واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: آخرين آپارتايد رژيم صهيونيستي واجد معيارهاي نظام آپارتايد است
پيش از پيشرفتهاي تكنولوژيك در غرب، تحولات فرهنگياي رخ داد كه زمينهساز توسعه اقتصادي و صنعتي غرب بود. يكي از مهمترين اين تحولات، جنبش اومانيسم يا «انسانمداري» بود.
داعيه اين جنبش اين بود كه «انسان» بايد در مركز توجه فعاليت ها باشد. اگر فعاليتي به «انسان» سود برساند، فعاليت صحيح است و اگر به «انسان» زيان برساند، فعاليتي نادرست است. اين اصل در اخلاق غربي نيز راه يافت و فعاليتي اخلاقي نام گرفت كه در آن از انسان ها بهره گيري نشود و بلكه به انسان ها سود برساند.
جان لاك، هيوم و كانت از جمله متفكران غربي هستند كه پيشرو اين چرخش فرهنگي در جهان غرب به شمار مي روند. از منظر اين متفكران «انسان» به معناي مطلق كلمه مدنظر است و نه انسان سفيدپوست يا سياه پوست، مسيحي يا ملحد و... اما بعدها متفكران تاثيرگذاري در غرب پيدا شدند كه اين مفهوم از «انسان» در جنبش انسانمداري را محدود به اقوام و ملل خاصي دانستند. اين ديدگاه ها، به پيدايش نظام هاي سياسي قوم مداري انجاميد كه بر اين باور بودند كه بايد همه جهان را در خدمت و زير سلطه يك نژاد خاص در آورد؛ مهم ترين اين نظام هاي سياسي، نظام نازيسم هيتلر و فاشيسم موسوليني است.
نظام نازيسم آلمان با رويكرد نژادپرستانه، قصد تصرف دنيا را داشت. در نظام هيتلري، نژادهاي غيرآلماني بسياري از جمله سياه پوستان و يهوديان مورد ظلم و جنايت قرار گرفتند. نظام هيتلر در برابر متفقين شكست خورد و سرمايه داران صهيونيست يهودي، با بهترين سوءاستفاده ممكن از مظلوميت يهوديان فقير دوره نازيسم، امتياز تاسيس يك نظام سياسي يهودي را از متفقين مطالبه كردند. گذشته از اين كه قلمرو اين دولت در محلي تعيين شد كه هيچ ربطي به ظلم رفته بر سر يهوديان فقير در نظام نازيسم نداشت، نظام مدنظر صهيونيست ها در اعلاميه سال 1948 با هويتي يهودي اعلام موجوديت كرد.
نكته مهمي كه درباره اين دولت وجود دارد اين كه دين يهود محدود به حدود نژادي است و دولت صهيونيستي عملا ماهيتي نژادمدارانه دارد. اين خصوصيت دولت اسرائيل، آن را به نظام هاي آپارتايد بسيار نزديك مي كند، به نحوي كه بسياري از مبارزان و مخالفان نظام هاي برچيده شده آپارتايد، مخالف يا حداقل منتقد دولت اسرائيل نيز بوده اند، از جمله دزموند توتو، كشيش ضدآپارتايد و از دوستان ماندلا. جمهوري اسلامي ايران نيز در منطقه خاورميانه با توجه به خصوصيت صهيونيستي دولت اسرائيل، مهم ترين مخالف آن محسوب مي شود و امام خميني و رهبر معظم انقلاب همواره در برابر اين دولت واكنش صريح نشان دادند و رئيس جمهور كنوني ايران نيز آن را با نظام آپارتايد مقايسه كرده است. خصوصيت قوم مدارانه و نژادپرستانه دولت صهيونيستي به حدي است كه حتي برخي از دولتمردان غربي نيز آن را با نظام آپارتايد مقايسه كردند كه از آن جمله مي توان به برژينسكي (از مشاوران سابق كاخ سفيد) و جيمي كارتر (رئيس جمهور پيشين آمريكا) نام برد.
بنابراين، هرچند نظام هاي آپارتايد برآمده از فرهنگ مدرن غرب، عملا برچيده شدند و تفسير انسان در اومانيسم به نحو قوم مدارانه، امروز طرفدار چنداني ميان غربي ها ندارد، اما رژيم صهيونيستي به عنوان يك دولت قوم مدار و نژادمحور هنوز موجود است و نظام آپارتايد را به معناي واقعي كلمه محقق كرده و از همين رو، لزوم مبارزه عليه نژادپرستي همچنان پابرجاست.
حسين فيض / جام جم
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]