واضح آرشیو وب فارسی:مهر: ارزش آثار هنري به منشاء حقيقت آن است/ بايد ويژگي ها و اهداف هنر نگارگري ايراني شناخته شود
اصفهان – خبرگزاري مهر: يك هنرمند نگارگري گفت: آثار هنري و تمدني خودشان اصيل نيستند و عوامل اشاره به حقيقت ديگري هستند كه بايد آن را مورد توجه قرار دهيم.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد علي رجبي شنبه شب در نشست تخصصي بررسي ساحت معنوي هنر نگارگري كه به همت پزوهشكده هنرهاي سنتي – اسلامي در موزه هنرهاي معاصر برگزار شد، افزود: هنر در فرهنگ ايراني در ادوار مختلف تا امروز معنايي مختلفي داشته كه يك بخش با معناي عام هماهنگ است و يك بخش بسيار خاص است.
وي ادامه داد: نگارگري در ايران وجهي از نقاشي است وجهي از نقاشي بزرگ تاريخ بشر كه داراي ويژگي هايي است كه بايد آن و اهدافش شناخته شود.
مايه اصلي تمام هنرها طراحي است
رجبي بيان داشت: برخي فكر مي كنند نگارگري چيزي غير از نقاشي است و اين موضوع سبب ميشود كه نگارگري امري تزئيني شود.
اين استاد دانشگاه و هنرمند فعال در عرصه نگارگري تصريح كرد: اما اينجا چيز ديگري است كه هنر نگارگري را خاص ميكند و قبل از بررسي موضوع نگارگري بايد به تعريف واژه هاي معنا و مفهوم پرداخت.
اين هنرمند نگارگري گفت: تمدن ديني تمدني است كه برگرفته از فرهنگ نبوي بوده و بايد آيات الهي را بازگو كند چنانچه يك اثر معماري صرفا عملكردش معماري نيست يا يك لباس مبين فرهنگ ماست.
اين هنرمند نگارگري در ادامه به وجه تمايز نگاه به نگارگري غربي و ايراني اشاره و بيان داشت: دو نوع نگرش در طول تاريخ وجود دارد كه در نگرش نخست بشر همان چيزي را كه مي بيند مورد شناسايي قرار داده و حكم صادر خواهد كرد چنانچه در يك كلمه مي توان گفت شناخت پرسپكتيو است.
رجبي بيان داشت: مقابل اين فرهنگ تفكر واژه اي به نام "نيهور" بوده است كه معناي آن اين است كه جهان از چشم حق است و در آن دوري و نزديكي مطرح نيست.
وي ادامه داد: در هنر اصالت با دل آرايي است و هنرمند ابتدا با دل مشاهده مي كند و پس از آن پرسش مي كند حقيقت چيست وبه سراغ خدا مي آيد.
رجبي تصريح كرد: هنرمند در اين مرحله به خودآگاهي رسيده است و اينجاست كه صنعت ظهور پيدا خواهد كرد.
در هنر هر ظرفي مظروف خاص خود را طلب مي كند
اين استاد دانشگاه در ادامه گفت: در اين مرحله بايد به رابطه ظرف و مظروف توجه كرد چرا كه هر مظروفي نيازمند ظرف خاص خودش است و ما نمي توانيم فرهنگ ديني و معنوي را در قالب غير ديني بريزيم.
رجبي با اشاره به موضوع ظرف و مظروف و يا قالب و محتوا گفت: ظرف خودش به تنهايي تمام تاريخ را نشان مي دهد به همين دليل وقتي مي خواهيم يك اتفاق تاريخي و يا يك مثل تمدني را بررسي كنيم ابتدا خود اثر را بررسي خواهيم كرد و پس از آن در خصوص چيستي آن سوال مي كنيم.
نگاه نگارگر در نگارگري ديني است
وي بيان داشت: در نگارگري نگاه يك نگارگر ديني است و نه پرسپكتيو چرا كه با نگاه پرسپكتيو عالم دائما در حال تغيير است.
رجبي بيان داشت: نگارگري يك نگاه نيكو دارد و نسبت ها را آنگونه مي بيند كه در تصورش به اشياء است.
اين هنرمند نگارگري مطرح كرد: در نگارگري رنگها متحد مي شوند و در بافت نيز بافت يكي از عناصر اصلي نقاشي است و اگر بافت نباشد نقاشي به سمت تزئين پيش مي رود.
رجبي گفت: بافت به اثر هنري اتحاد بيشتري ميدهد و سبب تلطيف نقاشي خواهد شد اما در نگارگري بافت يك هويت مستقل مي دهد.
كد خبر: 2195765
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۴ - ۱۲:۲۰
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]