصه، استعداد بالقوهاي داشت و داستانهاي او مانند «مرقد آقا» و «در طول راه» كه هر دو داستان بلند هستند، نشاندهنده اين واقعيت بلاترديدند. البته پدر شعر نوي فارسي، داستانهاي كوتاه هم زياد نوشته كه البته برخي از آنها گم شدهاند، با اين حال او در اغلب نامهها و يادداشتهايش از آنها نام برده و دربارهشان سخن گفته، اما مهمترين داستانهايش خوشبختانه در دست و قابل بررسي است.
وي ادامه داد: مهدي اخوان ثالث هم داستانهاي خواندني و زيبايي دارد؛ حتي براي كودكان ـ كه نشاندهنده استعداد غريب و جدي وي در زمينه داستاننويسي است. او در سال 1327 (يعني در سن 20 سالگي) داستاني نوشت به نام شب عيدي كه دست كمي از كارهاي هدايت و چوبك نداشت و پس از آن بعد داستان بلند «مرد جن زده» را در سال 1335 نوشت و نشان داد واقعا در اين كار هم استاد است. بعد از اينها اخوان در داستانهاي ديگري كه نوشت، گرايش رندانه و هوشمندانهاي به طنز داشت كه نمونهاش را ميتوان در داستان كوتاه «انبوه بيشمار شاعران» و «آجودان» ديد.
به گفته رجبعلي، اخوان زماني كه در كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان به كار مشغول بود، به داستاننويسي براي كودكان و نوجوانان روي آورد و داستانهاي زيبايي نوشت؛ مانند درخت پير و جنگل كه بعد از بازنويسي و ويرايش مجدد و مقدمه مفصل و مبسوطي درباره آن، در سال 1350 چاپش كرد و نشان داد كه در كار قصهنويسي، هم استعداد دارد و هم صاحب نظريه است.
اين نويسنده افزود: در تحقيقاتم به اين نتيجه رسيدهام كه يك شاعر استعدادهاي داستان نويسياش را در اشعارش پي ميگيرد كه نمونههايي از اين موضوع را ميشود در اشعار سپانلو و نصرت رحماني ديد كه البته برخي از آنها اين استعداد ا رها نكرده و به طرق ديگر از جمله در حوزه نقد از آن بهره بردند.
به گفته رجبعلي، شاعراني چون احمدرضا احمدي، اسماعيل شاهرودي، نصرت رحماني، طاهره صفارزاده و فريدون توللي نيز از ديگر شاعراني هستند كه در داستاننويسي، استعدادهايي داشتهاند و آن را در خدمت شعر درآوردهاند.
اين محقق تاكيد كرد: كتاب «فراز و فرودهاي داستاننويسي شاعان ايران» در بردارنده نمونههايي از داستانهاي اين شاعران و شاعراني ديگر به همراه گزارشي تحليل از محتوا و ساختار اين داستانهاست كه هنوز ناشري براي انتشار آن انتخاب نشده است.
باقر رجبعلي همچنين كتاب «خلاصه داستانهاي كوتاه فارسي از آغاز تا امروز» را در كارنامه خود دارد و پژوهشي ديگر نيز با عنوان «آنتولوژي اولين داستانهاي نويسندگان ايران» را هم آماده انتشار كرده است.
كد خبر: 2195883
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۵ - ۰۸:۱۹
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]